1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Ќе се цитирам затоа што навистина ми е важно...

Некој да ми каже??

2. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    5.934
    ne...

3. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.588
    Допаѓања:
    5.934
    [
    Тоа што ти виси (претпоставувам) се вика лабиа инаку не знам што друго би можело да ти виси :D можеби втор израсток :wasntme: . Што и да е како и да е не дирај ништо и оди на гинеколог. Сигурно си направила некоја инфекција за да имаш кесенце со гној што ти виси.[/quote]

и рече лекарката прв пат гледам вакво нешто , нешто како полипче или преграда ти давам упот да ти го отстранат или сошијат било каде... :tmi:

4. macitta

macitta Активен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    фала многу n1k0la i buba4e89 :)

5. Barca-Gril

Barca-Gril Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    876
    Допаѓања:
    927
    Дали ракот е наследна болест? :?:

6. brancetoo

brancetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    42
    Дали некоја имала ваков проблем или има и дали ќе можи ако некој знај да ми помогни? :sweat:
    За рок од 2 месеци настинав повеќе од 3 пати :( и тоа нстинката ми траи по 2-3недели, а не ден два недела. :worried: Многу ми е тешко неможам повеќе вака, нон-стоп да сум болна :worried: и лекарства и се земам но за џабе пак настинвам и толку долго траи настинката ве молам да ми кажите дали некоја имала ваков проблем или можеби да ми кажи нешто! :?: :| :worried:

7. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.647
    Допаѓања:
    140.778
    Па викаат дека е така...демек ако мајка ти имала рак, имаш големи шанси да имаш и ти. И обучно прашуваат дали си имала болести у фамилија. Но не значи дека сигурно ќе имаш. Може е добро да знаеш дека имаш таков ген и да живееш поздраво, ама докторите нека се прозинесат подобро за ова.

На Barca-Gril му/ѝ се допаѓа ова.
  8. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    На ова прашање не може да се одговори со едноставен одговор да или не.
    Значи ако близок член од твојата фамилија има/имал рак не значи и дека ти ќе го добиеш. Ако тој/таа е пушач и пример има рак на белите дробови ,а ти не пушиш и живееш здрав живот скоро и да нема шанси да добиеш таков вид на рак.
    Покрај генетиката во појавата на ракот има многу други фактори како што се околината, начинот на живот и т.н.
    Ако имаш богата семејна историја на на некој вид на рак, ти имаш поголеми шани да го добиеш бидејки веројатно имаш некоја генетска предиспозиција на истиот, но тоа не значи и дека ќе го добиеш.

Мојата поента овде е, ракот на некој начин е наследна болест, поточно генетска предиспозиција, и ако имаш богата семејна историја ти можеш да си ги намалиш шансите да го добиеш истиот со контролирање на она што можеш да го контролираш, односно околината, начинот на исхрана, начинот на живот и т.н.

На Barca-Gril му/ѝ се допаѓа ова.
  9. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Хм, настинка, си била ли на лекар? И сигурно ли се работи за обична настинка(Риновирус)?
    Обично настинката трае од 4-7 дена, толку му е потребно на еден здрав орагнизам да ги препознае вирусот и да произведе соодветни антитела со кој ќе се одбрани и ќе го уништи истиот.
    Е сега вака, ако се работи за настинка, секој пат сигурно имаш компромитиран имунолошки систем.
    Вака, направи комплетна крвна слика и види дали сите вредности ќе бидат нормални. И ако при секоја твоја настинка, лекарот ти дава антибиотици, тоа додатно го компромитира твојот имунитет.
    Кои се твоите конкретни симптоми(покачена температура, болно грло) ?

Многу витамин Ц(по природен пат: портокали, пиперки, цитрони, лимони, мандарини, брусел споротус, киви, брокула и т.н.)
    И исто така многу витамин Д(можеш да си купиш рибино масло од аптека), недостатоци на истиот се поврзани со зачестена појава на настинки.
    Ако можеш да си дозволиш Екомер или било кои други таблети од црниот дроб на ајкула се добри за подигање на имунитетот.
    Ако сигурно се работи за настинка, може да земеш риностоп, ќе ги неутрализира твоите симптоми. Но вакви настинки може да се работи за нешто друго.

Ако симптомите и понатаму останат, може да станува збор за мононуклеоза(предизвикана од Епстеин- Бар вирусот). Направи ја крвната анализа, и ако се се врати нормално ,а ти и понатаму имаш симптоми можеби тест за ХИВ/СИДА да направиш за секој случај(нема причина за паника, чисто превентивно).

10. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    246

Колку што памтам, клиниката за кожни болести е кога влагаш од главниот влез одиш се право , и кога ке ја поминеш зградата за н... (нефрологија мислам дека беше ) :D вртиш десно и одма првата зграда е . За клиничка биохемија одиш малку погоре од кожно , ке видиш една зграда со повеќе одделенија , па ке прашаш внатре на кој спрат се наоѓа.

На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. brancetoo

brancetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    42
    Да бев секој пат кога настинав докторката ми препиша антибиотици но тие ништо не ми помогнаа само од себе оздравев после 2 недели :( :sweat: .Иначе ми рече дека мене ми е така- затоа што сум со слаб имунитет и затоа треба да внимавам многу на себе.
    Дечкоми ми рече дека многу го имам паднато имунитетот со тоа што имам многу долги тренинзи слабо јадам и други фактори придонесоа за тоа(како променливото време,слабото облекување)а посебно како што сум јас со слаб имунитет, навистина има право, но сепак сакам да го покачам дали можеби можи со некој лекови за имунитет! дали некој ги има испробано и имал позитивни резултати од тоа. :| :*

12. brancetoo

brancetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 март 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    42
    Исто така сакам да прашам дали некој имал проблем со лишаи(сигурно тој што имал знаи што е тоа). :!:
    Бев кај кожен лекар ми даде еден лосион и крема се мачкав секој ден еднаш со лосионот и два пати со кремата како што ми кажа таа, но после едне месец немав ама баш никакви промени а таа рече дека мора да се подобри. (ИНаче оваа појава т.с промена на кожата се јавува од потење тоа му го објасни таа) Дали некој имал ваков проблем и дали можеби го решил и како? :!: :* :inlove:
    Однапред благодарам! :$

13. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Не се решава се со лекови, значи вака сега да ти кажам една народна мудрост што секој доктор може да ти ја потврди, нашето здравје, нашиот имунитет зависи најмногу од нашата исхрана и стил на живот.
    Ти си тоа што го јадеш. Значи џабе се таблетите ако твојот начин на живот остане ист.

Ти реков многу овошје и зеленчук(значи многу), Екомер, Рибино масло, разновидна исхрана и колку можеш помалки цигари, алкохол, кафе, пржено, мрсно, газирано.
    Можеш да си купиш од оние мултивитаминските таблети, ќе ти помогне и тоа, и секако пробиотици бидејки си пиела многу антибиотици и пробиотиците ќе ти помогнат во подигање на имунитетот. Јади повеќе одколку што трошиш.
    А за лишаите, незнам не сум имал искуство, ако нема резултати од таа крема, консултирај се со лекар/фармацевт за да ти даде друга некоја можеби ќе има подобри резултати.

14. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Veke nekoe vreme primetuvam deka mi se mati vidot na daleku.Ili dodeka citam poglednam vo tv ili na driga strana osekjam deka vidot ne mi e vo red kako matno mi se gleda,ne mnogu ama sepak samata primetuvam.
    Dali sum za naocari ;( :?:

15. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Си...но за на офтамолог, а потоа тој/таа ќе утврди што и каква терапија ти е потребна, можеби не се работи за нарушување на видот, можеби е нешто трето, најдобро знае очниот лекар.

16. Hiphoperka1

Hiphoperka1 Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Девојки вака...пишав и во друга тема ама изгледа не е толку читана и никој не ми врати.Имам Трихомонијаза и докторката ми препиша Флажил таблети за вагинална и орална употреба за мене и партнерот.Терапијата траеше 10 дена, но кај мене нема никакво подобрување.Сеуште имам огромно печење надворешно и внатрешно,вагинален исцедок и болки при полов однос.Згора на сето тоа апчињава мислам дека ми направија друг проблем,ми го надразнија желудникот,имам киселини и постојано повраќам.Сега ме интересира дали постои лек на природна база за оваа бактерија и како да го смирам желудников.Ве молам помагајтеее!!

17. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Flagyl е НСАИЛ(Не стероиден анти-инфламаторен лек) сите НСАИЛи се големи иританти на желудникот и затоа најдобро е да се земат за време на јадењето. Веројатно предизвикале акутен гастритис. Тоа е многу јак анти-биотик/микотик... И уште нешто, случајно да не си консумирала алкохол додека си била на терапија на Флажилот? Без разлика да ли си пила алкохол заедно со нив после неколку часа... Алкохол е строго забранет при терапија со Флажил бидејки го поништува неговото дејство и предизвикува гастритис, повракање и т.н. Ако терапијата ти траела 10 дена, ти не треба да се напиеш ниту капка алкохол за време на тие 10 и 2 дена после завршетокот на терапијата.
    Трихомонијаза не може да се излечи со лек на природна база консултирај се со лекар единствен друг лек освен Метронидазолот(Флажил) што се користи за лечење на ова СПБ е тинидазолот(не сум сигурен за името на брендод) и незнам дали ги има во Македонија, би требало да ги има.

18. Hiphoperka1

Hiphoperka1 Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2013
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Не сум консумирала алкохол во текот на терапијата и сеуште се немам напиено ни голтка а поминати се 2 недели.Ќе се распрашам повеќе за тинидазолот.Фала ти многуу ! :)

19. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    Незнам ни како да објаснам а да доловам што ми се дешава
    Одеднаш добивам болки и јас незнам кај ме боле дали половина бубрези или стомак ми се поврака трае некои си минута ,две и мене јачина на болка и на крај ја снемува
    Сето тоа се дешава како контракција породилна таква болка
    Знае ли некој што би можело да биде ???
    Утре ке одам на матичен да ми даде упат на интернист да снимам бешика и бубрези

20. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Хмм, проблемот најверојатно е хируршки ,најверојатно не си за на интернист.
    Бешиката не е, веројатно се работи за бубрези, црева, апендикс или желудник..или евентуално јајниците но многу малку веројатна е оваа варијанта.
    Може да се работи за некое воспаление на бубрезите, цревата или евентуално апендицит(иако исто така не верувам дека е ова), камче во бубрезите или бубрежните каналчиња или интестинална обструкција. Најдобро да се направат соодветни тестови крвна слика, мокрача, ехо, рентген...или евентуално КТ и т.н.

Ако имаш болки немој да пиеш лекови кои ќе ти го надразнат желудникот(аспирин,кетонал, бруфен, андол и т.н.) најдобро е парацетамол или аналгин.