Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.881
    Допаѓања:
    24.154
    Жени, ви се случува ли едната града/брадавица да ви е почувствителна од другата?
    Јас тоа го чувствувам со десната, одеднаш ќе осетам како нешто ладно па одма гледам да не сум мокра, да не ми потекло нешто од неа (пу, пу не дај Боже), ама ништо од тоа и гледам само ми се испакнала нанадвор, а другата не. :^)
    Мене и општо онака, отсекогаш десната града ми била почувствителна од другата, арно ама имав и некои болки месецов од неа (бев на гинеколог, на ехо сè беше во ред) па ме маваат некои филмови. :worried:

2. Tochkata

Tochkata Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2013
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    1
    Пишав еднаш но не добив одговор, мајками се праеше операција пред 7 месеци од миом на матка ( хистеректомија) , пред неколку недели покрвари малце и понекогаш има болки во стомакот и отежнато дишење, од што може да биди тоа ?

3. Nova

Nova Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.131
    Дали некој има информации колку чини општ кардиолошки преглед во Филип Втори и дали имате доктор за препорака?

4. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.156
    Ми се појавија на градата околу брадавицата како поткожни мозолчиња. Големки се како зрно леќа и зрно ориз. Ги имам неколку години ама до сега не ми правеа проблеми. Пред една недела забележав дека најголемото станало многу црвено и почнало да собира гној. Е сега кога го исфрли гнојот не беше течно него беше доста цврсто бело грутче. Така исфрли два пати и еве сега се познава само флека, не е веќе ни подигнато, а ни собира. Но, почнаа и другите да собираат.
    Ќе одам на општ лекар, но да не е повеќе за на гинеколог, кожен, што знам јас? :worried:

5. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Најубаво е на гинеколог да одиш,едно ехо да ти направи.Ако ги имаш неколку години,подобро е на ехо да се види што е,а понатаму може гинекологот да те препрати на кожен лекар.
    Не треба да се вознемируваш многу,познавам млади девојки кои не родиле и не доеле,им се имаат појавено вакви цисти.

На marama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.300
    Допаѓања:
    261.131
    Може ли од Манџун да се добие дијареа?

7. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Пред месец дена бев на гинеколошки преглед и ми земаа папа тест и брисеви. Сите 4 брисеви се покажаа негативни и еве денес ми стаса резултатот од пап- тестот кој што исто така е негативен. Пред година дена ми беше дијагностицирано цин1 со хпв16. Некако се помирив со резултатот дека имам цин1. По иницијатива на гинекологот ми зема брис за хпв и резултатот го чекав цели два месеца и кога веќе ми скисна се јавив во ману и ми рекоа ко демек ми ја загубиле адресата и чекале да се јавам за да ми го пратат. Резултатот беше хпв16. После чудната препишана терапија и сознанијата дека не ги праќал пап-тестовите веднаш се префрлив кај друг гинеколог (фала богу на време се освестив). 6 месеци примав одредена терапија со вагиналети, витамини, правилна исхрана. Е сега ова ме мачи: можно е резултатот од ману или пак од папа тестот да не е бил точен тогаш? И дали има потреба сега да правам хпв испитување бидејќи не ми покажа цин на папот? Поздрав феминки :*

8. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.163
    Допаѓања:
    124.605
    Незнам дали прашањето одговара,сакав да ве прашам за добар интернист во Скопје?Да биде приватен ,не е битно колку чини само да е стручен?Дали некој бил кај Др Данаилов од Аеродром гледам секаде се рекламира :?:

9. slATko.mace-81

slATko.mace-81 Активен член

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    здраво на сите имам едно прасанје ако знае некој случајно несто нека ми каже.Jас бев вонматерично бремена немав хирушки зафат ама сега имам мало внатресно крварење и требало организмот сам да ја абсорбира крвта ама да не знае некоја од вас некој чај или нешто друго да се забрза процесот ве молам зашто пукнав во кревет ве молам

10. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Веројатно крварењето е запрено, така? Претпоставувам сега останува уште слободната течност да биде абсорбирана од страна на организмот?
    Ако сеуште имате болки, посебно ако се при движење, потоа ако сте летаргични, со "ладна глава", ако ви се врте свест, ако имате низок крвен притисок, вртоглавици или пак ако ви се поврака веднаш да се јавите на лекар бидејки може крварењето сеуште да е во тек или пак слободната течност да е воспалена. Но претпоставувам дека лекарите ја исклучиле таа можност и во исто време веројатно ви имаат дадено и антибиотици?

Да се навратам на твоето прашање, не јади сол, значи јадењата да немаат воопшто сол. И би требало течноста да биде абсорбирана од страна на организмот. Но самата слободна течност ако е во мала количина што верувам дека е(во спротивно треба да биде хируршки одстранета бидејки може да станува збор за абцес) не треба да ви причинува никакви болки ниту потешкотии.

11. slATko.mace-81

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    прво никола ти благодарам на одговорот па вака лекариве ми препорачаа да се обидам со инексии и успеа плодот се умртви но веднаш ме пуштија дома(6дена)и само сто дојдов дома ме фатија големи болки и се вратив во болница и тогас лекарот ми рече дека изгледа тубата е пукната ама има мал излив потоа усте 1 недела бев таму(таму само примав антибиотик сега ништо) и еве 2 недели дома тој ми рече да движам се трудам ама имам болки сега не толку големи ама тука се(имам поголеми болки кога одам по голема нужда) и имам болки на местото каде е плодот а ми лекарот ми реце нема потреба од контрола само bhcg да проверувам што да правам дали да одам на лекар?please help усте нешто дали пушењето нешто смета во случајов зашто ми се лоши од цигарите,леле веке незнам паника ме фака незнам што да правам

12. slATko.mace-81

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6

13. Nana19

Nana19 Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    2.141
    Допаѓања:
    2.753
    не сум сигурна но мислам дека околу 3000 денари е прегледот
    а доктор ЖАН МИТРЕВ

На Nova му/ѝ се допаѓа ова.
  14. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Вака сега прво, 2 недели не се краток период , добро ти правеа ли некој дијагностички тестови? Ехо? Можно е дебелото црево да е воспалено од целата таа ситуација и поради тоа да имаш болки при голема нужда , вака една моја препорака, оди на лекар(ако можеш да си дозволиш на приватно) нека ти направат неколку рутински теста. Крвна слика, мокрача, ехо. Ако на крвната слика се забележи некоја абнормалност која би можела да посочува кон воспаление или инфекција(зголемени леукоцити, зголемена седиментација) или пак недај Боже ако е намален бројот на еритроцити(анемија) можеби крварњето сеуште е во тек и можеби ќе треба понатамошна терапија. Барај второ мислење, најдобро би било на приватно, ако неможеш на приватно, оди кај друг лекар, а за цигарите верувај сметат, да си комплетно здрава цигарите се штетни ,а пак да не правиме муабет кога се работи за нарушено здравје, затоа најдобро би било да ги оставиш цигарите, алкохолот и тешката храна додека не закрепнеш.

Е сега значи ми спомна дека докторот ти кажал дека можеби се работи за перфорирана тубула? Во најголем дел од случаите од овој тип потребен е хируршки зафат за да се санира оштетеното место, обавезно кај друг лекар, објасни му/и ја целата ситуација бидејки ако слободната течност се излила во абдоменалната/перитоналната празнина, и е воспалена може да станува збор и за перитонитис ,а тоа е доста опасно.

15. slATko.mace-81

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    6
    е па вака ми ја следеа крвта секој ден велеа дека е во ред(велеа дека ако зелезото пагало брзо дедка веднас на операција ме носат)по 2-3 пати ми ја проверуваа во денот а
    мокрача не ми проверија а на ехо ме прегледа докторот кога ме пушташе и ми рече само дека ке се среди се дека е добро а за понужда неможам да одам редовно пошто јадев само малку затоа да не имам болки или нема врска па незнам и ти ме доисплаши изгледа ке морам на лекар
    п.с.имам болки кога ке седам подобро ми е да стојам ама неможам многу уф како ми е страв зашто знам какви маки тргнав и мислам поке неможам тоа да го поминувам и еј фала многу и сакам да те прашам нешто ке ме извиниш вака ама да не си доктор? FALA

16. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Читам коментари и во оваа тема и во темата Анксиозност и гледам дека на многумина им се дешава боцкање на левата страна кај срцето, болки при вдишување на воздух и сл.
    Во последен период и јас го чувствувам тоа.
    Една вечер додека спиев така силно почна да ме боцка испаничив и тоа многу.
    Разговарав со доктор ( познаник)случајно се сретнавме и му објаснив, рече дека не е ништо страшно и дека не е срцето. Ми вели срце не боли и не прави така, недај боже тоа стега , гуши а ти си млада, не се плаши бидејќи нема потреба.
    Затоа сакам да ви кажам да не се плашите. Ми објасни дека тоа е резултат на нервоза, стрес, доколку сме имале стресни ситуации , напнатост, замор и сл.
    Затоа немојте да се нервирате и да се потресувате за се. ;)

17. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    Немам добра циркулација...Рацето, нозете, носот нон стоп ми се мраз. Знаете некој лек?

18. nikolina20

nikolina20 Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    Сакав да прашам , ме болит десната града , се проверував дали имам некоја грутка или нешто различно од другата ама не забележав некаква раззлика... за една недела требат да ми дојде менструцијА, пред да добијам стално имам болки во градите ама никогаш во едната, Проверував крв ми рекоа дека све ми е во ред.. мислите дека треба да одам на преглед,?

19. sementa

sementa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    6
    здраво имама еден проблем кој многу ме загрижи и ме сатава рециси во депресија пред само 2-недели отидов на лекар бидејки имав вртоглавица и слаба циркулација и срцето премногу брзо ми чука и знете сто ни најдоа згустувајне на крв заради тооа така се чуствувам ми дадоа да пијама андол 100и верапамил од 80мг дали некој знае некој лек на природна база зато што јас се чуствувам премногу уморна како да ке паднам во депресија а имам две прекрасни дечиња на кои и м треба мајка а јас како да не сум при себе :worried: сто да маправам задане се чуствувам така?

20. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.320
    Допаѓања:
    12.248
    Вчера мајка ми во сон се изгребала на лице и ја потчепнала и бемката, дури крв си пуштила, како е успеала незнам, сега видев дека и е чепната :worried: . Многу се загрижив, некое чаре додека отидеме на доктор, уф страв ме фати многу :sweat: