Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Јас прв пат кога бев кај него бев на приватно. Не ти треба никаков упат. Ќе му објасниш што е проблемот, дали си користела некои лекарства. За матичен нз колку ќе може да ти биде пошто бројот на пациенти му е одамна исполнет. Инаку цистите може да се видат со вагинално ехо. Ординацијата му се наоѓа кај полицијата што е, близу здравниот дом. Мене првиот пат ми зема 860 денари, ми правеше вагинално ехо и колпоскопија. Само ќе мора да закажеш, но закажуваат за два до три дена. Јас се јавив како понеделник беше, а ми закажаа за четврток. Инаку за хемоглобинот пиј чај од коприва (уште поубаво ако имаш домашно сушена), јади многу цвекло и лимон. Позз

2. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    5.932
    прашања во врска со болки во долниот дел од стомакот.
    Јас би ви кажала дека болката може да биде различна и од различни причини.
    1. Слепо црево- доле десно. Болка до свивање на снагата на два ката
    2. Јајници- кога се воспалени. Ова може да биде и од настинка, измрзнатост, шетање со голи половини или голо нозе (стапала) (знам дека звучам како старите баби ама реално е така)
    3. Стандардни болки во долниот дел од стомакот, како сиптом од ПМС, пропратен најчесто со подуеност во градите.
    4. Цистит- инфекција на уринарните патишта, каде болката е во најдолниот дел од стомакот, поблизу до вагината, и со постојано чуство за мокрење.
    5. Стомачен вирус
    6. При овулација на јајце клетките, доколку не се оплодат, тие пукнуваат, а притоа можно е да повредат некој крвен сад (ова е мнооогу ретка ситуација но сепак е постоечка со можност 1:10000), а со тоа да предизвикат големи болки во делниот дел од стомакот, околу перпоните накај внатрешноста, како и задниот дел- накај анусот. Болка до ситуација да не можеш да седеш, да стоиш, едноставно се препотуваш. Истото вообичаено е пропратено со анемија.
    7. Болен менструален циклус

vaka...

ме боли долниот дел од стомакот,и кога седнувам остра болка осеќам на десната страна,се утоплам малкуми поминува..и пак почнува,ми се поду стомакот...дали е некоја инфекција или измрзнатост...

исто така "доле" ми се појави исцедок-на бело е малку лигаво...(ми се случи еднаш бев премрзната но сега незнам)

Лек,чај,совет?

3. BeautyAndTheBeast

BeautyAndTheBeast Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    162
    Мене тестов ми е сумљив,оти е евтин и незнам колку е точен.Башка не го сфаќам гледам 2 линии,а 2 линии е позитивност за бременост,ама па еднава потемнава да не беше и пред да го потопиш?
    Купи си убав тест sure check,self clear.

4. Lale3

Lale3 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2011
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    17
    bremena si 100 % kako sega mojot test da si go gledammmm :)pozzzzz

5. Dakota

Dakota Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    13
    Значи не ми е јасно како може толку време да не ти дојде и така да си седиш, значи мое мислење е дека треба да направиш уште еден, дури и уште два теста ако треба за да си сигурна иако секако дека најдобро би било да си отидеш на гиниколог не знам како до сега не си отишла. Бидејќи сум од Штип ти го препорачувам д-р Огњан Мицков, попознат како Огне си има приватна ординација и добар е.

6. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15

На почеток двете линии беа како сега што е онаа побледата, и потоа само горната стана потемна другата си остана како што си беше. Според упатсвото така треба да биде ако е негативен. :^)

7. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15

Фала ти, уште една феминка исто така ми го препорача д-р Огњан. Планирам да го посетам уште деновиве,а утре ќе земам уште 2 различни теста да видам што ќе покажат. :(
    Преплашена сум..

8. BeautyAndTheBeast

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    162
    Ќе отидеш за неколку дена??Ти скоро 3 месеци немаш добиено така?Значи си трудна горе доле бајаги време,и да сакаш да смениш нешто (пример да абортираш,зашто по ова што прочитав не сакаш да си бремена) НЕМА ДА МОЖЕШ.знаеш има закон што дозволува до 10та недела абортус,а гледајки ти си толку време бремена веќе.Како може да чекаш?Јас да сум на твое место уште утре у 07:00 ке се нацртам во ординацијата на докторот а не да викам ке идам деновиве.
    честито бебе,и лесна бременост

9. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15
    ДА, чекав бидејќи и претходно ми се има слуќено да не добијам по 2 месеци и бидејќи дечко ми е сигурен дека не свршил во мене, бидејќи тестот се покажа негативен според упатствата и бидејќи матичната ми рече да почекаме да видиме бидејќи медицински нормално било до 6 месеци да не ти дојде ако имаш некои пореметувања! Ете затоа, чекав.

10. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.821
    Тестов мене ми личи на позитивен... барем кај мене едната линија си беше побледа, ама си бев бремена :) . Кога нема бременост, втората линија не се појавува, проверено.
    И сериозно, од октомври немаш добиено и не си презела ништо до сега? Ако си бремена ти веќе би била бремена повеќе од 12 недели, значи имаш влезено во второ тромесечие. Не ми е јасно кога се однесува некој толку неодговорно. Ако претходно редовно си добивала менструација, ако првпат ти се случува да немаш добиено 3 месеци, тогаш имаш огромни шанси да си бремена.
    Друга работа-промени кај стомакот може да имаш, ама може и да немаш во овој период (на моја другарка почна да и се познава дури од 4-ти месец бременоста и тоа малку). Ти види си реално дали имаш промени во обликот на стомакот, дали се познава нешто (ако се познава се гледа подолу, под папокот), како се чувствуваш...
    Во секој случај-не одложувај. Мора да видиш на што си. Одложувањето не го решава проблемот, каков и да е, може само да го искомплицира.

едит-сега видов што си напишала... Не знам која лекарка ти рекла дека е нормално да не добиеш и 6 месеци ако имаш проблем?! Па таа треба да види што е проблемот и да ти направи испитувања, во кои секако спаѓа и тест за бременост преку крв (затоа што е многу поточен), тестови за инфекции, за хормони итн итн. Ако навистина ти рекла така-менувај лекарка веднаш. Не си играј, заради нечија нестручност еден ден да не треба глава во ѕид да си маваш кога ќе посакаш деца.

11. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Одвреме-навреме чувствувам болка во едната препона за што би можело да се работи..? :^)

12. IvanovskaM

IvanovskaM Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    245
    Ама не е само тестот, тоа паѓање на хемоглобинот е ради ниското ниво на железо што е уште еден симптом за бременост. Плус повраќањето... Јас не знам зошто матичната не ти предложила преку крв да провериш дали си бремена, за тоа не мора гинеколог, али ако ете стварно она мисли дека 6 месеци е ок да не добиеш онда не ме ни чуди.. Јас не сакам да ти кажам не си одговорна, ако си 94то годиште значи имаш 19 години, не си мала, но сепак си млада. Ок е да си преплашена, но доволно е чекање, среди го ова уште утре.

13. problems94

problems94 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    15
    Prvo imav proliv pa povrakanje I malaksanost zaklucija grip, utredenta imav polaganje I zatoa vednas deluvase so infuzii I prekina prolivot I povrakanjeto. Pred toa nikogas nemav ni macnina ni povrakanje. :-/ utre zakazuvam na ginekolog I ipak testovi ke napraam. Se nadevam deka nee toa sto plasii.

14. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Абе ајде... Честиташ бременост? Па згора на се и абортус спомнуваш? Ти по читањето си заклучила дека не сака да биде бремена, ама не си и во мозок за да знаеш што навистина мисли. И понекогаш подобро е да се воздржувате од такви коментари бремена си готово, честито бебе или имаш рак (пример кажувам). Вам ви е лесно да го кажете тоа, а таа што го има проблемот милино мисли и се вртат низ глава па уште и паничење и фали. Едноставно може да дадете совет најдобро посети си лекар во поскоро време. Инаку и јас го имав проблемот. Не ми доаѓаше 3 месеци, па подоцна испадна циста. Може да е и некое хормонско пореметување. Не ја оправдувам што толку време не се јавила на лекар, ама нема потреба од толку паника. Два дена не менуваат ништо. Ќе отиде утре на лекар и ќе и кажат што и како. Па и трудна да е што има врска. Во последно време со модерните болести треба да се радуваш ако забремениш.

15. BeautyAndTheBeast

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    162
    Девојкатакоја ја браниш има 18-19 години,и треба да биде родител според тебе?А толку неодговорно чекала без да отиде на лекар?
    И заклучив дека не сака бременост да.Требала да мисли на време,а не да вика дечко ми не сврши во мене.Незнам дали знае но и да не сврши возможно е да е бремена.Тоа укажува колку она е одговорна за самата себе ,а не па и за дете да се грижи.
    Според тебе е нормално да не добиеш 3 месеци,И да седиш со скрстени раце ко нормално да е?Скоро секој,би трчал по лекари секој ден.Види и ги симптомите СИТЕ укажуваат на бременост.Лошење,проблеми со хемоглобин итн.Не ми е намерата да дигам паника,али се нервирам како може некои луѓе да дозволат така лесно да си го упропастат животот(дете не е упропастување на живот,не го викам тоа но она е моментално на факултет кој никогаш нема да го заврши или да се вработи како што треба бидејки ќе чува дете.)
    А спомнав абортус,бидејќи она АКО е бремена,нема избор побеќе,избор што го има секоја жена-дали ке го задржи детето или пак ке абортира.
    Честитав бременост зашто го видов тестот КОЈ Е позитивен.А не ми се верува да е не точен.Има 2 линии иако едната е бледа,сепак е бременост.

16. VAGA91

VAGA91 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    21
    Денес на мене и на партнерот ни стигнаа микробиолошките резултати. Кај него е откриена кламидија, но во моивве резултати сум негативна и на кандида и на кламидија. Како е тоа можно ? Дали не се добро земени брисевите ?

17. Tinnnna

Tinnnna Истакнат член

Се зачлени на:
    25 декември 2011
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    50
    Ме интересира да ве прашам,дали има некој лек за половина,мајка ми ја фати половината,не може да се исправи и дури не може ни да диши.. Ве молам ако знаете нешто што помага кажете ми..

18. wtff

wtff Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    533
    [/quote] Девојкатакоја ја браниш има 18-19 години,и треба да биде родител според тебе?А толку неодговорно чекала без да отиде на лекар?
    И заклучив дека не сака бременост да.Требала да мисли на време,а не да вика дечко ми не сврши во мене.Незнам дали знае но и да не сврши возможно е да е бремена.Тоа укажува колку она е одговорна за самата себе ,а не па и за дете да се грижи.
    Според тебе е нормално да не добиеш 3 месеци,И да седиш со скрстени раце ко нормално да е?Скоро секој,би трчал по лекари секој ден.Види и ги симптомите СИТЕ укажуваат на бременост.Лошење,проблеми со хемоглобин итн.Не ми е намерата да дигам паника,али се нервирам како може некои луѓе да дозволат така лесно да си го упропастат животот(дете не е упропастување на живот,не го викам тоа но она е моментално на факултет кој никогаш нема да го заврши или да се вработи како што треба бидејки ќе чува дете.)
    А спомнав абортус,бидејќи она АКО е бремена,нема избор побеќе,избор што го има секоја жена-дали ке го задржи детето или пак ке абортира.
    Честитав бременост зашто го видов тестот КОЈ Е позитивен.А не ми се верува да е не точен.Има 2 линии иако едната е бледа,сепак е бременост.[/quote]

Како тоа мислиш нема никогаш да го заврши факултетот или да се вработи доколку има бебе?
    Познавам многу случаеви, каде што мајките не само што завршиле факултет туку си нашле и работа. Доколку не познаваш ваков случај, не значи дека нема.

Пр. 1. Едни мои комшии уште во втора година средно се зедоа бидејќи таа остана бремена. Заврши и средно и факултет, а сега си работи на струката, исто и маж и. (не дека ова го оправдувам што уште од втора година средно има бебе, но што е тука е. Патем тие се добри родители и ништо не им недостига на децата)

Пр. 2. Една моја другарка во втора година факултет остана бремена се зедоа и сега е четврта година на факултет.

Познавам уште неколку случаеви, но да не должам....
    Така да... муабетов не ти е на место.

Доколку си бремена срцка, и доколку дечко ти сака да го задржите бебето- Само напред. Без грижи ако си упорна ќе си го завршиш факултетот.

19. BeautyAndTheBeast

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    391
    Допаѓања:
    162
    Девојкатакоја ја браниш има 18-19 години,и треба да биде родител според тебе?А толку неодговорно чекала без да отиде на лекар?
    Честитав бременост зашто го видов тестот КОЈ Е позитивен.А не ми се верува да е не точен.Има 2 линии иако едната е бледа,сепак е бременост.[/quote]

Како тоа мислиш нема никогаш да го заврши факултетот или да се вработи доколку има бебе?
    Познавам многу случаеви, каде што мајките не само што завршиле факултет туку си нашле и работа. Доколку не познаваш ваков случај, не значи дека нема.

Пр. 1. Едни мои комшии уште во втора година средно се зедоа бидејќи таа остана бремена. Заврши и средно и факултет, а сега си работи на струката, исто и маж и. (не дека ова го оправдувам што уште од втора година средно има бебе, но што е тука е. Патем тие се добри родители и ништо не им недостига на децата)

Пр. 2. Една моја другарка во втора година факултет остана бремена се зедоа и сега е четврта година на факултет.

Познавам уште неколку случаеви, но да не должам....
    Така да... муабетов не ти е на место.

Доколку си бремена срцка, и доколку дечко ти сака да го задржите бебето- Само напред. Без грижи ако си упорна ќе си го завршиш факултетот.[/quote]

Се извинувам за офф топик

Да, се согласувам со тебе дека има и такви луѓе.Но се многу по ретки.
    А зборам од лично искуство-не баш лично од многу многу блиска роднина.Која остана бремена во 1ра година факултет,и се земаа со дечкото.И поради таа причина бидејки мораа дете да одгледуваат,немаше кој да им помага и двајцата го прекинаа факултетот.Па поради тоа таа сега неможе да најде работа освен некоја мизерна со која неможеш само сметки да платиш а не па за живот.А факултетот да го завршува послетолку години ,дур да го заврши ке наполни 30 и кусур а никој не ти вработува над 40есетата,сите бараат млади кадри.
    Поентата ми беше она минимум 4-5 години ке треба да го гледа детето,нели дур е многу мало ,па дур да го прати на училиште.па тек потоа ке има време за учење со кое ке треба да се занимава 4 години,затоа што сега веројатно е 1ва година факс.
    Дај боже да си го задрши детето,да си се омажи со дечкото,да си заврши факс и да се вработи.

20. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    20.082
    Има повеќе лекови, но треба лекар да ја види, да каже што точно е причината. Немојте на своја рака да пробувате да се излечите, може полошо да биде!