Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.083
    Кажи ми да иде на лекар, да се изведе таа интервенција во стерилни услови, сепак не е тоа стискање акничка :)

2. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    Што кога во пределот под стомакот,кај мочниот меур и јајчниците како да те сече нешто и ти предизвикува болка?
    *(рано е за да ми дојди)

3. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Не прецизираш кога треба да добиеш, но претпоставувам дека се работи за овулација. Во плодни денови е сосема нормално да имаш болки во јајниците, баш како што велиш „да те сече“. Кај мене е така секој месец, дури понекогаш забележувам и кафен исцедок (што е сосема нормално при овулација).

За два-три дена би требало да помине доколку си во овулација, но ако болките продолжат, подобро посети си гинеколог, зошто причини за болки во долниот дел од стомакот има мал милион. Може да се работи за полицистични јајници (кои често болат), за циста на јајник, за уринарна инфекција итн.

4. fatamorgana123

fatamorgana123 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    не е само пред менструација.Треба да добијам за една недела.
    Понекогаш има денови кога воопшто ја нема болката,а понекогаш и тоа како боли.
    И кажав на мајка ми,ми одговори дека е очигледно од тоа што треба да ми дојди.
    Поентата е што болката не е присутна само за тој период,туку скоро постојано.
    :?:

5. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Па штом постојано чувствуваш болка, оди на гинеколог, објасни му убаво што и како и нека те прегледа. Постојаната болка не е за занемарување.

Јас на пример имам полицистичен десен јајник и во него постојано чувствувам болка, во текот на целиот месец. Некогаш послаба, некогаш појака, но постојано ја чувствувам. Можеби и кај тебе се работи за истово, можеби е нешто друго, ние можеме само да погодуваме. Оди на гинеколог, само тој може да ти каже за што се работи. И без паника, сигурно не се работи за нешто сериозно, а и за се' има решение. Најбитно е да отидеш што поскоро, немој да чекаш и одложуваш :)

6. deliza

deliza Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    13.278
    Девојки, гласот ми е зарипнат и не знам што да пијам :( ..Дајте некој предлог ако знаете?

7. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.083
    Пред се пиј топло- супа, чај, салеп, направи си напивка од препечен шеќер, користи таблетки прополис . Исто така, ако не те пече/ боли направи гаргара со солена вода.

На deliza му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lale3

Lale3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2011
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    17
    detevo ima 1 g i uste go dojam ama kade i da e ke go odbijam e sega imam eden poseriozen problem koj veke trae skoro 3 g ,znaci pred da ostanam bremana pocna da me gusi posle toa cela bremenost i otkoga se porodiv pa do sega pak znaci sum proveruvala prethodno spirometrii snimki krv itn inace vo bremenost primav kleksan inekcii protiv zgrutcuvanje na krvta sega na sekoj vtora trudnica im davaat
    znaci osekam golema stegnatost okulu stomakot i od stomakot pa nagore nemozam da zemam vozduh uzasno me gusiii sega pocna duri i vo nok .............. mnogu se plasam nz sto da pravam a da napomenam prethodno niz mn golem stresss i sekojdneven stressssss :( [pozzz

9. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    навечер ми се здрвуваат малиот прст и тој до него на раката,а не спијам врз нив,исто и левата нога ме боли понекогаш и прстите долу

10. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Може да станува збор за еден куп работи кои не секогаш мора да се поврзани со белите дробови, доктор-специјалист најдобро може да оцени за што станува збор.
    Случајно да немаш низок притисок? Може да станува збор за нешто поврзано со б. дробови, потоа проблеми поврзани со срцето или пак на психичка база.

Најдобро би било да се консултираш со пулмолог и кардиолог за да се извршат сите потребни тестови ,а ако има можност да станува збор за психички проблем и со психијатар.

11. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Периодов осеќам некоја тапа болка во желудникот од кога ќе се најадам. Порано мн ретко ме болел желудникот, а сега осеќам и горчина во грлото на моменти. Дома ми викаат од што не јадам мн количински демек, или на нервна база ми било, тоа испадна најлесен одговор како причина :/. А мислам дека здраво се хранам (иако знам дека јогурт пијам мн ретко, чаеви супи :tmi: ) сабајле си исцедив сок од портокал со лепче од двопек си намачкав кремсир и пак ја осеќав таа проклета тапа болка. Од што би можело да ми биде, и како можам да си го смирам желудникот? :?:

12. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Мој совет ти е да идеш и да се провериш за Хеликобактер, тој предизвикува болка во предел на желудник, а горчината во грло се јавува како резултат на зголемена секреција на HCL или желудочна киселина при која преживува оваа бактерија, и лошиот здив кој истотака е симптом. Иди и направи тест за бактеријава, доколку се покаже дека е негативен потоа можеш со ехо и други дијагностички методи да ја бараш причината. Во меѓувреме избегнувај премногу зачинета храна, премногу цигари, доколку пушиш и кисела храна кои го дразнат желудникот а воедно и помагаат на бактеријата.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Florenca

Florenca Активен член

Се зачлени на:
    11 декември 2013
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    44

Оди на гинеколог. Може не е ништо , а може некои цистички . Може да биде и поврзано со хормоните . Сепак мора да се оди на гинеколог. :hai:

14. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Езогастрофагијален рефлукс најверојатно придружен со хроничен гастритис.
    Можеби и ја имаш хеликобактер но таа и не прави проблеми, можеш да направиш тест за истата, но моја препорака покрај тоа и една горна ендоскопија да си направиш бидејки може да се работи за пептичен/гастричен улкус(чир).
    Инаку сокот од портокал прави многу многу киселини, убаво е да се консумираш овошје бидејки тоа прави базна средина во организмот, ја намалува киселоста но понастрана од портокали, цитрони, лимони, мандарини и киви.

Исто така намали на кафето, цигарите, алкохолот, луто, зачинето и пржено. Отиди на интернист, инаку со ехо неможеш ништо да видиш кога станува збор за желудникот, единствено со езо-гастро-дуодено скопија или горна ендоскопија. И ако имаш блоки ранитал/улкодин од 150мг 1-2 на ден.

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  15. martinuska

martinuska Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    3.095
    Допаѓања:
    3.748
    Не мора да спиеш на нив, може некако лошо ја позиционираш раката во текот на ноќта.
    А за ногата, да не имаш ишиалгија? Обично затоа боли до прстите доле. Отиди на физијатар или ортопед, ќе ти кажат. :)

16. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    967
    Допаѓања:
    4.036
    Да шеќерот бил. Поради тоа така ми се вртело, сега со вртоглавицата се е во ред, но ми открија и дека имам синуси бидејќи од саботата суште ме боле главата во пределот на челото и нагоре ме стега сета глава и на крајта одкрија дека имам синуси, и плус носот почна да ми тече. Пијам аналгин и ставам капки во носот. Се надевам ќе ми помине побрзо :)

17. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.083
    Ако не правиш инхалација, обавезно почни! Многу ќе ти помогне за побрзо да ги исчистиш синусите - прашај паталец ;)

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bilkite

bilkite Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0

19. bilkite

bilkite Нов член

Се зачлени на:
    16 декември 2013
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Molim vas da mi odgovorite kakva bilka da kupuvam na pazar kako rece Baba Rada da se lecim od impotencija,ne sakam da kupuvam lekova za potencija

20. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Ќе ве замолам да ми препорачате добар очен доктор во Скопје. Брат ми сака да закаже преглед, бидејќи не сме од Скопје, не знаеме кај кого да се определиме. Не е битно дали е државно или приватно.