Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. n1k0la

n1k0la Истакнат член

@LadyAna
    Прво вака незнам што мислиш под тоа бев на лекар, немам ништо, но ако лекарот единствената анализа што ја напрваил е крвна слика, тогаш тоа не е немам ништо. Сите знаеме каква ни е докторската фела и за тоа, вака. Значи најдобро да посетиш гастроентерохепатолог за да ти даде точна евалуација за твојот проблем.

Прво дали овој проблем си го имала од секогаш? Или пак се појавил од неодамна или можеби ситуацијата ти се влошува?
    Наједноставен совет, пробај со пробиотици(Линекс, Линекс форте).
    Други некои симптоми да не имаш, можеби болка или било што друго поврзано со гастроинтестиналниот тракт?

2. cinderella.red

cinderella.red Истакнат член

Луѓе ако имал некој слично искуство или знае нешто повеќе ве молам за помош :(
    Веке неколку дена имам хронична главоболка, значи се будам наутро со главоболка и ми трае цел ден. Навечер е со засилен интензитет а наутро ептен боли. Пред околу една година имав слична главоболка само што не беше толку силна, траеше една недела и си помина сама од себе.
    Да не е некој предупередувачки симптом :^) ( и да напоменам дека сум под стрес па можда ми е од тоа)

3. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Многу фактори може да предизвикат главоболка, на прво место се заморот, стресот, недоволното спиење, употреба на алкохол, цигари или пак крвниот притисок (дали го измери), па се до мигрени (која најчесто се карактеризира со билка во фронталниот дел т.е челото), епилепсии и тн.
    Провери го крвниот притисок, потруди се да го намалиш стресот и да се наспиеш, доколку не помине посети доктор.
    Јас која што сум жртва на мигрена, најмногу ми помага Аспирин Ц, како шумлива таблета што е, доколку нема таков и обичен ми врши работа.

cinderella.red likes this.
  4. LadyAna

LadyAna Нов член

фала на одговорот... правев и крвна слика, и ехо на абдомен, се е во ред. со желудникот имам некој проблем со киселини, ама немам хеликобалтер- испитав и тоа. Значи се е во ред, а едно залче лебче да каснам ми се дува стомакот како топка, дури и незгодно е. :(
    сум го имала овој проблем и порано, ама не до толку многу како сега... и ме нервира салото што дури мислам и да одам на пластична операција.
    А како се конзумираат тие Линекс? има некоја посебна терапија или..??

5. LadyAna

LadyAna Нов член

фала на одговорот... правев и крвна слика, и ехо на абдомен, се е во ред. со желудникот имам некој проблем со киселини, ама немам хеликобалтер- испитав и тоа. Значи се е во ред, а едно залче лебче да каснам ми се дува стомакот како топка, дури и незгодно е. :(
    сум го имала овој проблем и порано, ама не до толку многу како сега... и ме нервира салото што дури мислам и да одам на пластична операција.
    А како се конзумираат тие Линекс? има некоја посебна терапија или..??

6. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Ако немаш хелико бактер незначи дека се е во ред со желудникот и т.н. може да се работи за гастроезофагијален рефлукс, но да се навратам на твојот првичен проблем.
    Линекс се пробиотици(одат без рецепт, се пијат 3 пати дневно за време на јадењето), пробиотиците содржат добри бактерии кои му помагаат на нашиот дигестивен систем, и помагаат доста при надуеност, пролив, проблеми со варење и т.н.
    Нема потреба од операција, се може да се постигне со добра диета и правилен режим на исхрана и вежбање откако ќе најдеш решение за твојот проблем.

Најдобро да посетиш гастроентерохепатолог за случајно да не се работи за нешто повеќе позади твојот проблем и да ти одреди правилна терапија на твојот проблем со киселини.
    Значи незнам од каде си но може да си закажеш еден преглед на клиниката за гастроентерохепатологија при Клинички Центар Скопје или евентуално во некој од приватните клиники, каде со соодветни тестови ќе ти утврдат соодветна терапија.

7. babakata

babakata Нов член

Nikolce baba ti mnogu ubao pises tuka fala, da te prasa baba ti doktorce si ili studiras uste ?

8. n1k0la

n1k0la Истакнат член

студирам.

9. LadyAna

LadyAna Нов член

Ако немаш хелико бактер незначи дека се е во ред со желудникот и т.н. може да се работи за гастроезофагијален рефлукс, но да се навратам на твојот првичен проблем.
    Линекс се пробиотици(одат без рецепт, се пијат 3 пати дневно за време на јадењето), пробиотиците содржат добри бактерии кои му помагаат на нашиот дигестивен систем, и помагаат доста при надуеност, пролив, проблеми со варење и т.н.
    Нема потреба од операција, се може да се постигне со добра диета и правилен режим на исхрана и вежбање откако ќе најдеш решение за твојот проблем.

Најдобро да посетиш гастроентерохепатолог за случајно да не се работи за нешто повеќе позади твојот проблем и да ти одреди правилна терапија на твојот проблем со киселини.
    Значи незнам од каде си но може да си закажеш еден преглед на клиниката за гастроентерохепатологија при Клинички Центар Скопје или евентуално во некој од приватните клиники, каде со соодветни тестови ќе ти утврдат соодветна терапија.[/quote]

Ти благодарам многу за одговорот Никола. ќе земам линекс и ќе видам како ќе биде ситуацијата... ако не се среди проблемот тогаш ќе одам пак на доктор да ми закаже снимање. Се надевам ќе се реши проблемот :) Фала ти уште еднаш многу, поздрав

10. cinderella.red

Tи благодарам за советите :)
    Инаку не пушам, но вистина е нередовно спијам, пореметен ми е циклусот сон-будност. Ке се потрудам околу тоа да си ставам некој ред па се надевам ке помине :/

11. Tiniiic

Tiniiic Истакнат член

Девојки да ве прашам ако кај машко боли десното јајце и десната страна на стомакот можно е да е слепо црево или пак кила?

12. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Дискутабилно, може да не е ниту едното, ниту другото.
    Кога започнаа болките, или пак можеби се хронични?
    Интензитет на болката и дали се зголемува?
    Дали при некоја одредена положба или можеби при одење, седење, кашлање, наведнување се зголемува/намалува болката?

Најдобро доктор да го прегледа во секој случај.

13. Tiniiic

Tiniiic Истакнат член

Пред 2 месеца е болката и кога крева тешки работи го боли затоа ја помислив кила да не е....

14. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Освен двопек,варени компири,ориз,чаеви,што друго се препорачува да се јаде при дијареа?
    И дали со дијареа се манифестира сезонскиот грип или х1н1?

15. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Мене многу ми помага јако турско кафе! Знам дека ефектот би требало да е обратен но мене ми го смирува стомакот во такви ситуации :)

16. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Најверојатно ингуинална или феморална хернија(кила), не е слепо црево(едино хронично), но нека посети доктор. А дали има некаков оток во овој предел:

17. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Мајка ми има многу вртоглавици и често и се повраќа, правеше крвна слика, резултатите и се горе-долу добри, малку и е покачен холестеролот и шеќерот, ама не верувам дека и е од тоа.Од што би можело да биде?

18. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Зависи колку малку се покачени, нормална вредност на шеќерот е околу 7, но и тој и холестеролот може да ги предизвикаат овие симптоми, истотака и крвниот притисок е предизвикувач, посебно доколку е намален. Ако можеш пиши ги точните вредности.

19. SexyLady

SexyLady Популарен член

Веќе 3 недели секој ден од време на време ми трепка левото око...
    Сум чула дека е од стрес, ама од што друго би можело да биде и дали има начин да го намалам или да го прекинам зашто навистина ми оди на нерви/

20. cinderella.red

Имам една пријателка на медицински факултет, еднаш баш правевме муабет за тоа и спомна дека тоа се случувало поради недостаток на магнезиум. Би можела да пробаш со шумливи од магнезиум. :)

SexyLady likes this.