Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    ПМС да не е во прашање?

2. yawn

yawn Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    700
    Па не баш,имам уште две недели до менструацијата.
    И заборавив да кажам,често идам по мала нужда.

3. MiiLla

MiiLla Истакнат член

Се зачлени на:
    8 март 2011
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    53

Мислам дека би можело да е шекерот во прашање но да е качен, поради ова последното што го кажа дека често те тера на мокрење така сум слушала, и дали душичката често ти бара вода? Може да ти бил стресен период дали испитна сесија проблеми фамилијарни со дечко или не знам што да си го потиснувала па сега тоа да се излегва на површина на ваков начин.. Смири си ги мислите вдишувај длабоко пијај многу тецности, ако мислиш дека е нешто посериозно во прашање иди на доктор

4. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Имаш напишано погоре дека често те тера на мокрење... :) Доколку не станува збор за некоја уринарна инфекција или настинка, тогаш дефинитивно овие симптоми се на нервна база...Напнатост, страв и сл. тераат на мокрење на секој пола час, особено во текот на ноќта..Мене лично ми се има тоа случено, пред година ипол - многу се исплашив од една случка која се случи во соседството кај мене и ноќта станував на половина час да одам во тоалет и никако не можев да заспијам, главата мислам дека ми тежеше 100 кила и страшен немир имав...Ама за 2 дена ми помина тоа...Преиспитај се, поточно направи си ретроспектива на случувањата во блиско минато и за тоа што те очекува наскоро (можеби некој претежок испит на пример...) И пиши колку време ги имаш овие симптоми(доколку траат подолго време оди на матичен лекар и направи за почеток ЕКГ и основна и диферецијална крвна слика и уринарен статус исто да се види...)

5. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    а ти бара организмот вода да пиеш често?ако ти е сува устата или,можно е да е од шеќерот...тресењето на рацето,тахикардијата би можеле и да се од стрес...
    Пиша и самата дека си нервозна- и најверојатно ти е од тоа...стресот ги активира сите механизми во телото и затоа се осеќаш така....помалку се нервирај и пиј б6 или стрес б комплекс.позз

6. yawn

yawn Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    697
    Допаѓања:
    700
    Добро ќе да е од моментален стрес,но се немам изнервирано многу последнава година.Имам претрпено голем стрес пред две години и тоа траеше цели 6 месеци.Мислам дека ова е резултат на сето тоа.И после тоа си имав стресови и напнати ситуации ама не толку како тогаш.Тоа е тоа.
    Читав сега нешто за анксиозност ,па се пронаоѓам доста во ова нарушување.А можеби и хормоните да се нешто (тироидна не дај боже).Ќе одам на испитувања биохемиска крвна анализа и мокрача,после и на ехо за тироидната па ќе видам кај е проблемот.Фала ви многу за информациите :)

7. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    Крвна слика, уринокултура и испитај тироидни хормони. Во меѓувреме земај си 3 пати денот В6 витамин. Направи го испитувањата за секој случај, сепак јас мислам дека е афтер-стрес реакција. Во моментот на стрес и проблеми нашиот организам го менува количеството на стрес хормоните, лачи повеќе адреналин, норадреналин, кортизол, глукоген со што не прави поотпорни на тоа што ни се случува. Кога ќе помини тој период тогаш почнуваме да чуствуваме симптоми, бидејќи се намалува нивото на овие хормони и почнува мозокот да процесира подсвесно се што преживеал. Се одликува со сите симптоми што ги наброја, а и кажа и самата дека си имала стресен период повеќе од 6 месеци. Направи ги испитувањата за секој случај колку да ги тргниш органските предизвикувачи на вакви симптоми, сепак според мене е стрес реакција. Б6 витамин секој ден 3 пати, немој да забораваш.

8. najmilo

najmilo Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    povrajkajne krv

Dali nekoj moze da mi kaze od shto bi mozelo da povrajkash krv? ako nekoj znae neka pishi pozz

9. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    povrajkajne krv

Кој повраќа крв, колку години има, дали имал предходно проблеми со желудникот, дали конзумира алкохол, и ако се случува моментално, за кој и да се работи, сместа на болница, без разлика на ова што го набројав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10. najmilo

najmilo Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    povrajkajne krv

se raboti za mene imam 19 god i ne konzumiram cesto alkohol,mn retko ...

11. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    povrajkajne krv

Сега ти се случува? И каква е крвта по боја светла црвена крв или темна кафеавкаста, и колку количински, има примеси на крв во смесата што ја повраќаш или е пообилно. И дали почна повраќањето со крв од почеток, или прво си повраќала подолг период па потоа почнало и крв да има?

12. najmilo

najmilo Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    3
    povrajkajne krv

epa eve skoro edna nedela povrajkam preku eden den, i skoro sekogash se sluucuva toa da bidi nautro i povrajkam samo krv vo posvetla boja i kafe

13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.176
    Допаѓања:
    156.614
    povrajkajne krv

Повраќање на крв со боја на кафе е силен показател на чир на желудник,но не смее ова да помине така.Мораш,значи мораш на доктор

Edit.Малце не си јасна,боја на кафе или кафето што си го испила?!Ако е како талог од кафе,тогаш се работи за чир,ако е свежа,може и да е многу посериозно.

14. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    povrajkajne krv

Земи си обавезно упат за на гастроентерохепатологија и да испиташ Хеликобактер во крв. Најверојатно е ерозивен гастрит, иако некако информациите што ми ги даваш не се веродостојни, а и ги прочитав и твоите предходни постови. Случајно сама да не провоцираш повраќање, а и една недела повраќаш и не си се јавила на лекар. Ако е точно ова што го кажуваш оди на ГЕХ клинка како што ти кажав.

15. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073

Ирена а да пробаш со вазелин? На сестра ми и излегуваат од почетокот користеше мустела маст, дефинитивно многу и помогна, но се мачка и со вазелин, многу е мрсен вазелинот и би можело да ти помогне. :?:

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. angelat

angelat Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2010
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    1
    по читањево на форумиве и на мн др страни на нет многу е веројатно да имам кандида ...зошто ми се јави чешање, некаква блага болка, нешто како пецкање во внатрешноста кога ке седнувам, за црвенило баш и не можам да проценам дали имам или сепак е незначително , и густ бел исцедок кој се задржува во влезот на вагината и дури и кога ќе се мијам со чај од камилица не може убаво да се измие како да е залепен...а и страв ми е повнатре да се мијам бидејќи сепак имам некаква болка. што мислите дали е кандида? и дали да појдам на гинеколог или сама да се лекувам со чајов ...а и употребата на маст канестен дали може да штети ако ја земам на своја рака?

17. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
    Па,гинекологот нема да те изеде ако отидеш,така да,тоа ти е најдобра опција.Не знаеш што е за само со чај да се лекуваш.

18. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.408
    Bedoxin-от за што е?
    Јас си пијам по едно на ден, знам нешто б витамин, ама мислам дека многу ми се спие од него? Можно е? Некој нешто повеќе да знае?

19. Zlatusko

Zlatusko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    531
    Допаѓања:
    738
    B6 витамин е. Смирува, релаксира ама не ми се верува дека од него си поспана. Провери си го притисокот можеби паднат ти е овие дена, а и влијае и атмосферскиот притисок надвор. Според мене од времето ти е :)

20. Hova

Hova Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2010
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    127
    Кетоконазол е за габична инфекција и не помага воопшто за лишаи.

На irenna му/ѝ се допаѓа ова.