Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Ако несака толку да иде на лекар викнете доктори што ќе ви дојдат дома и ќе ја прегледаат. Па ако има нешто сериозно тие ќе си ја превземат работата во нивни раце.

2. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Шведска горчивка, чај од жалфија, прополис. Сето тоа помага за намалување на болка и оток, особено шведската горчивка.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Убаво ви кажаа сите, значи ова е сериозна ситуација која лесно може да резултира со страшен исход, односно смрт. Нејкам да ве плашам но мора да најдете начин и да ја однесете вашата баба на лекар. Значи ако има рани, тие рани не се затворат и не се одржуваат правилно, може и веројатно ќе настане системска инфекција односно сепса ,а процентите за опоравување од сепса кај стари лица не се големи.
    Отекувањето по лицето е вишок течност може да е од милион причини, вклучувајки и инфекција, сега значи ако треба и со седативи, вашата баба најдобро би била да отиде на лекар.

4. Ruby.rose

Ruby.rose Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    127
    Јас се извинувам ако сум малце офф топик, ако знае некој да ми каже каде во близина на студентски дом Пелагонија има амбуланта по општа медицина која работи во сабота...

5. Tinnnna

Tinnnna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    50
    Леле фала ви многу,ако не ја натераме ќе мора да викнеме дома да дојде лекар,зашто и јас мислам дека е сериозна ситуацијата,ама не сакам да ја плашам мајка ми.. Сепак фала ви многу!

6. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Некој лек за несоница? Секое утро станувам околу 10 - 11 часот, а не можам да заспијам до 7 наутро. Веќе 3-4 дена ми е вака.

7. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Намали на кафето и алкохолот. Алкохолот посебно кај жените е голем уништувач на длабоките фази на сонот(РЕМ), иако навидум ни се чини дека тој ни помага да заспиеме.
    Потоа може добро да се истрчаш, измориш, некоја потешка физичка активност пред да си легнеш, или пак малку по контроверзно, сексуално задоволување. Ем се троши "вишокот" енергија, плус откако ќе го достигнеме врвот на сексуалното задоволство и откако нашите тела ќе се исполнат со хормони(посебно окситоцин кој се лачи во многу поголеми дози додека спиеме),што значи тоа ни помага полесно да дојдеме до посакуваниот сон. :D

На Eleni.S му/ѝ се допаѓа ова.
  8. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.878
    Допаѓања:
    24.152
    Тапи грчеви во стомак, буквално од под гради до долу, од што може да се ?
    Се чувствувам како буквално некој да ми седи врз стомак. :worried:

9. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.585
    Допаѓања:
    5.930
    кога отидов прв пат на гинеколог таа ми зема само брис и толку....
    што , какви испитувања треба да направам... т.е. ехо не ме прегледа (имало некое вагинално и нез каков друго..)
    сигурно има и некој др. вид или нз . преглед ....
    :$
    вас какви/кои испитувања ви ги прават

10. joelle

joelle Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2010
    Пораки:
    1.117
    Допаѓања:
    2.367
    незнам прашањето дали е за оваа тема ама незнам каде да го поставам, нека го преместат модераторите ако има посоодветна тема.

одсекогаш сум имала лоши соништа и мислев дека тоа е нормално се до скоро време. прочитав дека ако редовно сонуваме кошмари дека треба да се обратиме на психолог/психијатар :^) но некако не обрнував внимание на тоа... во последно време ситуацијава станува полоша со оглед на тоа што почнува да ми влијае на расположението на однесувањето, ме заморува и секогаш се чуствувам изморено и ненаспано. соништата секогаш ми влијаат но секој ден сонувам дека барам нешто, некој друг, се она што е поразлично од мојот живот, и чуствувам нелагодност, и како да се одалечувам од мм. совет некој ? да и се јавам на баба рада за некој чај :D или озбилна е ситуацијава ?

11. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    Не ме зафркавај каква Баба Рада какви чаеви и миксови :D
    Ти прадлагам мала промена на исхраната и посвежи оброци, свежа салата и овошје. Денот исполни го со разни активности и умори се до тој степен да кога ќе си легнеш првенствено нешто на огранизмот да му биде да се одмори телесно а не да ти се оптоварува мозокот со кошмари.
    Да видиш како салата од цвекло и морков рендани и закиселени со лимон како може да те освежат. Или овошна салата од портокал, јаболко и банана. Ќе ти дадат повеќе енергија од било што друго.
    Кога човек има време да седне на компјутер и да помине повеќе саати (посебно ако не прави ништо особено корисно) тогаш значи има и отповеќе време за вежбање. Верувам дека после тоа поубаво ќе се чуствуваш. Никој неможе да ни помогне толку многу колку што самите ние може да си помогнеме. ;)
    :hai:

На vitomir му/ѝ се допаѓа ова.
  12. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Милион причини, биди по деталана, кога започнаа, како ги чувствуваш, интензитет на болка, дали болката се чувствува во одредена положба, дали ако сменеш положба интензитетот на болката се намалува, било што?

13. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.878
    Допаѓања:
    24.152
    Започнаа вчера, еве и денес ги имам.
    Прво беа послаби, после во текот на вечерта се зголемија.
    Мирно спиев, ама ете денес пак ги имам. :(
    Инаку, најмногу ги чувствувам кога лежам и седам, кога се движам скоро ич.

14. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Хмм, некои спасми, веројатно се работи за некој вид на воспаление.
    Оди на лекар најдобро, може да се напиеш парацетамол или подобро спасмекс, може ранитал за да се исклучи желудник/дванаесетпалачно, но најдобро би било да посетиш лекар. Ако ти се зголемат, обавезно на лекар или пак случајно ако се локализираат кон долниот десен квадрант или пак ако качиш температура, гадење или почне да ти се вкочанува десната нога.

На senza.parole му/ѝ се допаѓа ова.
  15. EMoonlight

EMoonlight Популарен член

Се зачлени на:
    23 декември 2011
    Пораки:
    1.314
    Допаѓања:
    13.815
    Оф,јас истиот проблем го имам веќе неколку денови,престанува болката потоа пак почнува да ме боли.Исто и мене повеќе кога седам или лежам ме боли.Како лошење,ама и како да те притиска некој,како што објаснила senza.parole ,ми здосади веќе. :(

16. savana

savana Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Дали чај од ајдучка трева помага за регулирање на циклусот? Доколку да, колку количински треба да се пие и за колку време има резултати?

17. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    4.903
    Јас сум слушала дека чај од невен и од коприва помагал при регулирање на циклусот.

18. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    За невенот сум сигурна. Јас го пиев кога имав циста, бидејќи поради неа ми се пореметуваше циклусот. За ајдучката трева не сум слушнала.

19. taci1

taci1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2011
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    65
    Zdravo i od mene ,..sakam da prasam za edna bliska osoba ,pa ako nekoj znae ili imal isti simptomi neka pomogne.Licnosta oseca trnenje na racete pa zapocna na nozete, i ponekogas kako "otkaceni" gi oseca..a sega pri sedenje i trpki po glavata....ponekogas prosledeno so prepotuvanje.Toa trae nekade 2 meseci.....aj helpppp |(

20. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.448
    Допаѓања:
    20.079
    Мене ова ми личи на проблем или со циркулацијата или нешто невролошко ама што и да е, мора да се оди на лекар.