Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. gentle.girl

gentle.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    594
    Допаѓања:
    251
    и јас така планирам но до понеделник не работат во недела треба да чекам. :(

2. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    На рацете ми се појавија едни како брадавици,еве вакви http://static.framar.bg/snimki/zabolyav ... davici.jpg и со тек на време ми се проширија..Бев на лекар и ми одреди терапија со течен азот..Направив две терапии, но ништо не помогна, џабе се, рацете ми беа изгорени скроз со меури полни со вода, повторно си се вратија истите, дури се направија поголеми колку што беа меурите.. Бев и на бајачка и тоа не помогна, потоа бев кај една лековита вода за брадавици, се измив пред изгрејсонце и пак ништо. :( Доколку знаете некој лек, било што ве молам помогнетеми :(

3. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Итно лек за отечени крајници. Сабајлево кога станав едвај уста отворив од крајнициве. Целото грло ми е затворено. Аман веќе од нив. Едвај чекам да дојде септември па да ги извадам, а до тогаш нз што ќе правам. :worried:

4. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    во една чаша исцеди лимон и додај му половина лажиче содабикарбона... промешај... потоа напиј се но не ја голтај туку направи гргара 2-3 пати ама после тоа немој а јадеш ни да пиеш најмалку 2 сати (затоа најдобро е пред легнување). веднаш поминува :)

5. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    Сакам да прашам нешто. Во левата рака одвреме на време чувствувам како трпки ( како здрвување) кое не е многу јако но сепак на нерви ми оди :) исто така ми беше и пред 2 месеци :). Дали некоја од вас имала ваков проблем? Имам слушнато дека може да е од срцето, па се плашам да не е нешто сериозно... :/

6. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    sheis трпките во раката се симптом за проблем со циркулација. Можно е од лошо спиење, стрес и нервоза, па се до проблеми со срцето. Измери си го притисокот, доколку ти е нормален 120/80 нема место за паника. Може да земеш витамин Б6 и да правиш вежби за раце.

7. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Девојки ми треба итно. УРЕА што значи во резултатот од крв? На мокрача се мисли?

8. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    Да :)

9. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    А уреата се испитува преку примерок од мокрача или преку крвта ??

10. BonnieTop

BonnieTop Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    118
    Јас имам едно прашање.

Пред две години ми правеа пункција, ми земаја крв од рбетот. После некое време до рбетот забележав ситно зрно.. како грав. Мислев дека е брунче, го осекав само на допир. Неодамна сватив дека не се работи за обично брунче. Периодов ми порасна многуууу , не е видливо со око, само на допир се осека, големо едно топче.

Што би можело да биде..
    Бев на лекар но ми рекоја тек во понеделник, епа, ме отепа самата психа веке :( ;(

11. Irrepleceable

Irrepleceable Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.069
    Допаѓања:
    1.360
    Преку примерок од мокрача. :)

12. BeLLaDona23

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Зависи какво е, може да е поткожно масно ткиво, поткожна инфекција...не паничи и не мисли на најлошото одма па ти :)

13. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Луѓе ако може помош...
    На мајка при преглед и најдоа некакви си тумори на бубрезите, ама бенигни биле, поточно на резултатот пишува АНГИЛИПОМ, нешто како некое ткиво кое расне на самите бубрези. И рекоа дека обично не се малигни овие, но редовно да се контролира за да не порасне многу.
    Во последно време почна да осеќа чести болки, а и повраќа секој божји ден. Незнам дали е поврзано со бубрезиве... :^)
    Имал ли некој вакво искуство или некој да ми каже ако има некаква информација за работава...

14. RedHeart

RedHeart Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    47
    Пред неколку дена си ја изгорев ногата од алспух(мислам дека така се викаше) од мотор и сега раната никако не ми заздравува.Помагајте што да правам?

15. BeLLaDona23

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Силк, Angiolipoma е бенингна неоплазија што содржи крвни садови и масно ткиво. Речиси сите видови со типичен случај на ангиолипоми се бенигни, но постои ризик од руптура (пукање) со крварење или повреда на околните ткива. Повеќето ангиолипоми се без симптоми, при што симптомите се појавуваат кај 60-80% од пациентите кога големината на туморот е 4cm или поголем. Карактеристични симптоми се -туморска маса што може да се чувствува на допир,
    -болка во слабината,
    -инфекција на уринарен тракт,
    -хематурија (крв во мокрача),
    -откажување на бубрезите или
    -хипертензија (висок крвен притисок)
    Во принцип за ангиолипом не се дава терапија (кога туморот е мал), но се препорачува следење на состојбата. За разлика од другите видови липоми, ангилипомот предизвикува болки.
    Поголемите тумори или оние кои се симптоматски може да бидат хируршки отстранети преку селективна емболизација и/или ресекцирани со парцијална нефректомија.
    Следете ја состојбата и при појавување на било кој од овие симптоми јавете се на лекар.
    Во меѓувреме хранете се со здрава храна, свежо овошје и зеленчук, варена и лесна храна, без многу зачини и сол.
    Се андевам дека помогнав
    RedHeart во домашни услови прачај дали твоите или некој од постарите има кантарионово масло, мачкај ја раната и благо завиткај ја, или побарај од аптека нешто со природна база на кантарион или невен. Кантарионот има цикаризантно дејсво (помага во зараснување на раната и спречува создавање на лузни)

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  16. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.797
    Допаѓања:
    24.075
    Во последно време ми се врти во глава. Не е изразено до степен да губам рамнотежа и ред други работи, арно ама е неубаво некако во своја кожа. Како да имам една/две чашки испиено, такво е чувството. :doh:

Многу патував, бев под стрес, малку спијам... можно е да е од тоа?
    Што да преземам пред да отидам на доктор?
    Чаре? :|

17. RedHeart

RedHeart Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    47
    RedHeart во домашни услови прачај дали твоите или некој од постарите има кантарионово масло, мачкај ја раната и благо завиткај ја, или побарај од аптека нешто со природна база на кантарион или невен. Кантарионот има цикаризантно дејсво (помага во зараснување на раната и спречува создавање на лузни)[/quote]

Благодарам, инаку на што да ставам кантарион, на памук или на марамче и после да го замотам благо со завој?

На BeLLaDona23 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    ПОМОШШ! :(

19. iloveugirl

iloveugirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2013
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    217
    Женски јас нешто да прашам. Незнам за што станува збор но во последно време испуштам многу непријатни гасови и многу тешко одам во голема нужда а додека пак одам да моќкам дневно по 4-5 пати сигурно бидејки пијам многу течности. За испуштањето гасови знам што може да биде причинител грав но немам јадено одамна а исто така и праските предизвикуваат гасови а јас последниов месец се отепав од јадење праски и ајде одлучив да ги намалам и ете од денес почнав со суви сливи и претходно јадев модри сливи дека протерувале но ништо.. Отидам во вц и неможам да извршам голема нуждаа( ок, тешко). Со што можам да ги спречам гасовите со која храна, чаеви или нешто апчиња?

20. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Јогурт да пиеш, млеко исто така. Мислам дека од јогуртот ќе ти биде многу подобро. И избегнувај сува храна,биди повеќе на течности, супи, чаеви и без газирани пијалоци :)