Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Kala22

Kala22 Популарен член

Топла вода може и да ицедиш лимон во водата и така да го пиеш, би требало да помогне :)

2. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

За запеκ само суви сливи и јаболκа.

3. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Свари суви сливи,јаболка и круши. А некој викаат дека и кока-колата помагала :)

4. Daleron

Daleron Истакнат член

Земи си чепче во аптека за таа наменаи го*цето ќе излезе. Или ако имаш сардела цвеке дома или од комшии напикај ја рачката немој цветчето, бабски лек проверен.

5. Daleron

Daleron Истакнат член

Извади тоа крајниците и ќе немаш проблем.Моите се во канта за ѓубре уште од 7 години. Е сеа ме боли грло понекогаш не велам не, ама барем со тоа гадните крајници неам проблем.

6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Зеи црни суви сливи без коска што се. Јади од нив и после напи се млака вода. Проверено!

7. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Отечен крајник подуен,имате ли некој совет за моментална првентива која би ги ублажила болките?

(знам дека треба операција да се извади затоа не ме советувајте за тоа ) :)

8. Bah

Bah Истакнат член

Тоа веќе не е превентива туку куратива, т.е веќе треба да се лечи а не превентивно да се делува.
    Основмно е да молчиш што повеќе можеш, кога зоруваш да не се напрегаш, мед би било идеално по 1-2 лажичиња на ден, со долго џвакање, е на лапни голтни. Потоа избегнување на благи и газирани работи кои го дразнат грлото. Никако топол чај бидејки на воспалено не се додава огин, тоа е само уште еден бесмислен мит од минатото дека треба да се пие топол чај, или на температура да се става ракија.

9. Li0ness

Li0ness Популарен член

Порано имаше (сега тешко се наоѓаат) Рифуцин инекции... со тоа се премачкуваат крајниците, жив спас. Мене ме имаат спасено од одвратна гнојна ангина. Е сега, инекцииве мислам сега ги нема баш, ама може има некаква замена...

Viktorijaaa5 likes this.
  10. makedonkamak

За моментална превнтива земи едно крпче и натопи го со ракија и тоа по можнот комова ракија и малку биберче стави. Врзи ја околку грлото и легни си. Ракија не многу, колку само натопено да е. Друг испробан лек за намлуване на крајноците е сода бикарбона. Од неа јас крајниците ги смалив и речиси ми исчезнаа. На чепкалка за уво ставаш малку од содата, а пред тоа го водениш чепкалчето. Директно со него на крајникот ја ставаш содата и след тоа исплаки го грлото со ратворена сода. Треба да си упорна и резултат имаш гарантиран. Чај од жалфија исто помага и златното ратворче на Бетадине за испианје на грлото. :) не ми еок тастатурата сори на н и ј.

Viktorijaaa5 likes this.
  11. Bah

Bah Истакнат член

Ти исчезнале крајниците? Крајниците не исчезнуваат без хирушки зафат туку можеби повеќе не ти се воспалуваат. Инаку ете го тој мит за кој јас зборев, помагало комова ракија и тоа од надвор ставена, што е тотална небулоза. За другото незнам, но за комовата ракија сум сигурен дека може да има само контра ефект. А, биберот врзан на гуше е супер сретство да ти „излетаат“ крајниците кивајки.

12. makedonkamak

Ти за почеток малку да повнимаш на начинот на комуникација. Никој тебе не ти се обрати, прво. Дали биле небулози или вистини не си ти таа што треба да каже. Јас години имам крајници, значи од дете и немој ти мене да ми кажуваш што како. Јас пишав нешто што јас ЛИЧНО сум го пробала и имало ефект. Затоа не продавај приказни овде. Aко имаш нешто да кажеш каже културно и без филозофии.

tessie, Daleron and Viktorijaaa5 like this.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Bah - e машко.

14. Bah

Bah Истакнат член

Само една исправка, не само ти туку сите имаат крајници освен оние што со хирушки зафат им се отстранети, разликата е во тоа што кај некои често им се воспалуваат а кај некои мнгу ретко, само при поголеми настинки. Само тоа сакав да го кажам, да не дојде до забуна дека болеста се вика краници или дека тие се добиваат покасно. Тие постојат во сечие грло, само кај некои често се јавува воспалителни процеси при конзумација на ладно, газирано при најмали промени на времето, обично кога заладува... и затоа се приморани да ги отстранат по хирушки пат.

Така е ти благодарам ќе заборавев тоа да го кажам, иако претпоставувам повеќето знаат дека Бах, никако неможе да биде женско, а оние со префинет музички вкус веднаш ги асоцира на Јохан Себастијан Бах патем речено од таму мојата инспирација за мојот ник, пред се од почит кон овој голем композитор.

buba4e89 likes this.
  15. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

деновиве ме боли често стомакот поточно желудникот и после јадење без разлика што и колку јадам, се осеќам прејадена и осеќам како да ми се повраќа Од шо може да е?

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

И мене сега ми излегоа но знам од што се а тоа е 99% сум сигурна дека е од Кока кола зеро. Во неа има вестацки засладувач Aspartame кој на декларацијата е напишан како Е951. Го има и во други производи но ете јас од се што им такво пиев само Кока кола зеро. И јас мислев дека ми се од комарци зашто исто изгледааат ама почнаа да се појавуваат повеќе и повеќе.

17. izaaaaa

izaaaaa Истакнат член

Ај да прашам :) Негде имам читано за сода-бикарбона дека помага за одзатнување на нос...е сега дали мо
    же некој да ми помогне каде е таа тема??или пак да ми даде рецепт како беше??позздрав

18. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Јас знам дека сол, поточно солена вода која ја користеле бабите наши, оти тогаш немало капки за нос, е ефективна за одзатнување кога има слуз. :)

Nausicaa likes this.
  19. Bah

Bah Истакнат член

Јас би рекол да не се играте и да не експериментирате со нешто што влегува во глава, и воопшто не е наивно да се става солена вода во нос, посебно не со готварска сол, може да направиш сериозни компликации на дишните патишта. За морската сол не сум сигурен дали помага со вдишување но знам дека обичната е штетна.
    Јас негледам потреба во 21 век да се експериментира со накви работи од 19 век.

20. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се става од крупната сол онаа морската во вода,треба да зоврие и се стои над пареа и се вдишува преку нос,покриена одозгора со крпа.По неколку вдишувања земи воздух и после продолжи,така неколку дена навечер пред легнување.Ова ми е совет од доктор.