Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Ништо од шминка, ама јачмен е верувај капки и маст тоа е тоа.Ама они јачменот го викаат инфекција.
    Во секој случај без шминка.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    12.577
    Дали се работи за јачмен кога станува збор за ситно мало топче кое се јавува на капакот на окото ама од внатрешната страна баш од каде што растат трепките? Или се работи за нешто друго :?: .Ужасно ми смета. Ми се јавува неколку пати на одреден период, најверојатно од маскарата е ако е јачмен.

3. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    да највероватно е јачмен..мене ми се јавуваат и надвор и внатре во окото..ми се прават како топчиња...најчесто се јавува од маскара или моливчина..никако делење особено на моливчина со други и редовна дезинфекција на моливчината и замена на маскарата...да си одиш на лекар најдобро,мене ми имаат препишано маст неколку пати и веќе не одам бидејќи редовно ми се прават ама ако досега не си била дефинивно на одиш на преглед и зголемена хигиена во однос на шминка

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  4. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    Не е секогаш во прашање хигиената и употребата на лична шминка,иако е многу битна.Појавата на т.н. јачмен е резултат на зголеменото лачење на маст на лојните жлезди.Затоа,обрати се на офталмолог за да напрваи преглед и да го утврди видот на јачменот (мек или тврд) и според тоа да ти препише соодветна терапија.

5. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783

6. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    Можеби е нешто сериозно,можеби нешто со циркулацијата не му е во ред,нека земе упат од матичен,па на испитување кај интернист.

7. bubic.k

bubic.k Популарен член

Се зачлени на:
    10 март 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.783
    Да,има проблеми со циркулација но што би можело да е толку сериозно? :sweat:

8. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    Нека направи испитување кај интернист тој најдобро ќе може да утврди за што се работи.

9. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.672
    Пред неполн месец, на гинеколог ми најдоа циста на десниот јајник, направив тумур маркери и се беше океј, треба да одам на контрола деновиве, дали тие цисти можат да бидат опасни, па да бидат и пречка во забременување, и дали самите пукаат или сепак ќе треба хируршка интервенција?

10. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903

Јас имам на горниот капак од окото бев на доктор и овие ми лекарста ми ги препорачаа:
    Dex-Tobrin - овие се капки за очи,првите два дена се користат на секои 2 часа по 2 капки во внатрешноста на окото да капниш,а потоа до една недела од почнувањето на користење 2 пати во денот по 4ри капки :)

Тобрадекс - ова е маст за очи и се мачка во долниот капак од очите само навечер пред спиење и треба убаво да го размачкаш :)

Се надевам мене дека ќе ми помине за 1 недела :)

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.445
    Допаѓања:
    12.577
    Во однос на шмнка јас лицето по 2,3 пати на ден го мијам, изгледа сум алергична на некоја состојка затоа што шминка повеќе од 4 часа не држам освен ако не сум дома, шминка со мајка ми не делам а камоли со некој друг. Јачменот еден ден ми трае, се мијам со камилица и исчезнува, изгледа имам пречуствителни очи, сепак и на доктор ќе се обратам, моментално и да одам ќе ми рече ништо немам затоа што веќе го немам, сабајле кога станав се повлекол. Ви благодарам

12. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Нормално ли е ако 4-5 дена не ми е измиена косата и ми е врзана цело време, да ми паѓа повеќе? :worried: Претходно ја миев преку еден ден и почна ептен да ми се мрси, и решив да ја оставам колку може повеќе време да не ја мијам. Почнав да ја мијам на 4-5 дена. Но оваа недела посебно забележав дека мн влакна ми паѓаат. Дали пак оти цело време ја носев врзана во пунџа и од тегнењето повеќе ми паѓа. :worried:

13. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.812
    Овој период е нормално да се јави зголемено опаѓање на косата, без гајле. :) Освен нели, ако тоа зголемено опаѓање е навистина надвор од границите па да треба да се преземат некои други мерки и да се посети лекар.
    Превентивно внесувајте повеќе Б-витамини, мешункасти и јаткасти плодови, а по потреба земете и шампони против опаѓање на косата.

14. la.malparida

la.malparida Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2014
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    315
    јас имам едно прашање: многу често ми излегуваат плускавци на стапалата веднаш откако ќе купам некои кондури, најчесто од ниски кондурчиња(балетанки) и сандали. на некои места ставам ханзапласт и ми поминува, но позади на зглобовите на стапалата многу ме убиваат, ми се разрануваат и ништо не ми помага, ханзапластот таму лесно ми се одлепува. дали треба да си купам некои влошки за кондури и какви или нешто друго? со чизми и патики немам ваков проблем

15. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    И јас го имав овој проблем. Само од балетанки ми испаѓаа плуски. Се лажев и купував евтини обувки, кои место ѓон имаат камен и си ги упропастив нозете. Единствено решение е да почнеш да купуваш поквалитетни обувки, кои буквално кога ќе ги притиснеш се преклопуваат (ако ме свати што сакав да ти кажам). Јас така тестирам и патики. Доколку ѓонот е еластичен, нема да ти прават проблем. А влошките не можат да ти помогнат, тие се само за одоздола. Инаку местата каде што си имала плуски мачкај ги со кантарионово масло. Мене тој дел од стапалото ми се изобличи од плускавици. И ханзапласт сум лепела,ништо не помага. Можеби на биана и пеко се поскапи обуќата, но се поквалитетни. Е сега и кај нив знае да се најде некоја балетанка со ѓон како камен. :D

16. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Од вчера почнав со неуробион (Б1, Б6 и Б12) бидејќи пијам антибиотик за увото, како превенција од кандида :D Се надевам дека ќе ми помогне и околу косата :)

17. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.898
    Допаѓања:
    4.903
    Периодов е нормално да ти паѓа косата,ама исто така големо влијание има и косата ко ќе ти е врзна в реп на пример. Гледај да избегаваш да ја носиш коса по цел ден врзана и плус главата може да те боли :)

18. T.e.d.d.y

T.e.d.d.y Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Никако. Јас со ставање на креон си пренесов и на другото око.

На Anna-Banana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Зависи какви се, ги снемува и сами, а во некои случаи и хируршки се отстрануваат. Гинекологот ќе утврди според растот на истите.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Го имав истиот проблем со ефтини балетанки, често знаев да го соблечам и боса да одам.Купив едни во трговки дуќан што гледа накај жена парк на први спрат, чинеа 2050 денари и се препородив. Кожа се летово маста им ај извадив бели се на се одговараат, од сега и не баш од сега купувам поскпо ама квалитетно.Има и во Биана преубави ќе си ги изнаносиш.