Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. EMoonlight

EMoonlight Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Послушај ги девојките за чај од нане и можеш чај од кантарион,многу помага јас го имав истиот проблем пред некој ден. :)

На cheetah.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.404
    Допаѓања:
    126.839
    Точно може да ги пиеш заедно во комбинација,ќе се смири за некој саат.

3. cheetah.girl

cheetah.girl Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2012
    Пораки:
    1.620
    Допаѓања:
    1.416
    Ви благодарам девојки :*

На duffi и EMoonlight им се допаѓа ова.
  4. dace-dani88

dace-dani88 Активен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    3
    Може да имаш внатрешно крварење, под итно на лекар!!! Вака, не сум запознат со твојата медицинска историја, но ако си имал/а историја на чир или есо/гастр/дуодено итис, може да е дошло до перфорација на слузокожата на некој дел од гастринтестиналниот тракт.
    Случајно да не си пил/а кетонал, бруфен или аспирин? Или пак некој друг НСАИЛ(не стероиден анти-инфламаторен лек) бидејки тоа може да предизвика иритација на желудникот. Или пак случајно да не си јадел/а или пиел/а нешто црвено(цвекло, боровинки, црвени сокови, црвено вино), што би можело да даде црвена боја на состојките во повраканото? Но и да не е крв, сепак ти имаш проблем за кој е потребна медицинска помош. Како и да е одма на лекар!!!

До сега не сум имала никакви проблеми со желудникот од ова горе што е наведено ништо, нити пак имам пиено лекови, а ниту јадев нешто црвено. Пробав изминатава недела да ја држам медицинската диета која што ја имам држано неколку пати пред година ипол две и немав проблеми никакви тогаш, а сега после само 2 дена добив грчеви во желудникот и одма ја прекинав, внесувам големо количество на течности во организмот пола литро дневно зелен чај или пола литро планиснки чај и литроипол вода. Некои подрастични промени немам направено. Прочитав на нет дека крв при повраќање може да биде симптом на карцином на желудникот или чир :( и се исплашив премногу . Ама како и да е морам на лекар...

5. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Вака доста читаш на нет бидејки секој симптом, е симптом на карцином. Скоро е невозможно да имаш карцином на желудник ако си под 55(освен ако немаш богата семејна историја со истиот). А чир и не е толку страшно колку што го прават да изгледа, со правилна дијагноза и терапија во денешно време, чирот брзо ке се залечи.
    Е сега вака да се навратам на твојата диета, од што се состои? Бидејки очигледно, нешто од таа диета го предизвикала твојот проблем. А со кој памет пиеш зелен чај на иритиран желудник? Зелениот чај содржи кофеин, што е еден од најголемите иританти на желудникот.

Можно е да си го иритирала желудникот со некоја состојката од диетата(или пак да се работи за бактериска инфекција) и ти на иритираниот желудник му додаваш кофеин, и тоа би можело да предизвика мали "ранички" на слузокожата. Значи вака, обавезно да отидеш на лекар.

Иначе, прекини со зелениот чај, најдобро е чај од камилица. Не си згрешила со внесувањето на течностите, лесна храна и со помин нека е.
    И ОБАВЕЗНО НА ЛЕКАР.

6. K-pozitiv

K-pozitiv Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    143
    бидејќи сакам да ослабам веќе недела и нешто си држам своја диета со по едно пРче леб и тоа што е за ручек тој ден но се трудам да јадам минимално а и заситена се осеќам со многу помалку јадење зразлика од порано. пијам и зелен чај по чаша дневно и правам по 30 стомачни на ден.
    е сега проблем ми е што откако почнав на овој начин на исхрана и вежби стомакот ми е како поподуен појак поцврст,веќе за една ипол недела апетитот ми е понамален а и одам многу поретко во вц можеви еднаш во два дена. мислите дека е од начинов на исхрана или можеби друг проблем?

7. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    K-pozitiv
    Не е друг проблем, туку промената во твојата исхрана ти го успорила метаболизамот. Ништо страшно, само немој да пиеш зелен чај на гладно и никако немој да се изгладнуваш поради диети и т.н.
    Но мора да напоменам бидејки сега желудникот ти лачи помалку желудочен сок, немој на еднаш да седнеш и да се прејадеш бидејки може да си направиш проблем, ако сакаш да се вратиш на старото постепено зголемувај ја количината на храната, и можеш да поченш да земаш витамини и пробиотици ако сакаш да го забрзаш метаболизамот.

8. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    едно повраќање синоќа :puke: , а денес некое си кисело ждригање и зачестени гасови :?:
    Зошто ?

9. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Многу генерално си ми ги опишала симптомите, ниту јас ниту било кој доктор неможе да воспостави дијагноза или било каква теорија само врз овие тврдења.
    Значи тоа би можело да биде предизвикано од некоја иритација на желудникот предизвикана од храна или пијалок, може да е бактерија или вирус(но не верувам дека е ова бидејки само еднаш си повратила), што јадеше пред да повратиш?

Гасовите и ждригањето ти се последица од повракањето и иритираниот желудник.

10. bubac

bubac Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.867
    Секојднева исхрана, значи вчера последниот оброк го имав во 18 часот , месо,
    Пред спиење малку млеко со житарки во 23,
    Во спиење ми се слоши,
    Денес исто, доручек, ручекот, па овошје, јаболко, калинка, и некое чоколадо.
    затоа ми е чудно, што не внесив ништо обично не го внесувам во исхрана или во пијалок, за да би дошло до тоа

11. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Не знаев која тема е најсоодветна, па одлучив овде да го поставам прашањето.
    Болки под пазувите на допир и на јаки покрети што може да значат? Може ли да е од некои дездоранси што ги користам и дали имаат жлездите навистина врска со хормоните? Така ми кажаа, ама веќе долго ми се случува, а не трае постојано и ми се менуваат, еднаш левата еднаш десната. Зарем може да е хормонски и сте имале ли сличен проблем? :?:

12. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    скоро 2 недели од како ми има завршено менс. одам во вц се бришам и гледам бледо розева крв :?: рано ми е за добивање пак :( ,му се има десено ова на некој

13. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Скоро 2-3 дена имам болка во средината на градниот кош, како да ме стега нешто. Од што може да е? :worried:

14. EMoonlight

EMoonlight Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Ако си била изложена подолго време на ладно,од тоа ти е.Чувај го тој дел,многу боли ако го фати ладно.

:)

15. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

ехеее колку пати не е ништо страшно

16. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.460
    Повремено имам ужасни болки кај левиот бубрег кој траат краток период и ги снемува.
    После некое време пак почнат.
    Од што би можело да биде тоа? :?:

17. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Мхм. Ти благодарам. :*

18. a.c.k.a

a.c.k.a Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    609
    штом не е страшно добро е :D ,ти благодарам :*

19. tea-nova

tea-nova Активен член

Се зачлени на:
    31 март 2013
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    11
    Неколку пати ми се има случено после вечера да имам благо трнење на јазикот,кое поминува после неколку минути или часови.малку ми пречи,но повеке ме плаши.Дали имал некој слично вакво чувство и од што би можело да ми се случува ова?

20. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.018
    Не е ништо страшно, може да се случи ако конзумираш храна со јаки вкусови, од некои и додека јадеш може да се јави чувство на штипкање, веројатно ти се случило. :D