Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    Ве молам дали некој има остварно контакт и соработка со др. Анета Демирџиева од детска клиника?

2. Dark-Lady

Dark-Lady Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2013
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    912
    Незнам дали баш е соодветна темава, но да си прашам. Отприлика колку чини проверка на крвта, правење на крвна слика ?

3. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    245
    околу 150 денари :)

4. Strumfeta17

Strumfeta17 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 декември 2013
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    132
    Зависи, ако одиш во приватна лабораторија, каде што нема гужна, каде што резултатите ги дааат побрзо е некаде околу 300 денари, зборам за комплетна крвна слика, со се маснотии, шеќер во крвта, и уште многу други работи. Ако сакаш само да провериш дали си слабокрвна односно хемоглобинот е околу 150 ден.

5. Jenniffer

Jenniffer Популарен член

Се зачлени на:
    27 март 2013
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    7.418
    На приватно мене ми земаа 500 денари, целосна снимка.

Не можам да се искашлам убаво. Кога пробам да кашлам почнувам да се гушам и ми доаѓа да ( :puke: ).
    Пијам чаеви, не е до тоа. Не можам да зборувам, гласот ми е фатен и испуштам само некои крици, како некое животно. |(

6. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Оди на лекар, треба да ти ги слушне градите односно да те прегледа со стетоскоп за да види да не се работи за бронхитис или бронхопнеумониа, пнеумонитис и т.н.
    Исто така штом и гласот ти е фатен може да е воспален и ларинксот, значи обавезно на лекар.
    А исто чувството дека ќе повратиш може да е и поради акумулацијата на шлајм, како и да е стручно медицинско лице ќе ти одреди правилна терапија.

На Jenniffer му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MalaMedena

MalaMedena Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    445
    Допаѓања:
    178
    дали знаете капки за нос Operil дали се користат само за затнат нос или и кога има зголемена секреција?

8. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    245
    пред некој ден имав повреда на раката, односно истегнав некој мускул кај раменото. по два дена после тоа почна да ме боли раката но исто така и ја осекам како поладна. одвреме на време само таа рака ми се намовнува и ми студи на неа. дали е можно тоа да е од повредата?

9. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    ^Можно е, ама и не мора да е. Измасирај ја со некоја крема, да ти се опушти мускулот малце.

На sheis му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    245
    а ако не е од повреда што може да е? се заплашив... :/

11. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    Се користат и при зголемена секреција исто така и го намалуваат воспалението на синусите.

Да од тоа ти е, веројатно ти е потиснат некој крвен сад, па крвта неможе да циркулира како што треба и поради тоа ти е поладна, посети некој физиотерапевт или некој што специјализирал во некои медицински масажи да ти ја измасира раката за да ти се опушти.

На sheis му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sanja.sani

sanja.sani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    2
    луге ме боли многу грбот на десната страна горе кај плешката еве неколку дена веке... ми е страв да не е нешто со срцето ,недај боже срцев удар да не добијам ;( пошто имам и тахикардии од време на време... правев екг пред 1 месец ,беше супер...на колку време се прави екг? и како да си помогнам ?

13. lightning123

lightning123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    391
    често имам проблеми со желудникот и несмеам да јадам многу житни растенија или зелена храна, а вегетеријанец сум. Затоа кога јадам малечок домашен сендвич, во него малку краставица цела ноќ имам мачнини. Како да го решам ова? :puke:

14. n1k0la

n1k0la Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    87
    На која страна или пак двете? Најверојатно, скоро сигурно не е од срцето, значи болка од срцето се осеќа како стегање во градите, болка/стегање на левата рака, болка на левиот образ/левата страна од вилицата и т.н.
    Ова може да се работи за проблеми со грбот('рбетот, мускули и т.н.), оди на лекар, но може да е набиен/истегнат мускул и т.н.

Значи најверојатно имаш гастритис и кај секој човек различна храна предизвикува различни ефекти и кај секој човек различна храна го дразне желудникот.
    Оди на лекар да видат да не е хелико бактер. ако не е можеби ќе биде потребна гастроскопија, но може да се даде терапија и без неа. Како и да е понастрана од алкохол, цигари, благо, пржено, газирано, луто и мрсно.
    Повеќе варена храна(варен компир, ориз, грашок), ако не јадеш месо, тогаш соја но не знам како желудникот генерално реагира на неа пошто нити сум пробал, ниту пак имам слушано искуства и така натаму...
    Чај од камилица, кантерион, свеж корен од ѓумбир, потоа сок од алое вера, сето ова го намалува воспалението.
    Додека да посетиш лекар ранитал(1-2 дневно) може, исто така може и антациди(рупурут/рутацид).

Исто така понастрана од патлиџани, портокали, мандарини, цитрони, лимони, киви, кисели јаболка и било што кисело.

15. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Пред скоро еден месец на десната вагинална усна ми испадна како топче, но внатрешно. Си постоја 2-3 дена и помина. Тогаш носев едно боди и малце ме стегаше и мислев дека ми е од тоа. Инаку избегнувам боди да носам. Еве денес пак истата приказна.Исто на десната вагинална усна. Нешто сериозна е работата или да оставам да си помине само од себе? Позз

16. lightning123

lightning123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    391
    благо, јаболки и портокали. тешко мене :( но, ќе се обидам

17. Maria.Vampire

Maria.Vampire Нов член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    387
    Допаѓања:
    437
    Ме боли грлото.Ама во буквална смисла.Не е како што велиме ние дека не „боли“ а уствари не пече,чеша туку ме боли.Како да имам оток.Едвај плунка да голтнам а не па да пијам нешто или да јадам,а и избегнувам да зборувам.Дај кажете некое апче што се зима онака,нешто слично на септолете или пак предложете некој спреј за грло.
    И дали може тоа да се крајници,бидејќи проблематични ми се?

18. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    215
    А, кој може да те прегледа вака и да ти каже дали се крајници дали е ангина, или е грип?
    Освен Иван, исцелител друг тешко може вака да ти одговори, па таман и да е доктор :rofl:

19. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Не може вака да се каже, но можеш и сама на огледало да видеш дали ти се зголемени крајниците и дали евентуално постојат некои наслаги на нив. Може да е и грлото, сега е сезона на грип. Напиј се доколку имаш прополис (врз малку шеќер се капнува неколку капки), тој помага при болка во грлото. Посети доктор, бидејќи доколку се работи за грип,кој е вирус не е потребна терапија, освен аналгетици, но доколку се работи за крајници, најчесто предизвикувачи се бактерии или габички како кандида така да ќе треба да ти препишат антибиотици, но обавезно си барај брис.

20. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    во последно време,а не сум отишла на лекар ми се случува втората половина од денот притисокот да ми е 100 со 70
    а ми беше 120 со 80
    ...кога ми е 100 со 70,сум малаксана,ете и меморијата ми заслабна,ми се спие,понекогаш ми се врти,ми се повраќа-но не можам--ретко.

Чаре?