Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    2,3 дена по ред ми е темна мокрачата,и нонстоп устата ми е сува иако пијам вода пак ми е таква..утре,задутре планирам да прверам крв и мокрача...да не е нешто со шеќерот???

2. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Значи :@ Бев денес на козметичар, и ми ги истиска - ИЗБУЦА :doh: - сите масни ткива под очите - имав 5-6 под едното и 4-5 под другото... проблемот е што сега изгледам како апната од комарец 50 пати, како да имам печурки на лицето и најлошо од се - како тепана... за отоците да не правиме муабет :geek: Ми рече дека ќе ми се смири кожата по некое време, ама колку е тоа време, ја бранам проектната деновиве и не сакам да изгледам како боксер :fubar:

Кажете некое чаре, креми, масти, пасти, чуда и слични ствари ? :worried:

п.с. Сега се проучувам детално пред огледало, ми изгледа како да не се извадени скроз до крај... со што се вадат тие масни чуда ? На дерматолог ми рекоа со хируршка интервенција :?:

3. Hova

Hova Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    127
    Ако не ти мириса мокрачата на ацетон немаш гајле,,, сепак провери си .... баба лаже трап не лаже...мирно ќе спиеш :)

4. bitter-girl

bitter-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Освен Лоратадин други апчиња против алергија???
    Ми се смачи! Алергична сум на мувли, полен од цветовите на дрвјата, полен од цветовите во трева, домашна прашина, коров и пердуви. ПОЛУДУВАМ!
    2 месеци кашлам и грлото ме боли поради алергијата. Лоратадинов не ми делува баш, нешто друго?
    Докторкава не може што не може да ми помогне. Не знам веќе каде да си го барам чарето?! :worried:

5. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Кај д-р Снежана Милковска, во Здравствен дом на Скопје...Ќе си направиш алерго-тест и ќе се види детално се околу алергијата и според тоа ќе се даде соодветна терапија...Не мора да значи дека Лоратадинот е секогаш оптимално решение за алергии. :) Или не мора кај оваа докторка стриктно ( има и други специјалисти за алергија, но Милковска е меѓу најдобрите)...

6. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    И јас мака мачам со алергиите ама мене ми помага летизен... А еден период примав на сабалје летизен а навечер авил (или обратно не ми текнува 100% :?: ) и тие и тие се за алергија. Сепак пробај првин со летизен. (Знам и за едни цезера ама ама јас од нив добив оток во лицето иако кај некој се доста ефикасни)

На bitter-girl му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bitter-girl

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Колку чинат овие Летизен?

8. ana-banana

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Незнам баш ама мислам дека не се многу скапи мислам дека максимум до 150 а може и многу се 150 :?: :?: (цезерата е скапа околу 400денари а овие не ми текнува од лани ги пиев сега сум ок)

9. tinkerbelll

tinkerbelll Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.018
    А алерго тест си правела?Јас сум на све живо алергична(маче,куче,полен,трева,прашина,КОЊ |( )мене ми препиша докторката Флексоназе спреј и г ставам превентивно и евентуално ако ме фати алергија а особено пред да започне пролет,и супер ми е многу ми помага.Плус пијам летизен(лоратадин,цетиризен тие се замени).Јас имам правено алерго тест кај др. Ежова она ми го препиша спрејот.

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ana-banana

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Спрејот се користи доколку алергијата прави проблеми при дишењето инаку и јас идев кај др Ежова ама кај мене беше друг проблем мене исип ми излегуваше(пликови по цело тело).

11. tinkerbelll

tinkerbelll Популарен член

Се зачлени на:
    15 мај 2010
    Пораки:
    2.096
    Допаѓања:
    5.018
    Јас не се исфрлам кај мене поинаку е,мене ме фаќа алергија исто како грип да имам,затната,грло ме боли,кашлам кивам катастрофи и затоа и спреј ми препишала изгледа :)

12. bitter-girl

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Да имам правено затоа и напишав дека сум алергична на полен, коров, пердуви, мувла и домашна прашина.
    Јас немам проблеми со исип на кожата. Имам проблеми со кашлање и болки во грлото.
    Ми нема спас, веќе на нервен систем ме мава ова. Докторкава не може да ми помогне и се нервирам. :worried:
    Очигледно не ја бива и морам да ја сменам. Болна сум секогаш на пролет, грлово ми е ремпере.
    Луѓе ми доаѓа главата од ѕид да си ја трескам.
    Не знам веќе како да си помогнам! :x

13. ana-banana

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    тогаш пробај со летизен и спрејот исто помага кога алергијата прави проблеми со кашлање.

14. marama

marama Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.433
    Допаѓања:
    91.608
    Битер и мене веќе лоратадин не ми делува, ама па докторкава појма си нема што апчиња да ми даде. Инаку за алергија на полен, кога бев на алрго-тест почнав муабет со една жена, која ми кажа дека набавувала ампули од Германија чинам и се пиеле 3 ампули на незнам колку време и една чинела 8000 ден. Кога бевме по резултатите кај неа немаше воопшто алергија, се повлекла. Инаку докторката од Јане ми препорача некоја докторка од Влае, па ако сакаш по ЛП да ти го испратам бројот од таа.

15. bitter-girl

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    558
    Допаѓања:
    531
    Аууу многу скапи ампулите :worried:
    Мојава докторка ја гледам дека не знае што да ми препише. Ми кажа дека тешко ќе станам резистентна на сето ова, можеби и цел живот ќе си го имам проблемов.
    Јас навистина не знам што да превземам бидејќи болкиве веќе не се трпат.
    Мислам дека цело грло ми е со афти. Немам апетит поради болките, а и да сакам не можам да јадам. ;(
    Ампуливе се скапи и искрено не можам да си ги дозволам.
    Туку пиши ми го ти бројот од докторката во Влае, па ако ништо друго да и се јавам да се консултирам со неа. Можеби некако ќе може да ми помогне. :?:

16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    Ако е толку сериозно зошто не одите на клиника да се испитате подетално? Еве Ви ја препорачувам проф.д-р Весна Гривчева Пановска (иако се сите добри), немојте да користите лекови, спрејови, масти на своја рака особено кога се работи за алергија. Алергиите се појавуваат, се лечат и поминуваат. Постојат такви ампули кои се ставаат како инјекции и навистина се набавуваат од Германија, но прво јавете се на лекар за да постави дијагноза, можеби алергијата е поврзана со некоја друга дијагноза, можеби е од нервоза, стрес, само нагодуваме. Јавете се на 3147 605 и закажете преглед (не сум баш сигурна за бројот, но мислам дека е тој, ако има промени ќе корегирам)

17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Битер, пробај чај од коприва! Имам другарка алергична на јајца - што е прилично проблематично - а и јас самата имам алергија на работите што ги наброја... Лично, немам пробано чај од коприва, бил како вода речиси. На другарка ми многу и помогна :)

А јас мојот лоратадин го чувам за итни случаи. На пример, цело време ми тече носот и кашлам и кивам, ама го пијам само кога имам некој посериозен напад на кашлица или ако носот ми е ептен затнат. Пиев минатата година лоратадин од мај до јули, и речиси престана да делува.

18. k.i.m

k.i.m Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2010
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    5.154
    Имам главоболка веќе 3 дена, ниту со таблета не ми поминува :doh: Значи цело време ме боли без престан. Чаре? :?:

19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    :o Те стискала под очите? :o :x
    Тука не се чепка, местото е претерано нежно. Не знам што да ти предложам, ама кажи како е денес ситуацијата?
    Искусен козметичар никако не се нафаќа да чепка такви места.

Едит - Ким побарај Даливон во аптека, мене само тие ми помагаат. Некоја мешавина се на парацетамол, кофеин и не знам уште нешто.
    Напиј се кафе со лимон, или це-витамин па кафе (овој рецепт од форумов ми е :D)
    Можно е да ти е од времето.

20. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Пола таблета Вентор и за две секунди ќе ти помине. Венторот е аналгетик, кој го има во сите аптеки и се зема без рецепт од доктор...Два пати на ден по пола таблета и решен проблем(малку е поскап од Аналгинот)...Добро е и да се триеш на местото на слепоочниците со кора од лимон...

И Беналгинот е добар за главоболка, бидејќи освен аналгетик има и витамин во него (околу 50,00 ден е)

На k.i.m му/ѝ се допаѓа ова.