Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    5.108
    ^^^ лилит немој да се нервираш сигурно ти е од штиклите..пред неколку месеци истото и се случи на мајка ми...шетала цел ден со чевли што ја стегале напред,ама не приметила дека до толку ја стегаат..си дојде дома и што да види..целиот нокт црн дури..после некое време и се излупи горниот слој и падна, со тоа падна црното но не целосно..од тогаш и се смени и ноктот ама црното делумно уште и стои...мислам дека беше и на лекар нема чаре,мора да чека само да си помини

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anasrcush

anasrcush Нов член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Имам проблем со често мокрење. Немам болки ниту било какви други симптоми. Ова ми се случува веќе некое време а кога ке се сетам и порано сум имала такви проблеми но тогаш таа потреба за често мокрење ме фаќаше само на периоди, ке ме мачи 1 недела и после ќе ми помине . Сега пак ми се јавува истото и трае веќе подолго време. Се случува само на неколку дена да ми се нормализира состојбата и после пак да ме фати. Кога сум нешто нервозна, возбудена тогаш знае и да ме полуди, да ми се мокри и на секои 10 мин.. Инаку сето ова ми е само дење, навечер станувам само по еднаш за во вц ( некогаш и воопшто)...А се случувало на пр. да станам онака случајно и да ми е полн меурот , но ете тоа не ме буди за да одам во вц. Испитав крвна слика, уринокултура, правев ехо на бубрези, бешика и нема ништо. Се е одлично. И гинеколошки прегледав и тоа ок. Тогаш што би можело друго да ми е? Некој со вакво искуство ?? :^)

3. bvlgari

bvlgari Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    4
    Мајка ми има крвна група 0+ , татко ми А-, јас и брат ми имаме иста крвна група А-.Дали е можно да имаме сите 3 крвна група А- или некаде крвната група е погрешно одредена. Прашувам зашто Rh не ми е јасно како се одредува. :)

4. LittlePinky

LittlePinky Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    1.421
    Допаѓања:
    4.392
    Од што се јавува болка при вршење на голема нужда и тврда столица? :worried: :(

5. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    Неможев да најдам соодветна тема па морам тука. Ако е грешка, слободно нека биде избришано мислењево, што е всушност прашање. Дали некој е запознаен со здравствениот систем во Шведска? Ако да, нека ме исконтактира во лп, ве молам! :)

6. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Ова може да е предизвикано од 4 работи што ми довагаат на ум.

1. Проблеми со бубрезите. Ти имаат ли направено тест за бубрежна функција?
    2. Преактивна бешика(има многу причинители).
    3. Дијабетис(Имаш ли други симптоми како константен глад и жед, нагло губење или качување на телесна тежина, замор, вртоглавица?)
    4. Лекарства или кафе(Земаш ли некои лекарства или случајно да не пиеш премногу кафе?)

Не си посвоена не се секирај :D.
    Иначе доста е комплицирано ова, во обзир се земаат и рецесивни и доминантни гени.
    Па вака во вашиот случај веројатно мајка ти има еден рецесивен и еден доминантен ген, и затоа сите нивни деца имаат 50% шанси да имаат или рх-поз или рх-нег.

Причинители има еден куп, најдобро да отидеш на лекар, иначе тврда столица е показател на неурамнотежена исхрана и недоволно присуство на добри бактерии во дебелото црево.
    Пробиотици, здрава исхрана. А болката е веројатно поради тврдата столица.

На bvlgari му/ѝ се допаѓа ова.
  7. odbojkarka

odbojkarka Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    82

Пиев Метотраксат и Пентоксифилин.

8. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Здраво. Сакам да прашам, дали некој бил досега во ваква ситуација.. Имам тапа болка во средината на градниот кош, а понекогаш и потешко дишење, и болка од левата и десната страна на стомакот, а понекогаш и од градите па до под стомакот имам тапи болки.. Од што може да биде |(

9. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Метотраксат?
    Тоа е доста сериозна терапија? Ми рече дека ти дале погрешна дијагноза или погрешна терапија?
    Бидејки метотраксат се користи за лечење на на повеке видови канцер, артритис(поточно реуматоиден артритис), лупус, саркоидоза, поретко за псоријаза и др.

Ако терапијата или дијагнозата е била погрешна, оваа терапија можеби предизвикала некоја измена во функционирањто на твојот организам и сега откако си ја прекинала, покачената температура да е одговор на целиот стрес.

Најдобро би било да се консултираш со лекар(но не со истиот што ти дал погрешна терапија/дијагноза)

Иначе метотраксат, зависи од дозата работи на различни начини. Во поголеми(најголеми) дози во комбинација со други лекови или само метотраксат се користи како хемотерапија.
    Во помали дози се користи за третман на автоимуни заболувања.

10. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Еден куп причинители од најбанални до посериозни.
    Кога за прв пат се појавија болките?
    Ги имаш нон-стоп или пак кога се појавуваат(на колкави интервали)?
    Дали си забележала некои други абнормалности освен болката?

Најдобро е да отидеш на лекар ако си загрижена.

11. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    Па скоро една недела ги имам, не постојано, но одвреме навреме по пола сат одприлика. Освен болката засега немам ништо забележано. Сакав првен да видам ваше мислење, за да нема потреба од лекар, но ако потрајат ќе одам. Ако некој нешто знае, нека ме извести. Ви благодарам. :*

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    5.934
    сношти поточно утрово имавме односи со дечко ми и повторно имаше крв.... но кога отидов дома имав (сеуште имам) откинат дел -кој виси нешто што "поврзува" вагина со делот кај мочните каналчиња...еве сега имам гној како кесенце на делот што ми виси ... лекарката ми каа да отидам во петок само тогаш било слободно...некоја помош.некој со сличен проблем? :(

13. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Прв пат ви беше?

14. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Пред 3-4 дена на десната града забележав брунче од кое излегуваше влакно...Го искубав влакното и малку го стиснав, но ништо не излезе, а ми беше црвено....Ставив мелем, црвенилото го нема, а брунчето сеуште стои, но намалено е и тоа.....Опасно ли е ова? :worried:

15. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Не, само не дирај повеќе

Тоа што ти виси (претпоставувам) се вика лабиа инаку не знам што друго би можело да ти виси :D можеби втор израсток :wasntme: . Што и да е како и да е не дирај ништо и оди на гинеколог. Сигурно си направила некоја инфекција за да имаш кесенце со гној што ти виси.

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.841
    Допаѓања:
    122.756
    Дали владее некој стомачен вирус со болки во желудник и гадење??

17. EMILI1999

EMILI1999 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    52
    Имам болки од десната страна на стомакот не се мн големи и неподносливи ама ме боли мн, ке може некој да ми каже кој дел од стомакот поточно ме боли? Бидејки нз што се наога точно таму... :(

18. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Tе боли горе или долу? Може да е од обичен истегнат мускул....Инаку на десната страна се наоѓаат жолчката, црниот дроб, панкреасот, всушност, повеќето работи, ама не верувам дека е тоа.
    А ако те боли долу, може ти е десниот јајник. Напиј се чајче, сигурно ќе се смириш.

19. EMILI1999

EMILI1999 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    52
    Па во линија на бубрегот ме боли точно на половината на крајот, и мислам дека не е истегнат мускул бидејки не ми е првпат да ме боли, прво мислев дека е бубрегот ама не се наога таму бубрегот, сега мислам дека е мочното каналче, како и да е фала ти мн! :*

20. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Да прашам нешто, имам некаков вид на болка во препоните ( поточно на леевата страна од генеталите, незнам како да објаснам пошто не разбирам многу) но проблемот е тоа што тоа се случува додека сум на работа односно сум приметил кога ме боли левата нога, ме боле и кај препоните а и на јајцата (глупо да кажам) но кога ќе излезам од работа и си дојдам дома нема никаква болка кога ќе седнам ќе одморам а и вечерта доколку излезам болката ја нема а и не е некоја јака болка туку едноставно се осејќам како долната облека не ми е наместена односно не ми одговара, носам и боксерки па потоа пробав и со оние обичните но чуствотот е исто. некое мислење ?