Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Izaabella

Izaabella Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2010
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    7.306
    Лек за затнато уше? Значи не е од вода или нешто, ама ужасно иритира!
    Глува, глува сум! :doh:

2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.846
    Допаѓања:
    11.342
    Не сум медицински стручна па може тресам зелени но да си прашам 2, 3 месеци чувствувам некоја напнатост, вознемиреност во секој случај грозно чувство, еве како на пример сега се чувстувам напнато а пу пу да не се урочам немам проблеми, освен што имам мнооооогу слободно време, па премногу си леткам со памет кај треба и не треба :envy: , па ме интересира дали таа напнатост може да биде последица на некој недостаток во крвта :$ , на пример калциум, магнезиум ?? Одамна немам испитувано крв веќе неколку години, да одам да си проверам или пак се работи за мојата глупа психа? Веќе 2 дена почнав да пијам б6 по 2 пати на ден, по колку време има резултати :D . Знам досадна сум со прашањава ама пукнав ваква психички се напнувам. Ќе ве молам ако има некј стручен нека ме просветли, и мускулите ми се напнаа :lol: :wasntme: , ви благодарам :bow:

3. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.857
    Допаѓања:
    32.457
    Капки или хидроген, а ако не помогне оди на лекар

На Izaabella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Незнам дали ќе треснам глупост, ама ај да прашам. Два-три дена имам нормална столица, па еден ден кашеста, па два-три дена мека столица, веќе месец дена. Да не има нешто врска со анксиозноста од која патам или пак со системот за варење????

5. la-chicka

la-chicka Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    1.336
    Допаѓања:
    1.571

Исто се осеќам недели наназад :| Не верувам дека има некаква врска со недостаток во крвта, пиј б6 смирува... Мислам дека мора да најдеме начин да си го пополниме времето, иначе вака не иде (многу глупаво чувство, ме утепа психава ) :?: Сепак, мислење од некој постручен ако има на форумов да ни даде, нема да биде лошо :)

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    На половината одназад, малце десно од средината на р'бетот последниве дена чувствувам болка, кога ќе се наведнам и кога ќе се свртам, а понекогаш и од добро стоење ме боли.. Од што може да ми биде? Што може да ми предизвикува болка? :|

7. alexsandraa

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    И сакам да прашам, последниве 2 дена од грлото ми течи крв..Што ми е :(

8. mili4ka123

mili4ka123 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Оди на лекар, таму највеќе ќе можат да ти помогнат. А тоа крв од грлото, ако е малку можно е и да ти се „изгребало“ од многу кашлање (секако,АКО кашлаш бидејќи не ја знам ситуацијата), а ако се работи за повеќе крв, пак ќе кажам..НА ЛЕКАР обавезно.

9. alexsandraa

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Не кашлам воопшто, како што седев почнав да си голтам крв.. :| Лекарот ме прати на болница, утре одам :)
    Иначе благодарам :*

На mili4ka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. abc1234

abc1234 Популарен член

Се зачлени на:
    12 март 2013
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    1.636
    Морам да ви кажам што ме мачи :) може и не ми е ништо...

Пред точно 10 дена се вратив од одмор.Се беше ок.После неколку дена почнав да имам вртоглавици,ми се гадеше а во исто време имав и желба за јадење.Секое сабајле од тогаш па навака имам болки во желудникот понекогаш и во стомакот.Менструацијата како и секогаш ми дојде точно на 28 дена.Ми траеше 5 дена(до саботата).Ми заврши значи не сум трудна :D .На почетокот мислев дека ми е лошо зошто знаев дека ќе добијам,ама симтомите ми продолжуваат.Цело време сум нервозна,а и деновиве почнав се почесто да спијам.Цело време ми се спие.Јадам како луда.Некој совет.Добра сум јас или знаете што ми се случува?

11. mili4ka123

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    Тоа со вртоглавиците мислам дека е можно од времево, поточно ако подолго време си била на сонце.
    А што се однесува до желудникот, незнам како се храниш, но можно е така од нередовно јадење, или ако седиш гладна многу па потоа наеднаш да се прејадеш и слично.А и на одмор зависи каде си била, промена на храна, или таму поретко ако си јадела а сега од кога си се вратила почесто, или обратно. :) Друго незнам што би можело да е. :)

12. The-Queen

The-Queen Популарен член

Се зачлени на:
    10 јули 2010
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    2.425
    Вака значи, ова ми се случува со месеци, но порано поретко ми се случуваше, последниов месец се почесто и почесто ме боли десната нога, не цела туку од почетокот на ногата до коленото. Прво мислев дека ме боли од премногу стоење, но не, и во денови кога сум немала физичка активност ме боли. Понекогаш и ми се укочува и како да немам сила да ја движам ногата, како да ја завлекувам.

13. BeLLaDona23

BeLLaDona23 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    842
    Допаѓања:
    1.895
    Понекогаш од промена на клима се менува биоритамот на организмот. Постепено враќај ги старите навики, станување секој ден во исто време и временски распоредени оброци.
    Прави вежби за истегнување, или најдобро вежбај јога. Вежби со синхронизирано дишење и истегнување на мускулите ги полни клетките со кислород и се спречуваат грчеви.

14. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Женски кажувајте што да правам притисокот ми е 100 со 80,главата ми зуе како да нуркам под вода,ме тера на спиење,се напив кафе ама не помага... :(
    И синојка ме болеше главата се напив аналгин и ми помина,незнам дали пак да пијам дека синојка се напив?

15. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Ајде и јас да прашам нешто:

Чувствувам болка во стомакот, но не можам да дефинирам точно каде и каква. Вчера добив (иако се надевав на бременост), но овие болки не се баш менструални (со сигурност знам, бидејќи многу често имам болна менструација). Денес три пати се празнам, а немам дијареа. Чувствувам како да ми е воспалено дебелото црево, ме боли при движење, при седнување. Но во исто време како да ме боли и десниот јајник, особено при движење. Одвреме навреме чувствувам и подуеност во стомакот (гасови) и многу болни грчеви- како струи (та дури од стол ме поткреваат). Сакам да нагласам дека скоро секогаш имам болна овулација, и истиве болки ги чувствувам и при овулација.
    Понекогаш не можам да уживам во односот со сопругот, за време на овулација, бидејќи чувствувам болка токму во десниот јајник и дебелото црево.
    Не знам дали е до јајникот (цисти немам- проверено ми е), дали е до дебелото црево, матката (последниот пап тест беше ОК), или можеби е во прашање благо воспаление на слепо црево (во семејството само мајка ми не е оперирана од слепо црево, и јас, нормално). :worried:

Дали некој имал сличен проблем и што предлагате? На ЕХО не се гледа слепо црево кај жени, за воспаление на дебело црево не знам како се открива?

Дури ми дојде мисла да не е вонматерична бременост? :worried: Или овулирам и за време на мензис?

16. mili4ka123

Се зачлени на:
    12 февруари 2012
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.333
    midnight.flower што се однесува до дебелото црево, и јас имав такви болки пред некој месец, како да ме сечеше нешто, тоа при нагли движења најчесто, и отидов на лекар. Ми даде докторката да пијам Еспумисан, бидејќи бев подуена во стомакот и имав гасови, ми рече да ги пијам неколку дена, па ако сеуште ги имам болките да одам пак да ми даде упат за ехо да ми правеле (или што и да е), но за среќа од апчињата ми помина. Така да не се секирај, можеби и кај тебе се работи за истото :) Но сепак оди на лекар :)
    Еве ги апчињата

17. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Зближени ти се горниот и долниот притисок и знаеш што да направиш, ближни малку сол и напиј се две чаши вода на собна температура. Скрос иста сум и јас со ваков притисок како твојот на моменти и ова многу ми помага.

На vickyy90 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Ве молам лек за несоница или што и да е... Цела недела око немам склопено. Си легнувам во 12- 1 часот секоја ноќ, ама баш секоја сонувам мрачни соништа. Имам починато татко и секоја вечер или него го сонувал или разни глупости како гробови, како некој се тепа, трдници. :( Кога ќе дојде време за спиење ми се плаче. Ми е страв око да затворам. И одкако ќе заспијам сонувам и се будам на секои 5 минути и се вртам низ креветот. Претходната ноќ се напив диазепам од 2мг, тешко заспав но мирно спиев. Не сакам да се навикнувам на апчиња но друг излез не гледам. Имам читано дека диазепамот се штетни, па би ве замолила да ми предложите некои други за смирување и за сон.

19. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    ^ За да не пиеш дијазепам, пробај да си земеш Б комплекс (витамини од групата Б) или само бедоксин (Б6 витамин) кој смирува. Малку послабо дејство има од дијазепам, но барем не е штетно (витамини се). Исто така пиј чај од камилица или липа пред спиење. А можеби ќе ти помогне разговор со некој близок, да ти олесни на душата. Поздрав!

На Eleni.S му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Б6 имам пиено, но не забележував некои ефекти, го пијам обично пред испити. Ќе се обидам со Б комплекс па ќе видеме резултати. :*