Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.916
    Zdravo.. :)
    Sakam da prasam od sto moze da se pokaceni Enzimi vo krvta AST i ALT, da ne imal nekoj vakov problem? Do sega ne mi bile pokaceni, a mnogu mi se pokaceni... Posle kje odam sekako do lekar ama me interesira nekoj da ne se razbira vo ova...

2. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.084
    @mariz, покачени алт и аст укажуваат дека има некоја фрка со црниот дроб. Тие се ензими кои ги лачи црниот дроб и може да се поткачени како реакција на лекови кои си ги пиела, може да бидат индикатор на некоја инфекција која ти удрила на црниот дроб или, не дај боже, може да укажуваат на жолтица (ама да е жолтица во прашање, ќе имаше уште куп други сиптоми, така да тоа не е сигурно)

Јас како дете неколку пати сум имала до небо покачени алт и аст, еднаш како последица на бактерија/вирус и сите останати пати како реакција на антибиотици кои, место преку бубурезите, се преработуваат преку црниот дроб.

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.916
    Jas se imam porodeno pred dva meseci skoro i dojam... Antibiotici pred eden mesec i poise piev Cefaleksin (mislam deka tie bea haha) poradi mastit vo gradata, od toj antibiotik da ne se pokaceni? Eve si vidov krvna slika sto ja pravev pred da se porodam i tamu si se pod 31 normalno... Fala kako i da e, posle sekako kje odam do lekar :)

4. HoneyAxl

HoneyAxl Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2013
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    151
    Кај што треба да ми расне забчето кај 8ца тоа од лева страна,ама уште е рано има уште добри 3-4 години сигурно за тоа,а можеби и повеќе,и горе и доле ми се појавиле некои белки и тврди онака баш..Веќе пола месец можеби ме боли така,неможам да јадам,нити да зборам убаво..:doh: Знае ли некој во што е проблемот?8-|

5. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.450
    Допаѓања:
    20.084
    @mariz, штом немаш никакви симпоми (лошење, нагон за повраќање, болки во пределот под градите, пожолтување/позеленување :x) најверојатно ти е од јаките антибиотици :)

@HoneyAxl, 8цата почнала да расте и веројатно не може да пробие. Оди на забар, доволно ќе биде само малку да те сецнат. На другарка и се случи истото, не е ништо страшно :)

6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.916
    @Nausicaa ama gi piev pred mesec i vise, kje odam jas posle za sekoj slucaj do lekar :)

7. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    587
    Оваа тема мислам дека е најсоодветна за да го поставам прашањево, ако знае некој ве молам да ми каже. Дали може да се избере матичен доктор од друг град различен од градот кајшто имаме постојано живеалиште?

8. Trnche

Trnche Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2012
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    241
    Може без проблем.

9. agios

agios Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2014
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    587
    Благодарам за одговорот. :)
    Некаде читав дека им правеле проблем на студентите коишто сакале да извршат преглед во градот кадешто студираат и дека мора да го одјават матичниот доктор во градот кадешто живеат...а треба некоја особена документација да се приложи или само лична карта и електронската здравствена картичка (книшка)?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.001
    Допаѓања:
    327.926
    Колку ти е покачено аст?
    Може имаш воспаление некое на мускулите,расипан заб,стрептокока...

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.646
    Допаѓања:
    76.916
    Ast 75, Alt 103 na dvete im e granica 31... Vidov na predhodna krvna slika pod 30 se i dvete 17 ast i 10 alt... Vospalenie na muskuli so znam nemam... Krvarev uste nesto problem so matkava imam, mozno e od toa da se pokaci nekoe od niv? A streptokoka i toa neznam, kakvi simptomi moze da imam od toa?

12. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    Здраво девојки сакам да прашам за мајками. Се жали на болки во нозете и кичмата, ногата и е под грч повеќето од времето.Неможе да оди убаво и дадоа апчиња: Osteocare,Biolectra, Ibuprofen,Neurobion.. За што служат овие апчиња? Се плашам нешто лошо дали се случува со мајками. И рекоа дека најмалку еден месец ќе и траат болките и дека рефлексите на прстите на ногата и стапалото не и работат. Не било до коските туку до мускулатирата..дали некој се соочил со овој проблем и како да и помогнам и рекле да одмора.

13. QueenM97

QueenM97 Нов член

Се зачлени на:
    21 мај 2015
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Некое време веќе имам проблеми со дишењево..односно многу брзо се заморувам(дури и од зборење) и често имам потреба да земам воздух длабоко и нешто ме пресекува... Може и да е од времево, не знам..Што мислите?

14. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Може да е и од времето, и од стрес, но сепак направи си контролно ЕКГ.

15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.269
    Допаѓања:
    57.120
    Умникот што требаше одамна да го извадам, но одложував од страв, почна да турка да излегува. Цело место од таа страна ми е воспалено, дури и грлото ме боли. Стоматологот не можеше да направи ништо во моментот, ми даде прашак против болка и антибиотик додека да се смири процесот.

Е сега, прашањето ми за прашакот Efridol (ми препорача Оки или така нешто, но го немаше во аптека и ми го дадоа ова). Заборавив да прашам во аптека дали прави проблеми со крварење. Во моментов имам циклус, веќе 6 дена е премногу обилно. И ми е страв да се напијам. Може некој да одговори?
    Ако е ризично со прашакот предложете друго, ќе ви бидам благодарна зашто ова не се трпи. :(

Едит: @Annath извини што те обележувам, на тебе се сетив во моментов.

16. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Да, левата рака ми се грчеше и ми се виткаше цела. И мене ми текна на тоа дека ми се случуваше пред неколку години и уште поуспаничена сум.
    Денес закажав преглед на невролог па ќе видиме вечер што ќе каже...
    Само ако треба магнет незнам како ќе го преживеам тоа, прекалустрофобична сум! :worried:

17. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.524
    Јас лежам и бројам колку пати се повторува звукот и по колку пати во една серија. Ако се фокусираш на нешто е полесно.
    Мислам дека ако воопшто ти прават некакви испитувања, тоа би било магнетна резонанца.

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    664
    Имам проблеми со чирчиња, од такт ме вадат. Ве молам доколку некој знае како да се справам со проблемов нека каже. Фала!

19. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Или ќе бидам првиот човек што со анестезија го пикнале во магнет. :D

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  20. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.524
    Ако треба било што околу неврологија, тука сум, да знаеш. :)

На mims-89 му/ѝ се допаѓа ова.