Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. maria.magdalena

maria.magdalena Активен член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    hahaha abe uve nieden, so uve cajot samo poveke ke mokri, toj e silen diuretik

2. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    феминќи кажете некој лек против повракање од синоќе страшно ми се повраќа :| и ме боли желудник :(

3. DjinTonik

DjinTonik Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    110
    Исто и мене пред 2 недели кога проверував крвна слика покачени ми беа алт и аст и пиев 10 дена Силинмарин за јетрата, сега треба пак да ја проверам да видам дали се океј, само не ми е јасно од што, докторката вика од храна, пијалоци или лекови, а баш не јадам мрсно, не сум пиела антибиотици можеби 1 година и не пијам алкохол и газирани сокови :^)

4. macyshka

macyshka Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Не те разбрав баш, и ти имаш проблеми со често мокрење или твојот одговор се однесуваше само заалт и аст?? Инаку тие можат да се покачат како резултат на повеке фактори, добро ти кажала докторката значи може од некоја храна да е , од антибиотици, од физички напор, од стрес и сл. а во друг случај може да биде и хепатит ( тоа ако ти се многу повишени) . Немај гајле, пиј си ги апчињата и прави си контроли на крвта повремено за алт и аст. ;)

5. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.403
    Допаѓања:
    126.823
    Имав ужасна забоболка,бев на заболекар,ми го отворе забот да истечи гнојот и ми даде антибиотик за да спадни отокот.Сега сум потечена како жаба :sweat: ставам и ладни облоги,со што друго можам да си помогнам?Ми се плачи како ке одам на работа ваква страшна :?:

6. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    Пишав и во соодветна тема, но нема одговор, па си реков овде може некој ќе го види прашањево, важно ми е (гуглав, но не најдов одговор):

Како се толкува седиментација? На пример ако резултатот е: 15/35 или 55/100?

До сега се‘ што успеав да најдам дека нормални вредности се:

- Мажи под 50 години – помалку од 15 мм/час
    - Мажи над 50 години – помалку од 20 мм/час
    - Жени под 50 години – помалку од 20 мм/час
    - Жени над 50 години – помалку од 30 мм/час -

но ова 15/35 очигледно не е 15 за 1 час? Што е 35? Како се толкува 55/100? А како 15/35?

Благодарам.

7. andrijance90

andrijance90 Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2013
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    8
    кај имаш проверувано ова? мене секогаш на резултатот горе ке ми е допишано SE-10 (пример) ова твоето ми е баш нејасно :?:

8. midnight.flower

midnight.flower Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    541
    Допаѓања:
    1.051
    И мене ми е многу нејасно. Но до сега сите анализи што сум ги правела (и блиските мои) се со резултати со коса црта. Мојот последен беше 15/35, а на блиска личност е 55/100 (не знам дали се смета првата или втората цифра :worried: ), забрзана е -тоа се гледа, но колку? Која цифра се зема предвид? Или е нешто како од 15 до 35 (што не ми е логично, бидејќи од 15 до 35 седиментација има многу разлика, како што има од 55 до 100 :worried: ).

Ако некој знае, молам да ми објасни.

9. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.481

Мајка ми беше подложна на магнетна резонанца во Државна болница,и беше задоволна од тамошната организација,од причина што резултатот од магнетната резонанца го чита стручно лице и се наплаќа плус,а во Државна болница дополнителни пари не и земаа за читањето на резултатот.

10. fear

fear Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2013
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    19
    девојки минатиот месец имав на 9 т.е само кафеаво не баш менструација а сега еве веќе сме 12 а уште немам добиено..Стрес имам многу претрпено овој и минатиот месец и промена на клима во друга држава сум односи немам имано но сепак ми е страв зошто е така..страв ми е да одам на гинеколог..ве молам за мислење,,

11. DjinTonik

DjinTonik Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    399
    Допаѓања:
    110
    Само за Аст и Алт зборев, немам проблеми со често мокрење, чак што више и многу слабо пијам вода и мокрам. Ми кажа она од се што може да биде, но ништо од се тоа напротив не сум правела премногу за да се покачат, ке се среди немам гајле... исто и кај тебе не се нервирај :) :*

На macyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. macyshka

macyshka Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Јас мислам дека првата бројка ја покажува седиментацијата а тоа другото не знам што е...Кај нас на резултатите од крв седиментацијата ја означуваат на следниот начин ( пр. ако ти е 6 ка ја пишува само како 6/ и толку..

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.098
    Климата и стресот секако делуваат, но големо влијание има стресот. Така да кај и да е ќе ти дојде, може да претрпе некои пореметувања од стресот може да не ти дојде а може и да ти дојде. Нема простор за паника, а страв од гинеколог не треба да имаш.

14. fear

fear Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2013
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    19
    Ти благодарам многуу :*

15. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    не знаев во која тема да го сврстам моето прашање... од време на време,а претежно во лето,ми се појавуваат бели дамки на грбот претежно кои се шират постепено.на лекар не сум била,ама братми порано имаше исти такви му рекоја дека се лишаи и се мачкаше со канестен.... порано јас самоиницијативно се мачкав со истаа маст и исчезнуваја,ама сега воопшто не помага. совет?

16. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

тоа се лиши мачкај се некоја витамиснак крема

17. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.800
    Допаѓања:
    100.605
    Витаминска крема нема да ти помогне,ако станува збор за вирусно кожно заболување.Најдобро е да отидеш на кожен лекар ,ќе ти даде соодветна терапија.Кожните заболувања можат да бидат досадни и упорни.Не знам дали те чешаат и дали се лупи кожата.Затоа оди на лекар не е страшно.

18. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Деновиве се мачам со плускавци на нозете од неразносени чевли :tmi: си викам сами ке ми поминат ама нејке... 3 дена неможам патика да облечам. Кантарион мачкам, дома се изполепив од зејтинот. И џабе, пак не ми проаѓа. Толку ми е разрането местото што кожа немам. :sweat:
    Ве молам кажувајте веќе незнам со што да мачкам. :(

19. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Свекрва ми цело лето кашла и тоа онака од петици,се закашлува и одма оди повраќа,иако прими 6 инекции и денеска треба да ја прими последната она ноќеска кренала температура и еве сеуште има.
    Ова и се случув од лани,има период кога е подобра ама има периоди кога премногу кашла,еве лани зимата ги пиеше скоро сите антибиотици цефалексин,амоксиклав,аугументин,сумамед и џабе пак не и помага докторката и рекла дека и било од шлаемот од синусите,зарем е можно од синуси и покрај 6 инекции пак да не и биде подобро,не ми е за друго да не ми се испоразболи и детево покрај неа,и викам не и се доближувај на малата она не бе како да дрво да збориш ја зима во раце на носи надвор и дава нешто да јаде и лупи јаболко :@
    кажувајте што да правам на кој лекар да ја носам што може да и е??

20. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Пробај со маст од невен.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.