Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Девојки веке 2-3 дена кога станувам насабајле очите ми се страшно потечени..ко од оса изедена :( посебно на долнииот дел од окото,дури ко меури да имам. Од што би можело да е??? За од полен да е не е..времето е мразулки :((

2. mime87

mime87 Популарен член

10363645_345451092300785_1344340846328945458_n.jpg Dali nekoj gi ima konzumirano prozvodite na Nature Essential?Ne tocno ovie bilo koj i dali ste zadovolni?

3. bubic.k

bubic.k Популарен член

Во спиење си ја имам повредено бенката на лицето, како откорната е цела со згрутчена крв .. Дали некој би ми кажал со што да ја залечам . Поздрав

4. libra89

libra89 Истакнат член

Обрати се на дерматолог тој ќе ја прегледа детално, не ставај ништо со што би можела да направиш инфекција, повеќето бемки не се страшни меѓутоа она што дерматологот ќе го види со лупа или дермаскоп не може да го замени ниту еден опис или слика

bubic.k likes this.
  5. libra89

libra89 Истакнат член

Овој период суво лице најчесто е резултат на времето, ветрот и прашината. Ослабена крв може да се манифестира со промена на боја на кожата

velesanka likes this.
  6. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Не знам дали ми е за тука прашањето, ама секој совет ми е добредојден. Јас цело време се чувствувам истоштено и изморено и воопшто немам енергија. Колку и да спијам цело време сум без трошка енергија и исцрпена. Што можам да направам во врска со тоа?

7. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Прво и најважно е да се открие причината заради која се чувствуваш така. Провери дали си анемична, анемијата обично е проследена со такви симптоми. Исто така направи и анализа на тироидни хормони и други интернистички прегледи во консултација со матичниот лекар. Акозаморот нема органско потекло може да пробаш да земаш мултивитамински препарати во комбинација со жен шен или л-карнитин.

ColoursOfTheRainbow likes this.
  8. ColoursOfTheRainbow

Како би можела во домашни услови да ја подобрам крвта и да ја зголемам енергијата?

9. kjukli

kjukli Форумски идол

Јади повеќе овошје и зеленчук по 5 порции дневно, посебно зелениот зеленчук е многу корисен и богат со железо. Исто така вежбај барем пола час, или пак пешачи, шетај, станувај порано, немој долго време да седиш. Намали со внесување на слатки и газирани сокови :)

10. ceca-1

ceca-1 Популарен член

Исто умореноста може да биде знак на депресија како и истоштеноста и немањето енергија.Зависи од степенот на депресијата ама некои луѓе што имаат депресија не можат да спијат нормално а сепак се чувствуват изморено.

11. ColoursOfTheRainbow

Во депресија бев долг период, баш сега сум во период на надминување на депресијата. Не помислив може дека од тоа да се чувствувам така, иако додека бев во депресија цело време бев пасивна и само седев дома без ништо да правам, ниту се хранев, ниту спиев како што треба. Најверојатно потребно е време за тоа да се надмине.
    Инаку kjukli сега вежбам, одам на теретана и ќе почнам да внесувам повеќе овошје и зеленчук, бидејќи зеленчук (особено зелен) речиси и не јадам, а газирано и слатки воопшто не конзумирам.
    Инаку ви благодарам на сите за советите и мислењето :*

danielahani1 likes this.
  12. libra89

libra89 Истакнат член

За почеток направи крвна слика, најчесто слабокрвноста е главниот виновник за исцрпеноста.

13. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Ако со крвна слика ја потврдиш анемијата лекарот ќе ти препише лекови но дополнително (или самостојно како терапија) можеш да земаш по една лажичка семе од коприва дневно помешана со мед или кисело млеко. За енергија како што веќе погоре феминки ти имаат напишано земај повеќе овошје и зеленчук.

14. Marossa

Marossa Популарен член

Си праев анализа на крв и урина и за урината ми вика леукоцити 15-20,а треба негативен број.
    Исто така има два плуса на Епител,а појма немам што значат,а докторката зафатена беше.
    Ако знае некој,нека ми разјасни.

15. Annath

Annath Форумски идол

Епителот е нормално да го има, е сега зависи каков е. Плочестиот епител е скоро секогаш присутен во урината. Леукоцити до кај 5 се толерираат, присуство во поголем број укажува на воспаление. Кај тебе не е којзнае колку голем бројот, па земи пиј чај од брусница или увин чај (не двата истовремено), затоплувај се, повеќе витамини и свежа храна. После тоа може пак да испиташ урина, па да видиш, ако има уште присуство на леукоцити, направи и уринокултура.

А каква ти е крвната слика, леукоцитите? Мирни се?

Marossa likes this.
  16. Marossa

Marossa Популарен член

Друго се е како што треба,леукоцитите се 5,1,еритроцити 4.21,хемоглобин 12.5 итн.
    Штом не е страшно,одма варам чај :D
    Ти благодарам :*

17. Sunday-Rose

Sunday-Rose Истакнат член

Обично не е ништо страшно, ако си настината или ако имаш некое воспаление може да е оток од некој лимфен јазол-често отекуваат и сами си се повлекуваат, само внимавај дали се зголемува а и можеш да отидеш на лекар за да не ти е во мисла па да се плашиш без потреба, мене на промер така често ми се појавуваат топчиња под пазувите-ама си знам дека ми е тоа од антиперспирантите, па ќе одморам од нив некој ден и ми се смирува, а имам и од други слушано така за на вратот дека им се појавувале ама воглавно не е ништо опасно.
    Ти посакувам побрзо оздравување.
    Поздравче :)

18. ada21

ada21 Популарен член

Ве молам некој со вакво искуство дали има ? Правев TORCH тест , значи не сум бремена , но планирам бременост . Се е во ред освен резутатите од цитомегало вирус и херпес .
    Еве ги резултатите :
    Citomegalovirus IgG >>>резултат РЕАКТИВЕН (3.59 S/CO)
    Herpes 1+2 IgG >>>>>>резултат РЕАКТИВЕН (26.7)

Дали тоа претставува проблем ?

19. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Девојќи, што точно е скриен шеќер? Дали е тоа состојбата што ја нарекуваат пре-дијабет или е нешто сосема различно? (Не сум бремена)

20. desperate15

desperate15 Популарен член

точно, дијабетес тип 2, не мора да си бремена за да ја имаш ама претставува пречка за забременување, тоа е кога глукзоата после оптеретеност со гликоза најчлесто 75% раствор на гликоза е висока . Значи глукозата при нормално испитување обично нели при крвна слика е нормална ама при оптеретеност со гликоза е покачена.

Nausicaa likes this.