1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.164
    Допаѓања:
    27.286
    Премногу се нервирам не бев таква.Баба ми и дедо ми се главна причина за тоа се мешаат кај што не треба.Не ги мразам но сега толку многу често не се гледам со нив и искрено подобро ми е. :fubar: Ми препорачуваат да одам на невролог а јас несакам што да правам? :sweat:

2. K-pozitiv

K-pozitiv Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    462
    Допаѓања:
    143
    Девојки ве молам помош!
    Вчера грлото ме скина од болење, (спиев со отворен прозорец цела вечер и се имам сигурно преладено) пиев далерон, но никаков ефект, боли дали боли!
    Денес, не знам од каде на каде зинав.. И гледам во огледало.. Крајниците бели скоро цели ми се направени. Страв многу голем имам.. Прв пат ми се случува ова, што е како се вика појма немам.. Гној би требало да биде.. Како да го лечам, умирам од болка.. Се соочил ли некој со сличен проблем? :'(

3. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.449
    Допаѓања:
    20.082
    Ако станува збор за ангина, ќе мора антибиотици. Утре обавезно оди на доктор а дотогаш пиј чаеви, земи Ц-Витамин, направи гаргара со солена вода и лижи прополис, стрепсил, што и да имаш дома.

4. esperansa777

esperansa777 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2012
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.858
    мајка ми цела недела и повеќе се жали оти и горчела устата по цел ден,од што може да е?

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Киселина е мислам. Побарајте и мислење од лекар.

6. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    Веќе три месеци како чувствувам киселина во желудникот, често ми се повраќа, а не можам да повратам. Дури и цревата ми прават некако гласен звук, како да се вари манџа, е таков звук. Не е нормално тоа нели? И за краток период стомакот ми се спушти, а не бев волку дебела. Но, не ќе да е од јадењето. Секогаш внимателно избирам што јадам, никако сокови, месо и сл. Само овошје, зеленчук, млечни производи и понекогаш пица. Што ли може да ми се случува? :(

7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Мислам дека имаш проблеми со варењето на храната во желудникот. А да почнеш да се храниш здраво?

8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206
    ^
    Ај објасни го тоа здраво. Избегнувам купени сокови, месо не јадам бидејќи сум лакто-вегетеријанец. Отсекогаш вака сум се хранела и не сум имала некој проблем.
    А овошје и зеленчук, одгледано во домашната градина секојдневно конзумирам. Исто и домашни чаеви. Што друго?

9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Па избегнувај и млечни производи. Јади сирење,јогурт пиј ама побарај и лекарско мислење.
    Може и да имаш некоја бактерија, јас тука не можам да ти кажам и да проценам што имаш всушност.
    Најубаво на лекар.

10. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Пицата не е здрава храна, а месо почни да конзумираш бидејќи највеќе железо има во него. Може крвта да ти заслабне. Зеленчукот е многу подобар од овошјето. Во овошјето има шеќери. Тие што мислат дека ќе ослабат само со јадење овошје, слободно нека ми звонат. Јас одкако го сменив начинот на исхрана се немам разболено. Благо скоро и да не јадам. Од секогаш подобра опција од сендвич ми е било пржени јајца со салата, со сирење, јогурт. Брокула си правам скоро секој ден. Лимон и цитрон си цедам, газирани сокови и ледени чаеви не конзумирам. И ништо не ми фали. Со овој начин на исхрана мене хемоглобинот секогаш ми е на горната граница. Позз

11. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.206

Тоа и е проблемот. Секој месец ја испитувам крвта, сѐ е во ред.
    Пица внесувам еднаш во два месеци.
    Цеден сок од портокал и лимон секако, но газиран или Вива никако.
    Овошје, по едно јаболко, јагоди, банани, праски дневно. Зависи што имам дома.
    Месо не внесувам од бебе, пишав погоре и досега ништо ми се нема случено.
    Сирење секој ден во салата. Јогурт еднаш месечно, бидејќи ми е одвратно тоа. Млеко еднаш неделно, една шоља.
    А и не планирам да слабеам, не ми е до тоа. Прочитај уште еднаш, стомакот ми прави звуци, како вриење на манџа. И надолу е виснат, а порано ни С од стомак немав. :/

12. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482

И мајка ми имаше таков проблем, па и утврдија бактерија во желудникот и соодветна терапија.
    Премногу време си чекала. Утре веднаш на доктор!

13. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Те разбирам, но не знам со такви симпотоми зошто седиш дома. Мене цревата така ми правеа кога имав воспаление на дебелото црево. Имав проблеми и со столицата. По сестра ми знам дека кога и се јавуваше бактеријата во желудникот, таа слабееше и стомакот и се вовлекуваше. Најубаво појди си на лекар, тука може само да погодуваме. Позз

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Cvetce22

Cvetce22 Нов член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Znaci vaka sega.. Dedomi veke edna nedela ima uzasni bolki vo nogata recisi nemozi da se dvizi. Toj nikogas vo svojot zivot nema primano nikakvi lekarstava osven pred dvaeset i nekolku godini (mnogu odamna) isto i togas imase bolki vo nogata i togas primase lekarstva i sega pak. Eve tri-cetiri dena postojano sum so nego, no veke i apetitot mu oslabe mnogu retko jade. Pa ako mozite ve molam pomognetemi ako znaete nesto, bidejki iako e star jas nego mnogu go sakam so nego recisi izrasnav :| :(

15. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Што дијагноза му имаат поставено пред 20 години? Дали има дијабетис, варикозни (попуштени) вени, дали некогаш е бил повреден на таа нога, дали има промени, како оток, црвенило, бледило? Дали пати од Diskus hernia (повеќе за неа имаш на следниот линк http://www.monnamagazin.me/index.php/zd ... -lijecenje )?
    Болката претставува симптом и затоа треба да се открие причината за неа. Посебно постарите луѓе се поосетливи, па така не преземај ништо на своја рака и однеси го на лекар.

16. sadgirl21

sadgirl21 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2013
    Пораки:
    7.357
    Допаѓања:
    8.482
    Има ли некој искуство со операција од кила, накратко да ми ја раскаже процедурата?

Ви благодарам однепред! :)

17. Bubbi

Bubbi Популарен член

Се зачлени на:
    1 септември 2010
    Пораки:
    359
    Допаѓања:
    563
    Цветче има таблети аналгетици што ќе му ја олеснат болката за одреден период но мора да види која е причината за таа болка. Сакам да кажам дека тие апчиња ќе ублажат или изгубат болка додека тоа апче трае....послем тоа можно е пак болката да се јави.
    Ги има во слободна продажба во аптеките.
    Наклофен или Волтарен или Диклофенак....сеедно овие се сите со ист состав. Види како ќе ти одговараат со цената.
    Наклофенот (од Крка) се пие после јадење.
    Волтаренот (од Плива) се пие пред јадење.
    Во суштина работата е апчето да не е во празен желудник.
    Најпрво земи ја најслабата јачина од 50мг па ќе видиш ако тоа не му помага ќе зголемиш на јачината.

Може и да пробате со крема, локално, на местото кај што го боли. Такви креми ти се Фастум, Неофен, Кетонал, Волтарен, Диклофенак, Коутерпеин....сите се овие аналгетски креми, намалуваат болка локално нанесени.

Ако ништо од ова не му помага, ќе го однесеш на лекар.

:hai:

18. EMILI1999

EMILI1999 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    52
    Случајно во ташната најдов апчиња што мислам дека се мачнини при патување... ама лентата е исечена и не го знам името на лекот за да видам дали се за мачнини. Пишува само -АВЕЛИНЕ босналек, 50мг, и тоа авелине е само дел од името... Да не знае некој за кој лек се работи? :D

19. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    30ти ден ми е денеска и треба да добијам...Од синоќа кога ќе се избришам, поточно кога одам по голема нужда има црвено онака малку измешано со белото прање, потоа кафеаво и така и денес цел ден ми е така скоро, дури онака ако не напнам нема ништо....Ви се има ли случено вака? Веројатно неможе да пробие.... :(

20. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Немој да се грижиш ми се случило повеќе пати .. утре најкасно задутре ќе се среди све се надевам зошто барем кај мене било така :)