Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Неколку дена по ред отечена ми е некоја жлезда кај вратот,немам болка некоја силна само кога ќе се допрам осеќам како топче..
    Од што би можело тоа да е и како побрзо да ми се повлече отокот
    Инаку моментално сум на диета и периодов имав стресен период до ова може ли да е?..Ме загрижува состојбава :worried:

Последна измена: 6 февруари 2015
  2. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    244
    нешто за температура спаднување??? ми варира 37.1 до 37.5 .... ве молам за помош. знам дека не е страшно но цело расположение ми го уништува :/.

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    45.433
    Луѓе јас си имам мака во последно време со гасови.Значи не можам дури ни да спијам до што ми е мака.Порано ми се случуваше само кога јадев компир, било каков, ужас ми беше за стомакот, сега ми се случува да ми се јават буквално од што и да јадам.Немам проблем со столицата, не се хранам кој знае колку нездраво, пијам секое утро јогурт со ленено семе и пак ми се случува истото, не ме боли желудникот или сл. туку само премногу сум подуена и имам гасови.Вака може звучи и смешно, ама јас си имам мака, дури незгодно ми е знаете колку боли кога се стегате да не испуштите гасови и тоа по цел ден.Од што може да е ова и што може да направам?

4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Еј секогаш кога ќе добиеш гасови прднувај си.
    Ако немаш доволно слобода пред било кого направи го тоа во тоалет. Нормална појава е и не се грижи.

На buba4e89 и 1209 им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    45.433
    Далерон абе јас не се стегам за прднување :D, одам во тоалет, ама некогаш не можеш едноставно, јас пред други луѓе не можам, мене ова ми е постојано, цело време, не е нормално, јас мислам дека имам проблеми со варењето, ама не знам што да превземам

На IamSexyAndIKnowIt му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    @1209 познато ми е тоа ама мене ми се истото случува сега во бременоста. Така ми беше и во прва бременост. И јас немам проблем со тврда столица, ама читав дека посебно тогаш се успорува варењето и се создаваат гасови.
    Сега, ти ниси бремена, ама и јас мислам дека ти е поради варењето на храната.
    Треба да јадеш помали оброци, почесто, незачинета храна и мислам дека чај од ѓумбир помага многу со варењето.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    Odi vo apteka i zemi apcinja za poduen stomak i gasovi ( vo momentov ne mi teknuva kako se vikaa ) gi reklamiraa , bi trebalo da ti pomognat.

8. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Еспумисан беа, мислам дека се околу 300-400 денари. :)

9. Salome

Salome Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    10.422
    Да не треба да ти дојде можеби?Оти гасовите и подуеноста се и предменструален симптоми, јас имам само проблем со подуеноста во ПМС ама кај некои девојки и гасовите се чест случај.Ти пиша дека се храниш релативно здраво, што значи не е поврзано со неправила исхрана.
    За да си ја олесниш подуеноста пробај со чај од анис или рузмарин, има и масло од анис/анасон по аптеките, најчесто тоа го препорачуваат лекарите како природен лек против подуеност.
    Е сега има и едни апчиња германски мислам беа, против гасови само не можам да се сетам како се викаа треба да ги гуглам ама за да не излезе дека те терам да земеш нешто на своја рака, најдобро е прво да се консултираш со матичната можеби и ќе те прати на специјалист ако имаш некој проблем со перисталтиката на цревата.И мене ми е многу чудно со оглед на тоа што пиеш ленено семе со јогурт, на мене тоа многу ми помогна со нормализирање на метаболизмот:^)
    Ова што ќе ти го кажам сега ќе звучи малку клише и шаблонски ама мислам дека ти е од стрес.Да не карикирам сега јас тука, најдобро иди провери се кај матична, ако не иди на гастро нека ти земат крв, ехо и со лесно нека е...:)

10. Sunflowers

Sunflowers Активен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2014
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    128
    Заборавив да надополнам, и чај од нане помага на дигестивниот систем. Провери да не имаш хеликобактер пилори, зошто не секогаш предизвикува болки а во симптомите спаѓаат и гасови.

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.927
    Допаѓања:
    45.433
    Фала ви на сите, тρеба да добијам за неκој ден ама уште немам ПМС симтоми, не помисив деκа може да е од стρес, зошто вистина ми беше многу стρесен пеρиод обично и желудниκот ме боли од стρес.Κρвна слиκа пρавев пρед месец дена, беше се во ρед, но во деκемвρи имав пρоблем сосо Баρтилуева циста и испив многу леκови, мислам деκа од тогаш се ми се поρемети дуρи и менстρуацијата κоја сеκогаш ми била на 28дена ми дојде на 21 после тоа, веρојатно сρ е последица на тоа оти јас сум човеκ што не пие леκови сκоρо за ништо.Имам дома ρузмаρин што сама го сушам, ќе си сваρам чај од него, а во аптеκа ќе пρашам за неκој леκ на пρиρодна база.Па ќе видиме што ќе се случи.

12. bokace

bokace Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    5.983
    ;)Gi mislev ama da ne se obrukam zatoa ne gi pisav . Fala , mislam deka pomagaat i jas imam maka so gasovi no kako sto kaza @Daleron ke otidam vo wc ako ima nekoj sto mi e nezgodno ako nema ke si prdnam i gotovo :rofl:

13. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.083
    @1209, ама баш истото му се случи на дечко ми пред неколку месеци, и кај него почна со нетолерирање на компири па се влоши. Што се не провери и на крај испадна дека (најверојатно) станува збор за irritable bowel syndrome http://www.mayoclinic.org/diseases-...bowel-syndrome/basics/definition/con-20024578, кое во неговиот случај беше предизвикано од лута храна и (премногу) стрес. Најмногу му помогна јак чај од нане, по неколку пати на ден и првиот месец пиеше линекс против напнувањата. Исхраната, на негов очај, мораше да ја смени од корен и преку trial & error сега знае што може да јаде а што не.

14. valery15

valery15 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    176
    Допаѓања:
    128
    Последниве неколку денови имам болки на левата страна околу дојката. Како нешто да ме прободува внатре и тоа трае околу 1 минута максимум до 2 мин притоа имам тешкотии при вдишувањето па ми се смирува ситуацијата и се е во ред. Но одреден период односно по некое време пак ми се случува истото повторно чувствувам прободување околу пределот на левата страна на дојката близу мишката. Дали имам некои проблеми со срцето? Јасно ми е дека спијам на лева страна и го притискам срцето и дека сум во стресна состојба бидејки имам испити сега за кои многу се плашам.

15. atala

atala Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    1.164
    Допаѓања:
    940
    @valery15 оди кај твојот матичен доктор,па тој ако мисли дека треба ќе ти даде упат за кардиолог или за друг специјалист ако се сомнева во нешто.Јас мислам дека можеби го притискаш срцето,а стресот секако дека си има големо лошо влијание врз организмот.

16. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    Можно ли е ослабена крв или некој друг здравствен проблем да се манифестира со нагло сушење на лицето?

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.641
    Допаѓања:
    38.176
    Може. Ослабената крв има влијание врз кожата.

18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Провери си тироидна. Имаш други проблеми со кожа, коса, нокти?

На gjoker4e и velesanka им се допаѓа ова.
  19. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    2.474
    Немам забележано никакви други промени. Само кожата на лицето нагло ми стана сува..

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Може и од ладното да е @velesanka, кај некои тоа се случува. Следи како ќе биде понатаму, ако не помине, или се влоши, обавезно провери тироидни хормони.

На velesanka му/ѝ се допаѓа ова.