1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    ^Редовна ми е менструацијата , толку години не промашила да си дојде точно на 28 ми ден :D
    Туку ме буни сега ротацијата на симптоми :|
    Некој посебен стрес немам .

2. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Денеска бев на уролог и ме прегледе и ми рече дека имам рана фаза на инфекција на мочните канали (а сето тоа го заклучи претискајќи на тестисите на левио и деснио), ми препиша 2 вида на апчина едните се лидаприн а другите се химорал апчина а матичнио кажа да пијам и чај од брусница и 10 дена да одмарам. Па ме интересире дали тука има нешто страшно и дали ќе помине од тие лекарства?

3. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.428
    Допаѓања:
    12.506
    И мене исто редовен мензис, максимум 3,4 дена ако задоцни ама поретко, си велам или е нормално или ја тоталка одлепујем :drunk: :D , а посебни проблеми, и стрес немам. Последно време пред мензис сум премногу опуштена, што е сосема невообичаено за мене :?: .

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  4. love-cat19

love-cat19 Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    31
    Ајде женски и мене еден совет.Имам проблеми со цревата.Гасови постојано во голем број.Значи после секое јадење да напоменам било што ми се ствараат гасови ,надуеност,значи недај боже да јадам тешка храна ,како компири,пици,тестенини,значи не можам да си ги контролирам цревата.Постојано кркорење,гасови ,надуеност..да напоменам газирано не пијам,не држам диети,на таа страна немам некои си комплекси,си јадам нормално,не се прејадувам,онолку колку што мислам дека ми е доволно.Во последно време ми се зачестија што не се трпи,се чуствувам несигурно каде и да појдам,и мора да пазам што да јадам,се устручувам на највкусните зачини,тестенини,пици.После тешко мене.Пробав со ESPUNISAN не ми помага,благо ,сосема мало подобрување.Проблемов станува сериозен. :( :( :( ви благодарам однапред

5. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Обавезно консултација со доктор по можност интернист/гастроентерохепатолог, инаку вака, намали на мрсна, тешка храна, алкохол и цигари. Купи си линекс/линекс форте, тоа се пробиотици(добри бактерии) на природна база и помагаат во вакви случаи, следи ги упатствата(обично се пијат 3 пати дневно ЗА ВРЕМЕ на јадењето, ниту преди ,а ниту после туку за време на истото). Многу вода помеѓу оброци не за време на истите, и најдобро да посетиш лекар, а и зголеми го внесот на влакна во исхраната(овошје, зеленчук, семиња, корнфлекси со цело зрно и т.н. )

На love-cat19 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. love-cat19

love-cat19 Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2014
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    31
    Ти благодарам многу,сеуште не бев решена да одам на интернист/гастроентерохепатолог,ама најверојатно ке мора.Да напоменам не пушам цигари,ниту консумирам алхохол,имам 20 години навистина ми е чудно зошто ми е вака.Мрсна храна сакам,не викам не,ама гледајќи како сите другарки јадат,сестра ми,притоа немаат проблем зошто баш тоа е најраспространето кај мене?Овошје јадам доволно,зеленчук послабо,значи несигурноста ми е огромна.Се нервирам премногу.

7. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Едноставно некои луѓе се така, и јас имам гастроинтестинални проблеми уште од 14 години(не вакви ама моиве полоши се) и јас милион пати се прашував зошто јас но ете, мора некој да биде :D.
    Понекогаш мора да се прават жртви во корист на нашето здравје.
    Нема потреба зошто, консултација со лекар, пиј ги пробиотиците и така. Исто може и сок од алое вера да си купиш, помага доста(0.5л е некаде 500тина денари) го има во подоброснабдените аптеки.

8. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    дали со тоа што ми пројадоа рана фаза на инфекција на мочните канали, можам да шетам и тн пошто ми одредиа и 10 дена боловане и ми забранија да не дигам тешки работи?

9. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Какви симптоми имаше? Дали те печеше додека уринираше, дали имаше болка? Најдобро е да си бараш крвна слика и брис? Не се поставува дијагноза со претискање. Како и да е, чајот од брусница е доста добар за уринарните патишта.

10. Dakota

Dakota Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2013
    Пораки:
    43
    Допаѓања:
    13
    Лелее иста сум и јас имам 25 години и некако посебно последната година ми се случува истото што и тебе и многу се нервирам и сум несигурна сум помислила и јас да одам на доктор но сеуште не сум била, а и не пијам ништо апчиња но се мислев да си купам баш алое па ќе пробам и че видам :sweat:

11. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Проблемот е што немам никакви симптоми нути печење ниту болка, едноставно пред еден месец имав некои сумли околу препоните и тестисите отидов на хирург и тој ме прати на уролог. вчера на урологот ми рече да се соблечам ми ги претисна и левиот и десниот тестис и боле ли те, викам да кога претиската вака нормално не. и тој заклучи дека е рана фаза на инфекција (инфекција, воспаление нели е исто) а не ми рече да одам крвна слика да правам и брис, едноставно од претискање на жилити на тестисите.

12. eci.sk

eci.sk Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    89
    луѓе хелп :( веке одреден период сум под стрес , иначе да напоменам дека сум анксиозна , бев супер до пред некое време , сега пак како да ми се врака анксиозноста :( ме интересира дали ако си цело време напнат, осекаш вознемиреност подолго време, може нешто со срцето да се деси? периодов сум во постојан стрес , нонстоп ми е стегната душава, ме боцка срцето, дури и кај градите осекам боцкање, имам тахикардија , нервите ми играат ,се плашам да не добијам срцев удар од преголема напнатост? иначе имам 28 год. правев екг пред 2 месеца беше супер , ехо на срце не сум правела до сега ама ми викаат немало потреба... како да ојачам ? ;( можно ли е тоа? ми викаат тек кога ке се омажам дечиња, тогаш проблемите почнуваат, што ке правам тогаш ;( штом слушнам нешто лошо, одма се потресувам , имам паничен напад, постојано сум под стрес , дури и кога ке крцне нешто, или телевизорот наеднаш некој го попушти јас се штрекам ;( знам дека можно е да е од анксиозноста , пиев терапија еднаш пред 1 година и таман мислев дека сум подобра пак се врака , и депресија ме фати, не ми се оди нигде , дека не работам и поретко излегувам од дома , и немам кондиција , па кога одам негде одма како да неможам да одам , одма ми се лоши ,како рамнотежа да немам , а пред 3 години правев еег и кт на глава се беше добро ... несакам пак да пијам апчиња, сакам сама да се оправам ако е возможно,се плашам од што сум премногу под стрес да не ми се случи нешто? морам да ги зајакнам нервите,ако е возможно тоа, нонстоп плачам...извинете со постов , знам дека требаше во анксиозност темата да прашам , ама тука повеке луѓе ке видат се надевам ке ме посоветувате ....

13. nadja.d

nadja.d Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2012
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    220
    Не се плаши,ништо на срцето нема да му се случи,иако на моменти мислиш дека си на работ,сепак ке помине се,сети се утре си пак на ново,нов ден ,нови обврски.
    Не слушај ги другите дека проблемите тек доаѓаат ,со брак и деца,кога ке биде тогаш ке го мислиш ,а верувај тогаш и ке немаш време да мислиш од обврски,па денот ке ти лета побрзо од кога и да е,ке се смееш на ова.
    Не знам дали работиш нешто,но доколку не ,собирај сили и почесто надвор.Ако можеш ,најискрен совет од мене,почни да трчаш или вежбаш редовно,верувај ми за неколку месеци ке се преродиш.
    Магнезиум 400мг и Неуробион секој ден земај си.Капки од валеријан кога си многу нервозна и јади многу храна со Омега 3-6.Пробај природно прво.Не се плаши,не си само ти,пополека ке минува,биди упорна.

14. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Побарај мислење и од друг уролог, како што кажав барај крвна слика, урино култура (проверка на мокрачата) и брис. Тоа се важни и неопходни испитувања за да се потврди/отфрли дијагноза во случај каков што е твојот. Не сфаќам што подразбираш под сумли, дали се сомневаше во нешто? Обично кога постои некоја инфекција, се чувствува болка или пецкање при мокрењето, крв во мокрачата, исцедок од пенисот, можно е и зголемување или оток на тестисите... Истотака може да бараш да ти направат и ехо, за да се увиде состојбата на простата, иако си млад и не би требало да има нешто, сепак не е на одмет да се испита. Но со брисот ќе се утврди дали постои некоја бактерија, и дали можеби е сексуално пренослива.

15. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Па и мене не ми е јасно како утврди преку претискање на тестисите дека имам рана фаза на иннфекција (воспаление), инаку од тие симптоми што ги наброја јас немам ниеден ,ниту болка,ниту пецкање ,исцедок,крв и тн. а притоа не ми даде да направам ниедно испитување, но следната недела ке одам до матичниот да даде упут да испитам мокрача и брис и сите тие работи.

16. Ale.Ambrosio4

Ale.Ambrosio4 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    50
    Феминки ми треба ваша помош. Утрово се рабудив во 6 часот од болка во желудникот. Неможам ни да стојам, ни да седам. После исповраќав се што сум изела вчера и бев во тоалет. Ама уште ме боли. Земав да јадам ѓеврек, за да не бидам гладна ама ни тоа не ми помогна. Знаете кои апчиња се пијат за болку во желудник?

17. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Спазмекс може да помогне. Но пробај и со чај од кантарион или нане. Полесна храна, како на пример варен ориз. Избегнувај овошје, бидејќи киселините кои ги содржат дополнително го дразнат желудникот и можат да предизвикаат повраќање. Избегнувај цигари и кафе.

На Ale.Ambrosio4 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    4.644
    Ако се напијам парацетамол , дали ќе можам покасно вечерва да се напијам чаша бело вино ?

19. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Сеа, знаеш дека не е препорачливо, но ако веќе ти е решено гледај барем да има 2-3 саата разлика помеѓу консумацијата на парацетамол и потоа алкохолот, но не би ти препорачал бидејки може да биде и опасно.

На black-angel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.418
    Кога станувам на брзина се случува да ми се стемни и заврте во глава. Толку е било силно некогаш што сум паѓала. Значи буквано црно пред мене, ни гледам ни слушам и морам да се фатам за нешто/некој или ќе паднам. Тоа трае околу 5-6 секунди, после се е океј. Од што е тоа?