Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Не знам дали има тема за ова, затоа што не знам каква “болест“ е. :?: Веке 2-3 дена сттрашно ме чешаат прстите и меѓупрсти на нозете. Се будам и сред ноќ, за да намачкам крема, ми ие да се откорнам од чешање. Ставам некоја крема од патека ми ја препорачаа но еве 2 дена не ми поминува. Нема црвенило, нема рани, вака нај нормално изгледа. Носев нови кондури и од тогаш почна цела мака. Дали имал некој слично искуство и некоја препорака ве молам?

2. lobenickaa97

lobenickaa97 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    38
    ај некој што се лечел од хеликобактер нека ми пише ЛП не сватив како треба да се пијат апчињата :D :tmi:

3. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Прво нешто што би те прашала е дали пушиш цигари? Мене ова ми е добро познато бидејќи кога ќе претерам цигарите, кога се будам сабајле имам густа плунка, шлајм и јазикот ми е покриен со зелено - жолта превлака. Бев на лекар, ама пошто докторот е за никаде и ми рече си јадела нешто зелено, си се лечев сама :D Прво ги намалив цигарите, потоа си отидов во аптека и побарав да ми дадат некои апчиња за јазикот (лизобакт мислам дека ми дадоа) и си купив чај од жалфија и си ја промивав устата и грлото по 2-3 пати на ден со него. И секако секое станување кога миев заби, абе јазикот ќе го откорнев од четкање :D Забележувам дека некои само забите си ги четкаат, ама ако не го измиеш и јазикот џабе ти е се. Мене ова ми се случи зимото и доста ми помогна лимонот за непријатниот мирис. Со оглед на тоа дека кај нас лимонот го направија 180 денари, а кај вас не знам колку е :D доколку можеш дневно цеди по еден лимон. Поздрав

На alexsandraa му/ѝ се допаѓа ова.
  4. alexsandraa

alexsandraa Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    737
    не пушаам цигари, а не сум ни пушела.. :( а јазикот нон стоп го четкам иако немам некои такви бои...овoј проблeм го iмам со години, а на лекар ми викаат ништо нетие..незнaм што да правам :( а и со жалфија ја плакнам и устата и грлото но не помага..a limonot da go cedam i da pijam ili? сепак фала ти многу :*

5. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.736
    Допаѓања:
    6.706
    Имам едно прашање. Што може да доведе до нагло опаѓање на косата. За 2 месеца буквално пола коса ми испопаѓа. Бев на лекар ми рекоа ништо не ти е од пеглање од фен и слично, ми дадоа шампон кетоконазол ама не помага нешто многу.

6. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Мене косата буквално ми се преполови. Од шатирање со бланш, беше кај мене. Многу ми е мака бидеќи еве веќе 10 години не се опорави. Таква си остана, со здраве да си ја носам. :?:

7. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.810
    Стрес, слабо железо, па дури и климатски промени; многу нешта влијаат на опаѓањето на косата.
    Внесувај повеќе лук, сецкај си мали парченца и пиј ги на неколку саати во текот на денот. Не мириса воопшто, јас ова го практикувам дури и за болно грло.
    Лукот е многу здрав за косата, убедена сум дека ќе ти помогне.
    Купи го шампонот на Афродита со лук, наменет е за проблеми со опаѓање на косата и многу е ефикасен.

Ставај масла, па и домашни маски. Најефикасна за опаѓањето мене ми е со цимет и мед. лажичка цимет, пола лимон и две големи лажици мед се мешаат и се нанесуваат на корените низ цела глава. Ти стои час-час и половина и се миеш темелно. Ако додадеш и ленено масло е уште поефикасна, ама треба минимум два пати неделно да ја повторуваш постапката. :)

На anngelique му/ѝ се допаѓа ова.
  8. deskarada

deskarada Форумски идол

Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.950
    Допаѓања:
    31.477
    Болки во коските од карлицата од шо се појавуаат ? :?:

9. Koteska1234

Koteska1234 Нов член

Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Ми треба помош

Да ми кажете некоја маст имам чешање ненормално дали е тоа нешто налазано или незнам што можда и со нокт да се имам жгребнато незнам не е ништо опасно или инфекција имам црвени линии малечки некој си се мачкам со јод и еден прашок поминува од тоа али некоја Маст да не знаете ве молам кажете. Благодарам

10. Cvekjence

Cvekjence Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2010
    Пораки:
    175
    Допаѓања:
    201
    Ми треба помош

најбрзо што можеш да направиш е во аптека да одиш, покажи го местото и одма ќе ти препорачаат нешто

11. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Здраво феминки... Конечно го решив проблемо со бручињата кои ми испѓаат на грбот. После докторот кој што ме лечеше од вирусно заболување (ко демек од тоа ми испаѓале брумчињата) посетив друг кожен лекар. Докторката пред се беше фина и фино ми објасни дека уствари брумчињата ми се поради пореметување на хормоните и дека нема потреба да пијам антиобиотици. Претходниот месец ми се појави нешто како крварење меѓу двата циклуса и исто гинекологот ми рече дека ми се пореметени хормоните и дека ќе се средат сами. Е сега ми препиша еден лосион на биоклин акнелиа во комбинација со маст (мислам дека беше клиндамицин) но маста треба да се стави во лосионот. Се ова кошта 1000 денари и сакав прво да прашам доколку некој го има користено овој лосион или некој друг производ од биоклин, да сподели искуство дали му помогнале за да не се залетувам да го купам веднаш. Поздрав

12. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Здраво феминки... Конечно го решив проблемо со бручињата кои ми испѓаат на грбот. После докторот кој што ме лечеше од вирусно заболување (ко демек од тоа ми испаѓале брумчињата) посетив друг кожен лекар. Докторката пред се беше фина и фино ми објасни дека уствари брумчињата ми се поради пореметување на хормоните и дека нема потреба да пијам антиобиотици. Претходниот месец ми се појави нешто како крварење меѓу двата циклуса и исто гинекологот ми рече дека ми се пореметени хормоните и дека ќе се средат сами. Е сега ми препиша еден лосион на биоклин акнелиа во комбинација со маст (мислам дека беше клиндамицин) но маста треба да се стави во лосионот. Се ова кошта 1000 денари и сакав прво да прашам доколку некој го има користено овој лосион или некој друг производ од биоклин, да сподели искуство дали му помогнале за да не се залетувам да го купам веднаш. Поздрав

13. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Феминки дајте совет со што трајно да уништам брадавици ( тртки некои ги викаат)? Бев дури и ласерски да ми ги горат ама ништо пак се појавуваат на др.места. Инаку на рацете имам.

14. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Мачкај ги со белката од јајце или со сок од лимон. Одма ќе ти паднат и нема да ти се појават више. :)

На leona83 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Za suva usta sto bi mi preporacala?
    Mi porasnala kako botoks da sum zbrizala ili silokon. Pece i cesa a i mi izleguvaat bubulici i isceznuvaat.
    Za sea mackam so nivea i so grozdeva mast drugo nesto?

Da napomenam vo stranstvo sum, i se izvinuvam za latinicata nema podrska za makedonski jazik.

16. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    За сува уста се препорачува раствор од ладна вода и шеќер.Промивај ја устата со него неколкупати во текот на денот.

17. lobenickaa97

lobenickaa97 Активен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    38
    Здраво девојки, сакам да прашам дали е нормално ова. Пијам апчиња за да ја уништам бактеријата хеликобактер во желудникот. Веќе трети ден ги пијам по шест апчиња дневно наутро три и навечер три. На упатството пишува дека поради тоа што се јаки можат да предизвикаат габична инфекција на јазикот т.е кандида. Јазикот ми е бел од утрово и ме горчи, сум слушнала дека ако се пијат по многу апчиња станувал бел јазикот. Дали кога ќе престанам да ги пијам апчињата, ќе ми ги однема и белите наслаги на јазикот? Бабами исто пие по многу апчиња поради болест и во аптека и дале некои капки да става од 2-3 пати и се тргале белите наслаги отидов и прашав и кажав на аптекарката дека имам и терапија ми рече тогаш ќе го прашаш матичниот тие капки можат да и наштет на терапијата.. Да го кажам и ова ако ви користи пијам Esomeprazol, Efloran i Ospamox. И да надополнам бев до вц и ми се појави некаков зелено-темно кафеав измет имам и болки во средината на стомакот одма под градниот кош дали може и тоа да е од дејството на апчињата?

18. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Мислам дека сето ова ти е се појавува поради тоа што апчињата ти се многу јаки. Деновиве отиди до кај матичната и кажи и за сите овие појави, речи и нека ти препише некои капки за да не се појавуваат наслагите на јазикот. Кога ќе прекинеш со апчињата, белите наслаги ќе ти исчезнат. До тогаш можеш почесто да правиш плакнење на устата со чај од камилица и редовно да имаш нешто во уста барем да не ја осеќаш горчината.

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.487
    Може да е кандида од апчињата..земи чиста газа намотај ја околу прст и брцни го во чиста вода во која си ставила сода бикарбона.и со тоа премачкај го јазикот два три пати на ден.Секогаш употребувај нова газа

20. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Значи помагајте... Јадејќи праска не видов ама изгледа сум изела црв. Од надвор немаше ништо на праската што би посочувало дека внатре има црв. Се обидов да повратам ама пусто грло се затвори и не сака :worried: Може да ми биде нешто?