Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Nezamenliva

Nezamenliva Истакнат член

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    110
    Дали некој знае од што се појавуваат чирови?
    И освен црна маст, некој друг лек?

2. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Незнам од што се појавуваат, ама јас ги имам лечено со домат и шеќер или пак со изџвакан локум. Што и да ставиш од овие две ќе ти го извлече чирот и после ќе можеш полесно да го пукнеш. ;)

3. Nezamenliva

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    110
    Неможам глава да кренам од нив... таман ќе помине, друг ќе се појави... ;(

4. missfortuna

missfortuna Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Се работи за инфекција, па кога организмот ќе сака да го исфрли се насобира и загнојува заради недостик на кислород измешано со линфа.
    Појди на дерматолог каде ќе го исчисти соодветно без да предизвика инфицирање на други места, сама не го чепкај, мислам дека некоја маст како хлорамфеникол(антибиотик) ќе ти помогни многу.

5. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    На кое место најчесто ти се појавуваат? Дали внесуваш мрсно во исхранта? И дали имаш испитано хормони?

6. Nezamenliva

Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    110
    ^На лицето.
    Мрсно, па да, ама не во преголеми количини.
    А хормони немам испитано, немам правено никакви тестови :|

Само знам дека неможе вака, болно е и мачно :|

7. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    13.331
    Испитај си хормони обавезно. Сестра ми беше иста таква, ама го смири некако со Јаз таблетите и со креми од Алое вера. Сега скоро и да нема чиреви, само има по некоја лузна од што и беа големи ама нив со пудра ги прекрива.

На Nezamenliva му/ѝ се допаѓа ова.
  8. marija12345678935

marija12345678935 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    2
    Здраво..веќе 2 месеци имав болки во листовите на ногата и кога одев и кога мирував а одам и на играорна веќе неколку години и сега оваа болка ми преставува голем проблем и додека играм се повеќе и повеќе ме боли....Неможев да издржам отидов на лекар. (Лекарката мислеше дека ме боли поради тоа што немам доволно витамини и ми препиша и таблети коишто ги содржат сите витамини,железо,магнезиум...и некои шумлети и требаше да ги пијам по 1 на ден) и направив крвна слика.крвната слика ми беше добра само железото ми беше малце на граница 7-23 јас имав 9...и после некое време од тие таблети ми помина малку болката но повторно ми почна а јас ги пијам редовно тие таблети..Пред една недела среде ноќ се разбудив во цела перница со крв бидејќи ми течело крв од носот и отедвај го запрев)1пат во живот ми тече крв од нос)...истиот ден кога станав сабајле бев бледа,ме болеа многу листовите,имав температура и немав апетит за јадење.Вечерта пак ми потече крв и цела недела ме болеа нозете...Утредента на десната нога каде што ме боли вената ми беше потечена и сега на друго место на десната нога под коленицата имам голема модрица зелена-љиљакова со црвени точки и потечено ми е местото и многу ме боли а многу добро се сеќавам дека не се имам удрено таму(за таква модрица треба силно да се имаш удрено) и модрици почнаа да ми излегуваат и на други места по телото но помали и сигурна сум дека не сум се удрила никаде.. И сега незнам што ми е :/

9. missfortuna

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    Марија нешто не е во ред со твојот организам, мораш на доктор пак, кажи му ја оваа состојба за да те упати на специјалиста, детално да те прегледа, модринки може да настанат од испукани капилари, ама и крварењето од нос повеќе пати не е за игнорирање, плус температура, а крвната слика во ред? ај пак нека проверат, плус болката, ако те боли нешто долго време не е за игнорирање, не треба само со витамини, туку да се бара причината.
    Шумливи витамини и немаат голема корист повеќето се исфрлаат, а многу мала количина се задржува.
    Земи си витамини во таблети, вит Ц е дозволен да се пие и во поголеми количини.
    Провери ги тромбоцитите убаво обавезно!!
    Тие најмногу влијаат за појава на модрици и крварења од нос.

10. SparkyAngel

SparkyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2011
    Пораки:
    901
    Допаѓања:
    1.366
    Ве молам како без апчиња да ми помине глупавава болка во желудник, имам нагони на повраќање :(

На saricka 86 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Пиј чаеви од нане, камилица или кантарион и јади САМО палента и јогурт, друга храна НЕ! мене тоа многу ми помага!поздрав

На SparkyAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. evelyn993

evelyn993 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2011
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    314
    Што да земамм за киселина во желудникот? Пиев млеко, ми пројде но еве сеа пак.

13. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Корка леб, маслинка, јаболко, ако не прекинува подолго од 2 дена, сода бикарбона - само на врв на лажичката.

На evelyn993 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    4.903
    Земи 2-3 зрнциња ориз и испи ги со вода.Веднаш ќе ти помине.Но не го практикувај ова секогаш.
    Инаку имат и едни апчиња против киселини што се само што незнам како се викаа,прашај го аптека :)

15. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    Апчињата Spasmex forte многу помагаат против киселини,гасови,подуеност и грчеви во стомакот.Исто и Reglan апчиња,без рецепта се продаваат во аптеките! :)

16. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.904
    Раствори сода бикарбона во вода и испиј ја. Или од аптека побарај Рупурут апченца за џвакање или Алкасалцер.

17. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Баш често ме мачат киселини, но ако се навикнеш на Рупурут, уште потешко ќе ти биде. Подобро обиди се со природно, отколку веднаш со таблети.

Најефикасно до сега ми било јадење јаболко... па потоа другите продукти кои ги наведов....

18. AnaMKD

AnaMKD Истакнат член

Се зачлени на:
    2 декември 2009
    Пораки:
    183
    Допаѓања:
    115
    Бев на кардиолог, ЕКГ-то ми е во ред, на ехо ми виде некои неправилности, односно излив на перикардот од 5.5 мм. Ми дадоа да пијам антибиотици цитерал и чепчиња индометацин. Носев 24 часа холтер и излезе дека имам аритмија.
    "Подобро" неможе да биде.
    Знае ли некој колку е опасен тој излив на перикардот, односно на обвивката на срцето?

19. missfortuna

Се зачлени на:
    21 јануари 2014
    Пораки:
    404
    Допаѓања:
    171
    За киселините во желудник внимателно со соковите за пиење, тие начесто предизвикуваат киселини. Посебно густите сокови што кај мене имам забележано.
    Како и малите поткаснувања, каде место обилен здрав оброк желудникот се стимулира да лачи киселини а притоа нема што да се разградува во него.
    Луѓето кои се навикнати на поручкување и тоа здрав пообилен поручек, без внесување на пржена храна помалку страдаат од киселини.

20. natemila

natemila Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    2.533
    Допаѓања:
    8.444
    На мајка ми пред 8 дена и зимаа крв од вена, но раката и е уште модра. Дали е нормално тоа ?