Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.991
    Мило ми е што послуша и што посети лекар, оти ние тука може до утре да нагаѓаме, а тој ете, ти кажал што е, штом ги видел. Ако нема промени наредниов период, не е лошо да побараш и второ мислење. Хематомчиња се веројатно, ќе се изгубат кога ќе се ресорбира крвта целосно.

Што се однесува до труењето, промените на ноктите се манифестираат преку промена на бојата на дел од ноктот, особено кај коренот. А до труење може да дојде преку вода, храна, воздух - а промените се манифестираат после одреден период. Како пример од книга да земам луѓе што живеат во близина на фабрика за преработка на тешки метали - од воздухот што го дишат, пијат вода од локални бунари, одгледуваат храна на загадена почва од фабриката - така ги внесуваат и тешките метали, и тоа води до промени во организмот, а ноктите може да бидат едни од првите показатели за тие промени. Ама треба време да се забележи такво нешто. Денес нè трујат од сите страни, тешко е да избегаш од тоа.

2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    што се тромбоцити?

3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.862
    Допаѓања:
    202.991
    Феминке, не учиш биологија? :)
    Крвни плочки се, одговорни за коагулацијата на крвта.

4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Остај што не учи туку не се помачила ни да прочита дел од напишаното погоре.

Тромбоцити т.е. крвни плочки во крвта, учествуваат во згрутчувањето на крвта и во запирањето на крварењето.
    Коагулација е претежок збор.:)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Учам но за животните оваа година.Осмо одделдние сум <3 :)

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Благодарам Далеронче

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Оправдано малечко си догодина ќе ги учиш тие работи.:)

8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Девојки ми се поду устата или како да се изразам иам некое воспаление. И незнам што да мачкам пече многу. Пробав со лабело за уста и невен крема, мислам дека нема мн резултат. Незнам што да ставам сува ми е ептен.

9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Да не сте јаделе нешто од што сте се исфрлиле??

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Сончоглед

11. Tikvice

Tikvice Популарен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    251
    Vekje nekokolku denovi grloto mi e mnogu suvo i glasot mi e zasipnat ne sum nastinata bev kaj maticnata mi kaza da zemam trahizan tabletki za smukanje ama eve i posle 4 denovi koristenje nema nikakov efekt,koga kje si legnam navecer mi e najvekje maka posto imam sinusi i mi se sleva sekret i se budam od son posto nemozam da go goltnam najverojatno zaradi suvosta.Ako nekoj znae od sto bi mozelo da bide vi blagodaram odnapred.

12. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.092
    Можеби се работи за воспаление на гласните жици, штом ти се менува бојата на гласот, а ти имаш чувство дека крајниците ти прават проблем. Пробај со спреј за грло Септолете плус и прави плакнење на грлото со раствор Бетадине.

На Tikvice му/ѝ се допаѓа ова.
  13. pinky17

pinky17 Активен член

Се зачлени на:
    7 декември 2014
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    3
    vekje 1nedela celo vreme imam nagoni za povrakjanje ama nemam povrakjano, mnogu mi e ladno i imam visoka temperatura.

od sto moze da bide

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.110
    Вирус некој.

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    Ја побожавам сончоглед,неможам без него...

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Ми доцни неколку дена, а еве денеска цел ден ме боли стомак и мислам дека во секој момент сум добила. При поголем напон потекуваат како црвени ајде да ги кажам линии, конци, точки. Но никако неможе да протече цел ден. Слично некое вакво искуство? Инаку пред некои 2-3 недели премрзнав и очекував дека ќе ми доцни...но ова вака ме загрижува...

17. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Ве молам , доколку има некој пуштен да ми одговори. Веке 4 дена имам болка во бубрезите , преаска околу 22 часот бев на дежурен докотрот и ме прегледа и ме боцнаа спазмекс , деазепам и уште нешто за надразнет желудник од болката иако ме боцнаа мене уште не ми се смири болката уште ме болки . Што да се напијам или пак да одам на дежурен за утре кај кој интернист да одам да ме сними , да ми направат ехо на абдомен ?

18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.778
    Девојки синоќа цела вечер не можев да заспијам бидејќи ме полеше прстот, поточно како клукање.
    Мир не ми даде.
    Бледо ми е останато во сеќавање дека вчера или неќна имав непријатен удар, т.с пластика или слично ми навлезе баш во делот под ноктот на палецот. Не обрнав внимание бидејќи освен непријатното чуство немаше поголеми последици.
    Но сега ме боли баш таму.
    Ноктот не е скршен од надворешна страна но се приметуваа промена на пигментацијата и бели флек. Претпоставувам оштетувањето е внатрешно. Плус е подотечен и многу боли, не можам да се допрам.
    Не можам да користам најголем броој од кремите или апчиња, па не ни помислував на таа варијанта.

Во случајов ладни облоги претпоставувам се добар избор, но ради малата резерва недај боже да не треба топло ај некој поупатен да ме посоветува. Евентуално некој друг совет ???

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.570
    Допаѓања:
    108.777
    Данке хомеопатија, јави му се на хомеопатот и нека ти даде нешто. Мислам Аконите ќе ти даде, бар мене тоа ми стои во сеќавање. А клука ако има некое воспаление, можеби си повредила нешто. За секој случај стави еден лист зелка околу прстот и завиткај го и стави хируршка ракавица или само прстот од ракавицата на прстот што си го повредила ;)

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  20. fear

fear Активен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2013
    Пораки:
    105
    Допаѓања:
    19
    seizvinuvam za fontot prvo,od tel sum. na sestra mi veke nekolku nedeli i mrda ustata odnosno kako nekoj da i ja vlece na levata strana najcesto. od sto moze da bide? mn se plasi