Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Trnche

Trnche Популарен член

Ако веќе се пријавуваш за матичен во градот кај што студираш, тогаш само тој ќе ти биде матичен, со поднесувањето на документите кај него (само ел. картичка или здравствена книшка треба бтв), автоматски се бришеш од листа кај претходниот матичен во родниот град и овој ти станува единствен матичен (од таа област). Можеш на пример во едниот град да имаш матичен гинеколог а во другиот матичен општ лекар или матичен заболекар.

Значи може, нема некоја посебна процедура, само даваш ел. книшка и велиш сакам да ми бидете матичен.
    Тоа е тоа. И можеш кога ќе заврши учебната година на пр, ако се враќаш во родниот град пак да го смениш матичниот - т..е да се вратиш кај првиот. И се така.
    Се надевам ме разбра.
    ПОздрав.

agios likes this.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

@mims-89 немој да паничиш, битно е да откриеш од што е. Кај мм испадна посериозно, но немора да значи. Кај невролог на клиника ќе одеш? Пиши како си поминала, те мислам и не плаши се.

mims-89 likes this.
  3. Kala22

Kala22 Популарен член

Незнам лек за нивно спречување,еднаш ми се има појавено и само внатрешниот слој од листови алое помогнале за да ги забрзаат процесот за да може да се истиска.
    Незнам кај ти се појавуваат,мене ми се појави кај пазувите и тоа најверојатно некоја раничка сум направила со бричот,или пак бил малку постар којзнае..

Lotus-14 likes this.
  4. Lotus-14

Lotus-14 Истакнат член

На задникот, викаат се појавувале од дебелеење. Абе еве ја се неам мноогу долг период здебелено па пак излегуваат. Неугодност ми ствараат, поготово на плажа да треба да одам за никаде. Сепак фала ти. :)

5. mims-89

mims-89 Форумски идол

Бев во Систина на невролог, вака незнаеше ништо конкретно да ми каже, смета дека е на нервна база или некој центар за сензибилитет но секако ме советуваше да направам магнет па да види снимка...

JuLleE likes this.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Направи магнет секако, на глава и врат валјда те советуваше.
    Ти реков може да е сосема обична работа, затоа магнетот ќе ти реши дилемите.
    Не се плаши за магнет на глава, обично мора да се снима главата и вратот за да се видат нервите, тоа е поврзано.
    Мм значи испитуваше се, ама јас настојував на магнетна и да не беше она сеуште ќе лутавме. Вака од симптомите може многу работи да се, а со магнетот барем имаш чиста слика.

mims-89 likes this.
  7. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Сакам да прашам уште едно прашање во оваа тема. Пред незнам колку точно време имав бактерија на желудникот(хеликобактери пилори),за среќа ја излечив. Се тестирав и за кандида на јазикот-ја немам. Забите редовно ги мијам јазикот го чистам со четка која специјално ја купив за тоа за заби и од позади за јазик чистење. И не беше и баш ефтина на Colgate е и околу 200 денари ја земав од аптека. Што значи не е до четката. Ставав едно време и метелинско плаво како и да се викаше онакво сино што се става што ми го препорачаа да ми се исчисти и јазикот од јаките апчиња за бактеријата што ги пиев. Не,ни тоа не ми помогна. Некој вели дека ако имаш бело на јазикот значи дека имаш лош здив имав на предниот дел но го исчистив со четкичката но на задниот никако неможам. Како да си помогнам?

8. Kala22

Kala22 Популарен член

Не е истата ситуација како твојата ама ќе ти кажам мене што ми даде докторката и што ми помогна,можеби би ти помогнало ама пак прашај си ти за сигурно...Пред околу 2 години имав циститис,со висока температура и јазикот ми беше скроз бел,така си стоеше цело време без разлика дали сум миела заби,сум јадела,сум пиела нешто.Покрај другите работи шо ми ги препишаа,конкретно за јазиков ми рече да земам Nystatin(прашок за перорална суспензија),мислам дека околу 20 капки се ставаа во лажица и правиш гаргара нешто така беше,ќе видиш ќе пишува.Во секој случај прво прашај,па ако е во ред земи си мислам ќе ти помогне

SnowQueen17 and ПеПсин like this.
  9. ПеПсин

ПеПсин Нов член

Никој не помага.. као шо гледам болки од левата страна на стомакот Help_)

10. L-a-d-y-Bug

L-a-d-y-Bug Истакнат член

Имам некое непријатно чувство на стегање во грлото, не сум настината, не сум имала проблеми со крајници. Некоја идеја што може да биде :^)

11. cristyer

cristyer Активен член

може да биде ради некој стрес, нервоза...

L-a-d-y-Bug likes this.
  12. cristyer

cristyer Активен член

Не знам дали е соодветна темава за ова што ќе прашам, но не знаев каде да пишам.
    Ве молам ако може да ми помогнете како би било најдобро да се избања човек после една недела од операција на колено, без да го наводени? Некои техники, некои материјали што се купуваат?

13. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Може пример да легне во када и да го свитка коленото ме разбораш да го подигне нагоре единствен начин би бил тој. Ако не го боли. Но не сватив навистина зошто нетреба да се намокри? Ќе му претставува болка или?

14. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Kaj mm se pojavija veni poteceni malce se kaj stapaloto od zgora,ima na dvete noze ama na ednata noga go bolat.
    On raboti vo fabrika na golema masina i celo vreme e na noze,mislam da ne e od toa ama ednata noga kaj venite sto se poteceni malce zgora de poznavat go bolat,mislam samo ednata noga ns se dvete :| ne se udirl i slicno....
    Nekoj so slicno iskustvo?..

15. Kala22

Kala22 Популарен член

Незнам дали постои шанса воопшто да не го наводениш,пак колку толку ти повеќе можеш да го заштитиш коленото :lol:Јас пред неколку години,исто имав правено операција,раната ми беше во пределот на стомакот,се бањав седејки,а тој дел го замотував со кеса,најлон нешто такво и одозгора пешкир,мислам моментот е да не дојде во допир со сапуница и слично,водатата како вода сама по себе не е штетна :)

cristyer likes this.
  16. Magnolija

Magnolija Популарен член

Во последно време ме облива некоја ненадејна топлина низ целото тело. Знам дека не е ништо, ама скроз е непријатно. Како кога те полазуваат студени морници, е - истото, само со топло.

Од што може да е?

17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Од акумулиран стрес или нервоза... Кај мене е така барем.

Magnolija likes this.
  18. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Се јавив кај докторката да му кажам каква ми е состојбата со коленото за да знам дали да одам на снимање нешто такви чуда.Таа според моето кажано,вели да пијам Блок Макс апчиња оние шо ги рекламираат со чоечињана.Е сега имам мала паника и нервоза така мала.Ми велат немам многу гајле.Значи коленото ми се витка само понекогаш,не можам да осеќам како десното така лесно,е ова осеќам како слон в скут да ми седи и некогаш не можам целосно да го исправам.Пробав со вежби некои за коленото....совет нешто така?
    Немам гајле така?
    Не ми е нешто посебно?
    Кога пешачам иначе сум фри лајк а брд...не се осеќа баш нешто на коленово тогаш
    м?
    :?:

19. GirlLove

GirlLove Форумски идол

На стапалото ми се јави набиеница, најверојатно од штиклите. И кога ќе згазнам на босо ме боли.
    Ако можете некој совет.
    Благодарам :)

20. perlaa

perlaa Популарен член

Женски некој лек за запек? Нередовно одам по голема нужда и си купив од аптека апчиња, ама кога ги пијам имам проблем со желудникот. Фала позз