Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Ждригавицата е предизвикана од ациден рефлукс или гастроезофагијален рефлукс. Односно навраќање на киселините назад низ езофагусот. Те боли под гради бидејки езофагусот(хранопроводот) ти е иритиран, можеби воспален поради константниот контакт со киселината. Матичната не ти чини воопшто штом незнае што е ациден рефлукс. Закажи преглед со гастроентерохепатолог/интернист и тој/таа најверојатно ќе ти предложи да ти направат гастроскопија(горна ендоскопија) за да се види случајно да немаш чир на езофагусот/желудникот.

Може рупурут/рутацид(3-4 на ден, 1 час после јадење) за киселините или евентуално ранитал/улкодин(1-2 на ден, независно од јадењето) додека не ти се препише соодветна терапија.

simoncelicius likes this.
  2. sheis

sheis Истакнат член

Ве молам за помош!!!! Матичната денес ми рече дека можеби имам хипогликемија и да си го подобрам јадењето. А навистина јас претерував само еднаш денот јадев а шеќер само преку овошје внесував. Читав по интернет дека не е страшна болест дека се лекува со нормални и чести оброци. Но се плашам :(
    на крвната слика глукозата ми е 3,7 што не е нешто ниско, бидејќи страшно е кога е под 3. Сепак сакам доколку некоја има повеќе познавање околу ова да ми помогни. ВЕ МОЛАМ :(

3. dushiche

dushiche Популарен член

Рупурут пиев не ми помогна, ранитал предходно на своја рака пиев исто така не ми помогна. До пред некој ден имав едни што се џвакаат исто ми беше.

Сега имам закажано на лекар, на упатот ми пишува ртг-дигестија, дијагноза гастритис цхр. за снимање на ртг на желудник и дуоденум во тренделенбургов положај.

Овие работи воопшто не ми се јасни, само ме плаши ситуацијава бидејќи вака не ми е било до сега.

4. mila-88...j

mila-88...j Истакнат член

Скоро ми најдоа бактерија во носот,се лечам и нема некое подобрување.Дали може некој да ми помогне,дали некој имал ваков проблем?

5. nadja.d

nadja.d Популарен член

И јас имав сличен проблем,правев и гастроскопија за секој случај.
    Од киселината ти е,И болката во градите,може да ти се јави и гушење доколку ти се иритира и хранопроводникот,не е страшно ама бара малку време да го средиш.
    Купи си обавезно ЕМАНЕРА-капсулки,на КРКА,има од 20 или 40мг,ја неутрализираат киселината и проблемите со рефлуксот.Не се плаши,одат без рецепта и не се штетни или јаки и можеш и подолго време да ги пиеш како додаток на исхраната.Јас сега повремено ги земам само кога чувствувам проблеми.
    Истотака употребувај почесто пробиотици и додатен Б-комплекс.Поголемо количество на вода,особено пред и после оброк,чај од камилица,нане исл.Пробај неколку дена варена храна,пржена избегнувај и жешка исто,исто и тестенини,не си легнувај гладна никако,гледај да козумираш барем чаша млеко.Кафе и цигари намали.Стрес исто гледај да избегнуваш овој период,многу е важно.
    Ке се среди за неколку недели,не е страшно.

dushiche likes this.
  6. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Штом и рупурут и ранитал не ти помогнале, тогаш(ако се работи за гастроинтестинален проблем) најверојатно ќе ти препишат инхибитор на протонска пумпа, обично кај гастроезофагијалните рефлукси е Ланзул(lansoprazole) од 15 - 30мг, или пак Зипантола(pantoprazole) од 20тина мг, али тоа не смееш на своја рака, треба доктор да ти препише.

Чекај сега, тренделенбургов положај ти е лежачка навалена положба со главата надоле(не скроз, под агол од некои 20-30тина степени, али незнам зошто ти е пишано тоа? Ртг ти е рентген.

Јас мислам дека обично би требало гастроскопија да направат, но можеби мислат дека може да се работи за некоја дисфункција на хранопровод или пак проблем со сфинктерот на кардија(мускулот кој спречува да се излева храната од желудникот назад во хранопроводот) штом и немаш некои други гастроинтестинални симптоми освен ждригање и болка во градите. Но со рентгенот нема многу да дијагностицираат според мене, али нека ти направат рентген и ако и тоа е во ред побарај гастроскопија или како што реков консултација со гастроентерохепатолог. И следи ги упатствата околу хранта што ти ги пишаа пред мене.

dushiche likes this.
  7. dushiche

dushiche Популарен член

Кај нас во болница сите овие прегледи се во зградата кај што е ренген.

Фала на сите совети.

8. snegce

snegce Истакнат член

Ми доцни менструацијата...До душа 1 ден е, ама штом градите не ми се тврди и болни, изгледа не планира да доаѓа во следните 4-5 дена :D Дали е можно поради антибиотиците што ги пиев? Јаки беа...Оспен 1500 :worried:

9. Westlife

Westlife Популарен член

Да,има шанси. Од антибиотиците доцни менструацијата...
    И јас сум така. :)

snegce likes this.
  10. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Последнава недела за доручек јадам ленено семе, сусам и сончоглед непечен, се тоа сомелено и го мешам со кисело млеко. Е сега сестра ми некаде прочитала дека лененото семе после 5 дена одкако е сомелено станувало токсично. Дали некој од вас е запознаен со ова? Јас учев на факултет за ленот, но никаде не го споменавме ова. Инаку овој рецепт е одличен доколку имате проблеми со нередовно одење во вц и проблеми со дигестивниот систем. Мене ми многу помогна. Позз

11. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Баба ми исто така го користеше за намалување на шеќерот и многу и помогна. Кога пребарувавме за него само добри работи пронајдовме.

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

ме загрижува нешто и сакам да прашам:

Какво е тоа боцкање на/во срцето?

Ја вчера осетив левата рака-до рамото, целите ребра-левата страна и кога дишам како да ми се "oдлепува-откачува" нешто како с о нож да ми дере, да ми ја дели кожата од телото-мускулите,крвта..некое чудно чувство... и ректо како срцето да ми се стегнува појако и опушта веднаш...
    :(

И
    кога лежам во када, ми се појавува инфекција-бело прање...а секогаш прво со средство ја чистам кадата па влегувам да се капам... Дали е нормално тоа да муи се појавува бело прање од лежење во када и ми се дува мешето , како кога сум измрзната и ме боли па се мачкам со онаа коњска,лута маст и ми поминува по неколку мачкања.. :?: :|

13. snegce

snegce Истакнат член

Не верувам дека тоа е од срцето...Можеби некако лошо си лежела или некоја жила превртена...Срцето јас како што знам гуши и имаш болки во грбот, а да боцка толку и кај ребра не верувам...
    За кадата, миј ја поубаво, значи со средството истругај ја убаво, убаво исплакни па тогаш бањај се...Доколку и тоа не помага, избегнувај го честото седење во када :)

14. nadja.d

nadja.d Популарен член

Болката која ја чувствуваш е мускулна болка,воспалено ти е ткивото меѓу ребра и затоа кога се издишуваш или мрдаш е поизразено,не е страшно,пиј неколку дена Аспирин или Аналгин и не е лошо да отидеш на масажа кај некој физиотерапевт,ке ти помине побрзо.
    За другото,не знам колку време лежиш во када,но нареден пат зголеми ј малку температурата на водата и не седи долго,веројатно лесно преладуваш и болката и подуеност на стомакот ти е од јајниците,преладени се и се чувствува таа преладеност,затоа и ти се зголемува кандидата.

15. anggell

anggell Форумски идол

Последните неколку месеци забележувам дека симптомите кои ги имав во ПМС сега ги имам за време на овулација. Ми излегуваат акни како пред добивање, а пред да добијам веќе не ми се појавуваат, тапа болка од едната страна т.е јајникот - ова ми е константно секој месец во овој период, психички исто 2,3 дена за време на овулација сум хаос нервозна, депресивна, анксиозна со еден збор и физички и психички хаос. Нормално ли е ова за време на овулација, посебно ова психичките пореметувања :?:

16. ciganka

ciganka Истакнат член

здраво имам кандида во устата дали знаете некој лек?
    и овие капсули со ги рекламират со лук дали се ефикасни кој се најдобри сакам да си земам бидејки штити од многу болести

17. summer-lover

summer-lover Популарен член

Настината сум веќе 3-4 дена.Само грло и глава.Вчера кога излегов почнаа да ме болат јајниците (ми помина циклусот не е од тоа),потоа почна да ме боли желудникот и неможев ни да стојам ни да седам.После пак слепото црево..тоа траеше негде 3-4 часа ,а после качив температура.Еве сега ништо не ме боли ...
    Се чудам што ми беше ,може некој да објасни? :geek:

18. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Па сега конвенционална или алтернативна медицина?
    Конвенционална, ќе отидеш на лекар и ќе ти дадат Нистатин, Флуконазол, Дифлукан и т.н.
    Алтернативна, ќе исфрлиш шекери и јаглехидрати од твојата исхрана во рок од недела-две, ќе пиеш пробиотици, за белото во устата може да користиш прополис, шведска горчивка и т.н.(Ќе ја нанесеш ш.г. или прополисот на парче стерилна газа и убаво ќе ја испереш устата.) Многу овошје и зеленчук(гледај само да не содржи многу шекери) за кревање на имунитетот, а за капсулите со лук неможам да ти одговорам.

Хм, би можело да е некој воспалителен процес во твоето тело, па ги зафатило местата што биле најмногу подлежни на воспаление(желудник, апендикс).
    Јас би ти препорачал да посетиш лекар бидејки можеби ќе ти бидат потребни антибиотици. Инаку консумирај многу овошје и зеленчук, за сузбивање на симптомите на настинката може риностоп/кафетин колд, рибино масло може, супи и многу течности.
    Ако ти се случи пак обавезно на лекар бидејки може да е акутен апендицит(воспаление на израстокот на слепото црево) бидејки тоа може да се манифестира и како болка во желудниј/бубрези/јајници/мочоводни патишта и т.н. ,а и зголемената телесна температура е пропратна со апендицитот. Затоа најдобро да се консултираш со лекар.

summer-lover likes this.
  19. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

И мене во последно време ми се поместија симптомите за време на овулација :^)
    Ми излегуваат акни , ме болат градите и сум лесно раздразлива . А пред добивање речеси и да немам физички симптоми освен нервоза и подуеност .
    Не знам дали е нормално и кај мене веќе неколку месеци е така .

anggell likes this.
  20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас мислам дека највеќе е од времето. Постојано е променливо. Јас знам дека кај мене менструацијата се помести. Односно датумите, порано добивав на пр. ако во јануари сум добила на 20 сега во февруари би требало на 18ти. А сега е 5 дена порано од предвиденото. Веќе 2-3 месеци ми е вака. Мислам да е можно од стрес, од нервози и др.проблеми.