Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Здраво феминки. Пред околу еден месец забележав дека по грбот и по рамената почнаа да ми испаѓаат брумчиња. Не се бубулици, туку големи се црвени и ме болат на допир. Во пубертетот го немав овој проблем и ме чуди од каде сега ова. Од што би можеле да ми се појавуваат?

2. gabrielka

gabrielka Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    6
    Здраво феминки.Веке подолго време мака мачам со задебелена кожа под прстите на стапалата пробав сама пилинг да правам пробав со креми но нема ефект најмногу ме плаши што кога газам чуствувам болка многу болка за штикли несмеам да помислам пет чекори и неможам да одам. Да не знае некој лек за мојава МАКА?

3. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

држи ги во сол и топла вода

јас ги натпам ги стругам со турпија неколку време потоа ги плакнам и пак ги стругам и ги мачкам убаво со некоја ептен мрсна крема и облакам чорапчиња и има резултати

На h.ope му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Поради здравствени причини докторот ми забрани одредена храна , лекови , а посебно алкохол. Е сега мене ми се јавуваат понекогаш болки во долниот дел на стомакот кога сум измрзната и ми поминува само со топла ракија на крпа. Тоа што строго ми е забрането алкохол да пијам дали има врска со ова , сепак не ја пијам ракијата ама ја ставам па на кожа при што продира внатре... ?? Можеби малку ми е глупо прашањево но не знам стварно :$ Да не си направам некоја беља.

5. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752
    Имам болки точно каде што боли слепото црево и понекогаш ми трне и ногата дали е можно да е слепо црево ? Добивам од време на време многу остри болки.
    И дали е можно да е наследно воспалението на слепото црево ?

6. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994
    Женски да ве прашам, дечко ми цел ден има киселини во желудникот и болки, како да осеќа празнина. Нема повратено, вели дека нема пролив, само дека малце поинтензивен мирис има. Можно ли е да е цревен вирус?
    Така пробавме со кока кола, и лесна храна цел ден, ама за киселините малце ме буни, некако не ми се многу вообичаени? Што да конзумира за да се смират? Или ќе си помине само од себе ко и цревниот вирус?

7. ana-sweet

ana-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    2.611
    Пред два дена ја зезнав ногата и ми ја ставија во лонгета.Ама денес почнав да осеќам како да ми трне,на моменти како да ми зоврива крвта,ми доаѓа жешко па ладно,незнам како точно да објаснам.Од што може да е вака? Нормално е? Или па да не ме стега лонгетава иако јас не осеќам дека е нешто многу стегната :/

8. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Не продира внатре не се секирај.

Па може да е хроничен апендицит и тоа што ти трне ногата дава индикации кон апендицит, моја препорака би било да отидеш да ти земат крв, да видиш дали ти се покачени леукоцитите(иако не верувам дека тое ќе биде случајот или пак ако се покачени ке биде многу малку)исто така и седиментацијата на еритроцитите ако е зголемена може да биде показател кон воспаление. Исто еден тест што можеш да го изведеш дома. Стави ја раката на десната страна каде што се наога апендиксот(израстокот на слепото црево) и претисни и пушти ја раката наеднаш, ако осетиш болка, може да е. Исто можеш и да скокнеш, апендицит предизвикува болка при скокање. Но може да е и воспаление или циста на јајникот така би било добро и ехо да направиш. Но најдобра дијагноза ќе ти даде лекар, затоа најдобро би било да добиеш упат за хирургија и да ти ги направат сите потребни испитувања.

9. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    245
    Слепото црево не боли само на таа страна, туку болките се јавуваат во целиот стомак и не престануваат. Тоа фаќа наеднаш . Јас сум правена операција од слепо црево и пред да ми се појават болки предтоа цела недела имав имав некои симптоми како гадење, повраќање и кога фати да ме боли неможев ни од кревет да станам.

10. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Абе каква кока-кола? Газираното ја нагризува слузокожата, поголеми проблеми ќе си направиш, чај од камилица или кантерион. А за смирување на киселините може ранитал од 150 мг да се напие.

Не е е нормално, премногу е стегнат, крвта неможе да циркулира нормално, најдобро би било да отидеш на ортопед да ти го поправат тоа бидејки ако остане вака само поголем проблем ќе си направиш

11. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Такви се болките кога станува збор за акутен апендицит, сум го имал и јас. Но овде може да станува збор за хроничен апендицит, а хроничниот апендицит не се манифестира на тој начин.

12. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

благодарам

13. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

а што е разликата од хронични и акоутно ? хроничното е полошо нели ?

14. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.752

а што е разликата од хронични и акоутно ? хроничното е полошо нели ?

15. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Па полошо, не би рекол дека е полошо туку дека е подмолно.
    Акутниот апендицит се презентира наеднаш, значи се се одвива во 1-3 дена.Клиничката презентација оди вака: почнуваат мали болки во целиот абдомен и како болката се зголемува во исто време се локализира кон долниот десен квадрант(но и немора да значи, јас пример болката најмногу ја осекав во желудникот) потоа болката станува неподнослива, значи неверојатно многу јака, потоа повраќање, температура и т.н., и многу лесно може да дојде до перфорација(прскање) на апендиксот.

Хроничниот апендицит е нешто друго, значи апендикост може да е воспален многу малку и да биде воспален со недели, месеци па некогаш и години. И болката не секогаш е во десниот долен квадрант, во најголем број случаи се јавува како генерализирана болка во целиот абдомен, потоа како болка во половината или желудникот, може да се појави и како блага болка во бубрезите и затоа многу тешко се дијагностицира овој апендицит, и понекогаш болката е и занемарлива се додека не дојде до епизода на акутен апендицит или пак драстично не се влоши состојбата.

На Kikiriki345 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.823
    Допаѓања:
    25.541
    Значи пред 3-4 недели ме фати грлово, температура, типична настинка делуваше... и зедов Кафетин Колд таблети бидејќи секогаш ми делувале брзо. Ги испив што ги испив, ми спадна температурата и остали симптоми само грлото не ми помина.
    Бев на ОРЛ, ме ѕирна доктор и ми препорача антибиотик. Додека го пиев антибиотикот ми се смири грлово и све беше у реду, ама два-три дена откако го прекинав антибиотикот пак почнаа да ме болат крајнициве. Наизменично, прво десниот, а сега еве левиот.
    Кога ќе сумирам се, практично грлово ме боли веќе цел месец.

Ќе одам во понеделник пак на орл, ама до тогаш сум нестрплива за мислење...

17. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87

Хмм, може да не се работи за бактериска инфекција, можеби станува збор за габична инфекција или пак некој вирус, или друга варијанта бактеријата е отпорна на антибиотиците што си ги пила.
    Најдобро би било да ти земат брис па да видат за што се работи, ако е габична, антибиотиците само би ја влошиле работата или пак ако е вирус ниту антибиотици, ниту антифунгетици помагаат.
    Да немаш слчајно бели наслаги на јазикот што не ги снемува со консумација на течност(тоа би дало индикации кон габична инфекција или орална кандида)?

Но во мегувреме би било добро се лечиш со алтернативна медицина малку.

Чаеви(никако топли бидејки топлото само му одмага на воспалено грло), ладното е најдобар лек за воспалено грло, потоа мед, прополис, лимон, ц-витамин...

На MandyLane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. h.ope

h.ope Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2013
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.925
    Здраво на сите, нова сум во форумов и решив да се приклучам ради проблем за жал
    Бремена сум во 12 недела и направив Торч тест, резултатите испаднаа позитивни за ЦМВ Игг и Рубеола Игг
    Капак на се ми се јавија и кондиломи во бременоста, мн ми се комплицира некако бременоста и страв ме фаќа ептен, дали некој бил во слична или иста ситуација, ве молам споделете искуство :?:

19. gingerchild

gingerchild Популарен член

Се зачлени на:
    19 август 2011
    Пораки:
    1.495
    Допаѓања:
    4.994

Generalized infection may occur in the infant, and can cause complications such as low birth weight, microcephaly, seizures, petechial rash similar to the "blueberry muffin" rash of congenital rubella syndrome, and moderate hepatosplenomegaly (with jaundice). Though severe cases can be fatal, with supportive treatment most infants with CMV disease will survive. However, from 80% to 90% will have complications within the first few years of life that may include hearing loss, vision impairment, and varying degrees of mental retardation.
    Another 5% to 10% of infants who are infected but without symptoms at birth will subsequently have varying degrees of hearing and mental or coordination problems.

Вака, ако не знаеш англиски, од 80 до 90 посто од децата ќе имаат проблеми, сериозни проблеми. Проблеми со слихот, со видот, или ментална ретардација. Од 5 до 10 посто можат да испаднат без проблем. :)
    А и да не е со проблем, т.е. да е у тие 10 посто, спремај се у наредниве 10 години да го носиш на Бит Пазар у центарот за деца со ризик еднаш неделно/месечно/на 3 месеци. :)

Твое е да одлучиш што ќе правиш. :)

20. FeminkaDoKraj

FeminkaDoKraj Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2012
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    49
    ajде кажете ми ве молам ако знае некој нешто,пред 4дена пак се вцрвев на лице и никако не ми поминуваше,ќе се намачкам со крем,ќе заспијам и кога ќе станам утрото пак сум црвена :( кажувајте решение ако знае некој нешто!