Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Мислам дека се 10 во пакување ама не сум сигурна...Не мора секој ден ден стриктно да се употребуваат, зависи од состојбата

2. Li0ness

Li0ness Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.057
    Допаѓања:
    1.819
    Ако случајно купиш Betadine кога ќе ставиш задолжително да ставиш влошка и потоа веднаш во кревет. Мнооогууу истекуваат (мене ме предупреди и гинекологот за тоа, ама не ми се веруваше) и затоа што е црвено лом ќе се направиш.
    А штом имате и херпеси, удрете на засилување на имунитетот. Моја препорака -ако сте при пари, секое утро на гладно ампула матичен млеч (75 ден. е една), ако не капсули матичен млеч + Ц витамин + некој добар мултивитамин (може и Олиговит, не се скапи, а имаат разни витамини). Ама ако одиш на брис за да се види што е, не ставај ништо, оти нема да покаже брисот.

3. Marilyn-Monroe

Marilyn-Monroe Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2010
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    5.895
    Мислам 14, 2х7

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.415
    Допаѓања:
    22.760
    Во последно време, на 2-3 дена ми излегуваат ситни брунчиња на лицето. Некои се црвени, а некои имаат и малку гној. Не треба да ми доаѓа во скоро време, така да не е заради мензис. Инаку, и кога бев во пубертет имав многу чисто лице, немав проблеми со акни и сл. А сега, не дека цело лице ми е такво, ама ми сметаат. Секој ден-ново брунче. Од што може да се?

5. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Значи мене токму тоа му се случува, на секој одмор јас се замарам со алергија и притоа цело време мислев дека уствари имам алергија од водата или пак од кремите за сончање. Ама еве било така.

Значи во саботата цел ден бев излезена и цел ден сонцето беше многу јако и во неделата почнаа да ми излегуваат меурчиња црвени-алергија (како што ми излегуваат секогаш кога е од алергија), но :!: ми излегоја само на рацете од лактот надоле, на лицето,вратот и над градите т.е. само на места кај што ме греело сонцето. ;( ;( Пијам апчиња лоратадин ама никако да ми се повлече. Дали некој имал вакво искуство и што да правам :?:

6. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    Може на пример да ти искочат такви работи од нервоза, мрсна храна ко мајонез и слично... може од сонцето и нечистотиите надвор па ти се насобрале во порите... Би ти го препорачала лосионот на јанг дерм за акни, ставај само на местото на акните затоа што може да ти ја исуши кожата на лицето, околу 70 ден. е, мене многу ми помага.
    Исто тие брунки можат да асоцираат и на внатрешен проблем во организмот, знам дека излегуваат на грбот од пре јака крв, ако имаш некој дополнителен освен овие брунки направи си и крвна слика за секој случај ;)

7. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Беше тој на уролог, и му рекол дека е алергиска реакција некоја, не било херпес фала му на бога. И му рекол за секој случај да земам бетадине вагиналети, за да не ми се појави нешто. :) Ќе ставам од вагиналетите барем 4-5 еве од денес, и за недела и пол одам на гинеколог.

8. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    Луѓе, дајте некое чаре за несоница, 3 дена по ред спијам максимум по 3-4 саати зашто откако ќе легнам се превртувам во кревет 3 саати, а ми се спие ми се плаче и џабе.Едвај сила имам, ми се врти од ненаспаност, а колоквиуми се ближат, неспособна сум за учење ;(

9. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647
    Феминке јас овој проблем го имам периодично, значи може една недела да си легнам и веднаш да заспијам, друга недела цела недела да не можам да заспијам. Значи се знае моето време не легнување и станување веќе вака е со години,не знам што може да е :?: .Пробав и со чај од нане прочитав дека делувал добро за несоница, и тоа не помогна.Ај можи некој знае лек против оваа верувајте болест е.

10. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    а чај од липа или мајчина душица? тие повеќе успиваат и бедоксинче успат.

11. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Оххххх....
    Феминке, а да пробаш рано да си легнуваш ? Јас откако почнав да си легнувам порано, почнав да спијам како бебенце (насабајле станувам рано, навечер легнувам рано, ама преморена сум и затоа заспивам веднаш). А да не имаш нешто да ти седи на совеста? Некој нерешен проблем што ти виси над глава?

Заљубена, самото бурно темпо на живеење го предизвикува тоа. Обиди се да пиеш по една чаша млеко наутро и навечер, навистина помага.

12. ana-banana

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Напиј се чај од мајчина душица во мешавина со еден друг кај нас го викаат маточина или матерка ама како правилно се вика литературно незнам во нашиот крај така го викаат и има мнооооооогу големо дејство верувај, служи за полесно заспивање, отпуштање на нервите и за смирување.

Едит: Мајка ми кажа дека тоа е некоја тревка која ја користат пчелите што значи негде кај што има пчели ја има, ќе ја попарам во народен лекар па ќе ти пишам.

13. Zaljubena111

Zaljubena111 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    2.087
    Допаѓања:
    1.647

Блонд ми тргна денес со тебе :hai: , ама како кога млеко не пијам од мојата 1 година :puke:.Знам дека е од брзо темпо на живот. Работа, факултет, маж ууу мене не ми е лесно :(

14. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Уфффффффффф....
    Па во тој случај ајде подетални совети:
    -вечерај најдоцна до 19.00
    -кофеин избегнувај 8 часа пред спиење (многу е ама тоа е тоа)
    -избегнувај дремење преку ден
    -собата во која што спиеш нека ти добро затемнета, тивка, да се чувствуваш спокојно во неа (ако треба направи некои мали измени кои ќе внесат нова енергија во собата)
    -сите саати ги исфрли од собата во која спиеш (можеби тоа тик-так ти влијае потсвесно)
    -ако не можеш да заспиеш повеќе од пола час, стани, прошетај се на свеж воздух и пак легни си.
    -потруди се секоја вечер во ист термин да си легнуваш. Со тек на време организмот ќе си знае дека во тој дел од денот/ноќта треба да спие.
    И за крај, јас кога не можам да заспијам си замислувам огромно поле со овцички и си ги бројам во сонот. Обично до 100тата заспивам :D

15. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    :D :D Баш ќе пробам ова со овциве сега, интересно ми звучи :D
    Инаку Блонд, немам некој посебен проблем за до толку да не ми дава да се наспијам, сакав тоа Персен да се напијам да видам како делува, читав во упатството дека заспива, ама ај си реков не.А ни кафиња не пијам воопшто.
    Ако и денес не иде, утре ќе се наоружам и со чаеви.Фала ви ;)

16. ana-banana

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Извинете што прашањето го поставувам втор пат
    Дали некоја од вас има искуство со алергија од сонце :?: :(
    Значи мене токму тоа му се случува, на секој одмор јас се замарам со алергија и притоа цело време мислев дека уствари имам алергија од водата или пак од кремите за сончање. Ама еве не било така.

Значи во саботата :!: (претходната) цел ден бев излезена и цел ден сонцето беше многу јако и во неделата почнаа да ми излегуваат меурчиња црвени-алергија (како што ми излегуваат секогаш кога е од алергија), но :!: ми излегоја само на рацете од лактот надоле, на лицето,вратот и над градите т.е. само на места кај што ме греело сонцето. ;( ;( Пијам апчиња лоратадин ама никако да ми се повлече. Дали некој имал вакво искуство и што да правам :?:

Е во петокот бев и кај матичната и ми рече да продолжам да пијам лоратадин и да се мачкам ДЕКОТАЛ крем, ама еве уште немам никакво подобрување, а чешањето е неиздржливо :(

ХЕЛПППП ако некоја од вас знае нешто околу ова

17. interesna

interesna Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    1.919
    Допаѓања:
    673
    луѓе како да го решам проблемот со студени нозе и знае ли некој од што е предизвикан овој проблем?

18. bigfish

bigfish Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    27
    еве тука прочитај
    zdravstveni-problemi/studeni-stapala-i-dlanki-t217/

инаку би ти помогнало:Миење на нозете неколку пати во текот на денот со топла вода, а потоа суво бришење, и носење на волнени чорапи, би требало да ја подобри циркулацијата,избегнување на долго седење на столица или стоење. Секогаш гледајте на половина или на еден час да ги раздвижите нозете за да се подобри циркулацијата.

На interesna му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bigfish

bigfish Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    27
    се извинувам што е ваков текстов неуспеав баш најдобро да го преведам

20. bigfish

bigfish Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    27

еве може ова ќе ти помогне , се извинувам што е ваков текстов , не успеав убаво да го преведам

Алергија на сонце
    Сонцето е најблиската ѕвезда нашите. А исто така и на најсветото и се загрева. Тоа е извор на животот, без која не постои моментов развој и постоење на растенија, животни и луѓе. Често, зрачењето од сонцето исто така може да биде опасна - особено за нашата кожа.

Земјата ги прифаќа само мал дел од сонцето, со оглед на различните слоеви од атмосферата блокирање на гасови, кои се најмногу штетни за луѓето. Така, на озонската обвивка е од витално значење за Земјата животната штит за да се спречи упад на многу штетни зраци. Сепак, се доаѓа до власт, која се состои од инфрацрвени зраци, спектарот на видливата светлина, ултравиолетовата А зраци (УВА) и ултравиолетови Б зраци (УВБ). Сите таа енергија има за нас и за нашето тело е и позитивни и негативни ефекти.

Инфрацрвените зраци се создаде чувство на топлина и удобност, но, исто така, предизвикана од дехидрација на кожата, топла flushes и sončarico.

Видливиот спектар на светлината во нашата работа како "антидепресив" - кој работи ugodno на нашето расположение и да влијае на хормоналните функции на мозокот, но истури на стареење на кожата.

УВА стимулира пигментацијата и затемнување на кожата, но продираат длабоко во кожата и да предизвика оштетување на еластични влакна на кожата. УВА се одговорни за стареење на кожата и учествуваат како фактори на ризик во формирање на рак на кожата.

УВБ стимулира меланин (кожа боја) и витамин Д Во исто време се одговорни за изгореници, предвремено стареење на кожата и формирање на некои видови на рак на кожата.

Од сите овие податоци може да биде брзо се види дека прекумерното изложување на штетни сончеви зраци. Нашата кожа на сонце odreagira на многу начини: со затемнување, изгореници, пеги, предвремено стареење на рак на кожата и одредени кожни болести кои се отежнати од сонцето. Многу често како одговор на сонцето влијае на fotodermatoze, често се нарекува алергија на сонце.

Како да ти признае алергија на сонце?

Алергија на сонце, обично се јавува по еден или два дена поминати во сонцето, но, исто така, може да се случи само по остатокот на сончева тераса. Алергија се одликува со нервозни, црвеникава vzboklinah или меурчиња на кожата, посебно во расколот, рацете, нозете и рамената. Посебна форма на алергија на сонце, се т.н. Мајорка акни кои се нервозни, акни-како промени на кожата. Предизвикано од комбинација на маснотиите во кожата (вклучувајќи ја и употребата на заштитни креми мрсна) и сончевата радијација.

Зошто се јавуваат алергии?

Алергии се јавуваат како резултат на ултравиолетово зрачење, предизвикувајќи промени во клетките на кожата. Овие промени предизвикуваат имунолошкиот систем неправилно ги идентификува протеинот во клетки на кожата и да ги идентификуваат ги како натрапници, кои мора да се "уништени". Така започнува на имунолошкиот систем да произведува антитела кои ги напаѓаат клетките и доведуваат до симптомите. Ослободување на хистамин почнува, која е одговорна за развој на чешање, црвенило и оток.

Како можете да помогнете?

На почетокот на алергиска реакција која влијае најмногу луѓе svetlopolte, потребно е да се лади кожата и крем или гел за antihistaminikom (Fenistil гел) или гелови да се излади и смири чешањето и воспаление (Kamagel, алое вера, arnica, камилица, .. ).. Ако реакцијата е посилна, може да интервенира откако антихистамин таблети (Claritine С, С Letizen, Flonidan С, Rinolan ,...), помош и калциум подготовки. Се разбира, не заборавајте да се најде простор и сенка е од сонцето.

Како можеме да се спречи алергија на сонце?

Кога алергија на сонце се појавува за прв пат, ние мора да сфатат дека тоа може да се случи секоја година. Најдобро е да се обиде да го спречи тоа. Најдобра заштита од алергии на сонце е дефинитивно избегне сонце помеѓу 11 и 16 час кога сонцето е најсилно. Јас секако не заборавајте да го заштити телото со долна облека и не заборавајте на крем со заштитен фактор сонце. Избор на заштитна крема е голема, но да изберат квалитет и потврден. Постои, меѓутоа, некои да избереме!

Две недели пред и во текот на период од изложување на сонце, се препорачува диететски додатоци кои содржат бета-каротин. Можете исто така да превентивни профаното Пон antihistaminiku во форма на таблетки. Ја советува управата на 5 дена пред и цело време кога сме изложени на сонце.

Тоа ќе се земат предвид овие совети треба да се спречи појава на алергија на сонце, а ако се најдат сенка, а сонцето нема да биде во можност да одиме на нерви
    , исто занм дека користат Алергија на сонце
    Сонцето е најблиската ѕвезда нашите. А исто така и на најсветото и се загрева. Тоа е извор на животот, без која не постои моментов развој и постоење на растенија, животни и луѓе. Често, зрачењето од сонцето исто така може да биде опасна - особено за нашата кожа.

Земјата ги прифаќа само мал дел од сонцето, со оглед на различните слоеви од атмосферата блокирање на гасови, кои се најмногу штетни за луѓето. Така, на озонската обвивка е од витално значење за Земјата животната штит за да се спречи упад на многу штетни зраци. Сепак, се доаѓа до власт, која се состои од инфрацрвени зраци, спектарот на видливата светлина, ултравиолетовата А зраци (УВА) и ултравиолетови Б зраци (УВБ). Сите таа енергија има за нас и за нашето тело е и позитивни и негативни ефекти.

Инфрацрвените зраци се создаде чувство на топлина и удобност, но, исто така, предизвикана од дехидрација на кожата, топла flushes и sončarico.

Видливиот спектар на светлината во нашата работа како "антидепресив" - кој работи ugodno на нашето расположение и да влијае на хормоналните функции на мозокот, но истури на стареење на кожата.

УВА стимулира пигментацијата и затемнување на кожата, но продираат длабоко во кожата и да предизвика оштетување на еластични влакна на кожата. УВА се одговорни за стареење на кожата и учествуваат како фактори на ризик во формирање на рак на кожата.

УВБ стимулира меланин (кожа боја) и витамин Д Во исто време се одговорни за изгореници, предвремено стареење на кожата и формирање на некои видови на рак на кожата.

Од сите овие податоци може да биде брзо се види дека прекумерното изложување на штетни сончеви зраци. Нашата кожа на сонце odreagira на многу начини: со затемнување, изгореници, пеги, предвремено стареење на рак на кожата и одредени кожни болести кои се отежнати од сонцето. Многу често како одговор на сонцето влијае на fotodermatoze, често се нарекува алергија на сонце.

Алергија на сонце, обично се јавува по еден или два дена поминати во сонцето, но, исто така, може да се случи само по остатокот на сончева тераса. Алергија се одликува со нервозни, црвеникава vzboklinah или меурчиња на кожата, посебно во расколот, рацете, нозете и рамената. Посебна форма на алергија на сонце, се т.н. Мајорка акни кои се нервозни, акни-како промени на кожата. Предизвикано од комбинација на маснотиите во кожата (вклучувајќи ја и употребата на заштитни креми мрсна) и сончевата радијација.

Алергии се јавуваат како резултат на ултравиолетово зрачење, предизвикувајќи промени во клетките на кожата. Овие промени предизвикуваат имунолошкиот систем неправилно ги идентификува протеинот во клетки на кожата и да ги идентификуваат ги како натрапници, кои мора да се "уништени". Така започнува на имунолошкиот систем да произведува антитела кои ги напаѓаат клетките и доведуваат до симптомите. Ослободување на хистамин почнува, која е одговорна за развој на чешање, црвенило и оток.

На почетокот на алергиска реакција која влијае најмногу луѓе svetlopolte, потребно е да се лади кожата и крем или гел за antihistaminikom (Fenistil гел) или гелови да се излади и смири чешањето и воспаление (Kamagel, алое вера, arnica, камилица, .. ).. Ако реакцијата е посилна, може да интервенира откако антихистамин таблети (Claritine С, С Letizen, Flonidan С, Rinolan ,...), помош и калциум подготовки. Се разбира, не заборавајте да се најде простор и сенка е од сонцето.

Кога алергија на сонце се појавува за прв пат, ние мора да сфатат дека тоа може да се случи секоја година. Најдобро е да се обиде да го спречи тоа. Најдобра заштита од алергии на сонце е дефинитивно избегне сонце помеѓу 11 и 16 час кога сонцето е најсилно. Јас секако не заборавајте да го заштити телото со долна облека и не заборавајте на крем со заштитен фактор сонце. Избор на заштитна крема е голема, но да изберат квалитет и потврден. Постои, меѓутоа, некои да избереме!

Две недели пред и во текот на период од изложување на сонце, се препорачува диететски додатоци кои содржат бета-каротин. Можете исто така да превентивни профаното Пон antihistaminiku во форма на таблетки. Ја советува управата на 5 дена пред и цело време кога сме изложени на сонце.

Тоа ќе се земат предвид овие совети треба да се спречи појава на алергија на сонце, а ако се најдат сенка, а сонцето нема да биде во можност да одиме на нерви

Алергија на сонце