Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Дали користиш црн или тегет лак. Може да е од тоа тој навлегува под ноктите.

2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.823
    Допаѓања:
    163.183
    Не е општ проблемов, ама темава е најактивна, се надевам дека ќе добијам одоговор од постари феминки или такви кои имале слично искуство во близина, барем до утре кога ќе може да се отиде на доктор.

Имено, мајка ми тек сега влегува во најтешкиот период, менопауза.
    Се уште има циклус, ама овој месец и покрај тоа што и завршил, секој ден во последнава недела има бледа трага, но ноќеска сепак имала малку повеќе од тоа малку (секако не како во циклус). И нормално, си молчела и денес сподели што искрено е за загрижување, особено кога ќе го прашаш чичко гугл. Секако меѓу другото пишува дека е еден од симптомите за менопауза, таа веќе ги има другите пропратни, болки во телото, менување на расположение и така натака, циклусот беше нормален, но претходниве месеци малку се измрда, во еден месец имаше два пати, па два скокна.

Прашањето ми е, колку е ова често и колку има простор за да цел ден го поминеме во загриженост? Секако веќе утре ќе оди на доктор, ама ...до тогаш... секако нема да ти биде сеедно. Дали има некој со слично искуство?

При последните прегледи женава си беше добра, уредни резултати од брисеви, пап и сега...ова...

Последна измена: 8 декември 2014
  3. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Линиите се всушност по милиметар и се многу тенки и ми се наоѓаат под ноктот. Ноктите одозгора ми се рамни, немам никакви бразди, ниту пак да ми се кршат. Една линиичка ми беше стасала до крајот на ноктот и ја чепнав со друг нокт и испадна такво како ѓубренце. Значи не се линии она апла големи, туку мали тенки милиметарски.

4. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Hm. Izgleda kako da e zasirena krv, mala kolicina se razbira. Te molam da odis kaj maticnata za ova za da te pogleda specijalist. Cisto za da imas mirna glava, bidejki vaka nema da moze da se dijagnosticira.

5. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    На кожен специјалист ќе треба да се обратам? Ако е за на кожен, се откажувам. Кај нас во градот немаме, а за да ми закажат во друг град, можеби месец ќе ме фати, до тогаш сами ќе си испаднат :D

6. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Da na kozen. No dobro ako nemas moznost odi barem na maticen, podobro nesto otkolku nisto iako maticnite se slabi.

7. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    215
    Немојте да се откажуват од посета на доктор само затоа што е комплицирана процедурата или затоа што и е далеку, понекогаш некои болести знаат да изгледаат толку безазлени а всушност да бидат прилично сериозни.
    Наместо да седите и чекаде да помине само од себе, потрудете се да се консултирате со доктор и да ја утврдите точната дијагноза. Понекогаш тоа ме мрзи, и кој ќе се мавта по доктори, може скапо да ве чини.

Последна измена: 8 декември 2014
    На Acisal му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Baby-bubu

Baby-bubu Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2014
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    13.333
    Не е ништо страшно. Кога се во менопауза се појавуваат многу симптоми, кои пред тоа ги немале. Мајка ми од секогаш имала така по обилна менструација, па сега во менопауза како што влезе е целата испомешана. 3 месеци немаше добиено, потоа пак доби но не многу обилно, сето тоа пропратено со постојано менување на расположение, препотување, болки во кичма, глава и слично. На гинеколог беше и и рекоа дека е сосема нормално. Минатиов пат доби 2 пати во месец и и траеше по 2-3 дена. Така да нека не се секирај мајка ти, а ни вие останатите. :)

На Lilit му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    @Lilit Да немате гајле и јас сум во менопауза и за мене сето ова е нормално. Немав 3 месеци па потоа 2 пати во месецот, па сега редовно. Нормални се и жештини и неконтролирано избувнување, па летаргично однесување и се така натака. Редовна контрола кај гинеколог, иако јас сум за ќотек еве како одам веќе 3 месеци и никако да појдам. Сепак не би се сложила да земам хормонска терапија затоа што ова го сметам за нормален процес на организмот.

10. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    http://doktori.mk/element/view/50f46cc43dad5/bolesti-na-noktite

11. Nezna28

Nezna28 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 ноември 2013
    Пораки:
    170
    Допаѓања:
    215
    Лилит, најдобро е да посети лекар за да се направи гинеколошки преглед, секоја жена е индивидуа за себе. Што ти вреди колку е честа или ретка појава кога истите симптоми можат да укажуваат и на мено пауза, но и на одредени промени во матката. Посебно ме загрижува тоа што имала добиено 2 пати во 1 месец, што може да укажува на крварење а не на циклус. Секако сега таа е во период кога ризиците се нај големи и потребно е поголемо внимание. Претпоставувам дека не се работи за ништо сериозно и дека нема потреба за паника, но секако статистиката колку е честа оваа појава и дали некој имал сличен проблем нема многу да ти помогне затоа што како што реков без да се утврди точно со преглед за што сеработи, останато е само нагаѓање.

12. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Tocno e Lulit. Zatoa postojat doktorite. Te molam da odis na doktor.

13. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Море Ацисал дај бре ПЛС прочитај малку, не се работи за Лилит туку за мајка и.

14. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    E da i za majka i vazi isto. Ti blagodaram za ispravkata Daleron moja draga feminke.

15. Eleni.S

Eleni.S Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    256
    Допаѓања:
    28
    Тоа што е малиген меланом и сликата што е поставена, не е ни воопшто слично на мојто што е. И ниту во другите наведени болести не се пронајдов. Инаку да напоменам дека до пред 3-4 години ги грицкав ноктите и тоа скрос до живец. Мајка ми вели дека тие црни линиички ми се последица од грицкањето, односно мртви живци. Па колку е точно, не знам. Инаку и на братучедка ми и се беа појавиле пред 3 недели и не верувам дека ова е показател на некоја болест. Зарем е можно и двете од исто да сме болни :D

16. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Јас баш случајно најдов и си реков ај да постирам, да не се најдеш некаде. Ама пак мило ми е што не е ништо од наведеното:)
    Сепак оди на доктор. Ноктите се показател за многу акции кои се случуваат во нашето тело. Една од нив е долго време изложеност на отрови и хемикалии.

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.823
    Допаѓања:
    163.183
    Ви благодарам многу на одговорите. Ме подутешија.
    Тој месец со двата циклуси, ги имаше сите симптоми и двата пати како за циклус, со болка во гради и стомак.
    Секако, утре е преглед на агендата. Ме извади од памет денес, сега има и притисок од мене за да оди, така што нема одложување.

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.151
    Не ти се последица од грицкањето нокти. Линии по ноктите понекогаш може да укажуваат на труење со тешки метали или хемикалии. За да го исклучиш ова, оди на лекар. Никој не може да ти каже од што ти се појавило, освен кожен лекар. Како што пиша некој погоре, не избегнувајте да одите на лекар поради административните процедури. Не играјте си со здравјето.

На Acisal му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Se slagam so Annath. Te molam da odis na lekar.

20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.392
    Ахх,појма немате што ми се деси.Обожавам мачки и пред 3 недели бев кај братучедка ми која чува преслатка турска ангорка..Ја галев на гола кожа.После 4 дена ми искочи нешто како плик со големина од 3 cm прво мислев дека не е страшно.Почна да чеша,јас си ќутев не им кажав на моите,тие почнаа да се множат и да чешаат.Им кажав на моите отидов во аптека и ми кажаа било од мачјо влакно,паднало на кожата,сум се зачешала и се прошириле..Сеа ги имам 19 :( ми препишаа Canesten https://www.google.com/search?q=Canesten 1% cream (clotrimazole)&espv=2&biw=1366&bih=624&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=fReHVLD2B4SeywOP7YLoDw&ved=0CAcQ_AUoAg#tbm=isch&q=klotrimazol krem kanesten&facrc=_&imgdii=_&imgrc=WaSJN5VoVNUQLM%3A;EkbP1ugC-LvMKM;http%3A%2F%2Fwww.kertvarosipatika.hu%2Felemek%2F1036%2Fbig%2Fcanesten_10mg_g_krem.JPG;http%3A%2F%2Fwww.kertvarosipatika.hu%2Fkvpt01011036_canesten_10mg_g_krem_20g.html;429;147...Се мачкам 2 пати на ден и ми помогна многуу..Не дај поже некој да го снајде ова,досадно е како херпес(малку и наликува)смао кажете сега како да на ми останат флеки?Се мачкам со Nivea Cream али несакам да имам флеки бидејќи имам во пределот на деколтето.HELP MEE