Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Несвестица/ Онесвестување се вика. Веројатно нагло стануваш и не го прави тоа почесто. Првин разбуди се полежи 5 мин па стани.

2. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Твојата состојба се нарекува ортостатска хипотензија, т.е при нагло станување голем дел од крвта оди спрема нозете, при што помало количество останува во мозокот. Не станувај нагло, кога ќе станеш прво поседи неколку секунди на креветот па стани. Информативно, доколку некогаш паднеш или се почувствуваш дека ти се врти, легни и благо ги подигни нозете (на пример на перница), за да може крвта да се врати побрзо и веднаш ќе ти биде подобро. Доколку оваа состојба ти продолжи или ја имаш подолго време, можеби е подобро да посетиш доктор, да види евентуално да не се работи за некој проблем со срцето. Бидејќи оваа состојба е почеста кај постари луѓе.

3. Chocolate-me

Chocolate-me Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јануари 2014
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    157
    Сакав да ве прашам,еве вчера и денес нешто вртоглавици ме мачат :?:.. пиев од вторник до петок ланзул-за желудникот,па дали може од него ова да се случува.Исто и малаксаност,замор и поспаност.Прочитав во упатството,пишува дека може да има такви симптоми.. но еве вртоглавиците ме загрижуваат.Помош??

4. coralin-e

coralin-e Истакнат член

Се зачлени на:
    30 ноември 2013
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    98
    Можеби е од лековите, чим пишува дека тоа се јавува како несакан ефект. Посети лекар во секој случај.

На Chocolate-me му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stella.21

Stella.21 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    2
    Ми се појави брадавица во внатрешниот дел од раката и дали знаете некоја течност со која ќе исчезне брадавицата или доколку знаете да ми кажете колку пари е третманот за горење на брадавицата. Фала, поздрав :)

6. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Го пиеш ланзулот, бидејки? Ако имаш гастритис или дуоденоитис, вртоглавицата може да е предизвикана од овие две хронични заболувања, истото се однесува и за хелико бактер, а заморот и омалаксаност/поспаност се нус појави од ланзулот и јас кога почнав да го пијам додека да се привикнам имав такви нус појави(минус вртоглавиците).

7. Chocolate-me

Се зачлени на:
    1 јануари 2014
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    157
    Пред некое време пиев тројната терапија за Хеликобактер,сега по потреба пијам Ланзул-за болки во желудникот.Ми кажа денес и интернистот дека веројатно е од ланзулот,па да си пијам омепразол.Инаку ланзулот не го пијам 2 дена веќе ама ете и денес нешто имам вртоглавици,мачнина...ако не поминат уште некој ден можеби ќе треба да одам на доктор. :?: Мислев да не е нешто сериозно,ако е од ланзулот до утре и треба да поминат овие симптоми...Сепак,ти благодарам :).

8. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Тоа знам дека се гори со азот, само каде сто и како -незнам, знам порано другарка ми идесе да и ги горат брадавиците на рацете! инаку имам читано, ама навистина немозам точно да се сетам, дали бесе Руса трева или некоја друга тревка, као кога ке го скрсис стеблото и потекува млеко од тревата и тоа треба да капнес и поминувале брадавици од тоа! ама навистина немозам точно да се сетам која тревка бесе! ако наидам на информација ке ти писам пак!

9. Stella.21

Stella.21 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    2
    Океј, Фала :)

10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.398
    Допаѓања:
    179.855
    За брадавици ке си побараш упат за на кожен лекар таму ке ти ги изгорат со течен азот не боли не се плаши

11. Stella.21

Stella.21 Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    2
    Да ми дадоа упат за на кожен но рекоа дека со горење постои веројатност повторно да се појави брадавицата затоа сакав да прашам некоја течност ако постои за трајно отстранување :)

12. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Види сега, во ред тоа но кој доктор ти ја препишува терапијата? Бидејки инхибитор на протонска пумпа не се пие по потреба. Тоа е терапија, пример како што антибиотикот не се пие "по потреба" и неможе ај денес едно апче, утре не пијам, задутре пак ќе се напијам.
    Бидејки кога ти се напиеш ИПП(инх. на прот. пумп.(Ланзул, омепразол и т.н.)), се инхибира односно се намалува количината на производство на киселината и сега ти нагло ја преќинеш терапијата и што се случува, така наречен јојо-ефект организмот произведува многу повеќе ХЦЛ одколку што е потребно односно од претходно. По потреба се пијат блокаторите на Х2 рецепторите(ranitidine и т.н.) и антацидите, а инхибиторите на протонската пумпа се откажуваат постепено.
    Ако си пиела 30мг ланзул да кажеме 2 недели, третата недела би требало да пиеш 15мг за постепено да се откажеш.( И ќе ги пиеш насабајле и на гладно).

13. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.398
    Допаѓања:
    179.855
    За друг препарат не сум чула имав една пријателка и ги гореа со течен азот и колку што знам јас не и се повторно испаднати

14. vickyy90

vickyy90 Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Ако ви кажам како мене ми поминаа брадавиците на рацете ке ме направите ненормална.... :)
    Една комшика ми го кажа ова: Кога ке слушнеш дека чука камбаната се земаат 3 камчиња кои се едно до друго,се зема првото се допира до брадавицата и се кажува: - Како чука камбаната,така и ова да го снема..и камчето се остава на истото место од каде што е земено(истото се повторува со сите 3 камчиња).

Верувале или мене ми ги снемуваше без да приметам,значи без белег,без дупче,како воопшто да не сум имала брадавица на тоа место.

15. softy

softy Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2013
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    25
    Јас работам во кожна ординација.Постојано доаѓаат пациенти со кондиломи. :( Вирусни се, се јауваат при намален имунитет,а најчесто преку односи се пренесуваат.Одма треба да почните со криотерапија и двајцата(ако има и тој),а однос-не се препорачува затоа што можете пак да си ги пренесете.Кондомот е 99% заштита. За имунитет да си земиш сируп од Dr.Wolz-Immunkomplex-најдобар е.И нека не те залажуваат,без терапија-НЕМА шанси да се повлечат.Среќно! ;)

16. Chocolate-me

Се зачлени на:
    1 јануари 2014
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    157
    Што знам,интернистот ми ја препиша терапијата тогаш.После кога бев на контрола ми рече дека може ланзулот по потреба.Инаку претходно пиев ранитидин/ранитал по потреба.После пиењето на тројната терапија ми го дадоа ланзулот и омепразолот.
    Инаку за вртоглавиците може ли да се и од стрес,возбуда?

17. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.587
    Допаѓања:
    5.934

офф..
    горењето како се одвива?
    боли? со анестезија? или

18. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Вака значи ако осеќаш болки(не мора да се секојдневни, но да кажеме 3-4 пати неделно) побарај да ти ја продолжат терапијата само со ИПП да кажеме за уште 2-3 недели за да се намали воспалението комплетно. И секако внимавај на храната, избегнувај мрсно, пржено, благо, алкохол и цигари. Повеќе варена храна. По потреба при болки зимај ранитал или некој антацид(рупурут на пр.). Друго купи си сок од алое вера(0.5л е некаде 500тина денари) го има во подобро снабдените аптеки. Од искуство ти зборам сокот е како магичен, неверојатно го намалува воспалението и болките. Потоа можеш чај од свеж корен од ѓумбир, чај од кантерион.

19. Chocolate-me

Се зачлени на:
    1 јануари 2014
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    157
    Ти благодарам за советите :). Инаку за болките во желудникот имам апчиња и некако се навикнав на тие болки,пијам апчиња и поминува.Најмногу ме загрижија вртоглавиците и тие мачнини,поспаност..затоа прашував дали на некој му се случувало ова од ланзулот и дали после прекинувањето со ланзулот ѓи снемало и тие симптоми(вртоглавици..).

20. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Lansoprazole side effects:
    " Abdominal or stomach pain
    increased or decreased appetite
    joint pain
    nausea
    vomiting

Some side effects of lansoprazole may occur that usually do not need medical attention. These side effects may go away during treatment as your body adjusts to the medicine. Also, your health care professional may be able to tell you about ways to prevent or reduce some of these side effects. Check with your health care professional if any of the following side effects continue or are bothersome or if you have any questions about them:

More common
    Dizziness
    headache "

Еве, значи можеш да прочиташ овде, во кратки црти, Ланзулот може да предизвика мачнини, главоболки, болки во зглобовите, абдоменални болки и некои несакани последици од ланзулот може да се појават и полека да исчезнуваат како што вие се привикнувате на медикаментот, а тие се вртоглавици и главоболки.
    Така да можеш да се консултираш со лекар но можно е да се од ланзулот, односно ако се појавуваат во исто време со земање на ланзулот, тогаш дефинитивно се од тоа.

На Chocolate-me му/ѝ се допаѓа ова.