Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.380
    Допаѓања:
    17.581
    :D Не зезај, на гугл транслејт го преведе?

Анче-бананче (добра идеја и внука ми ќе почнам така да си ја викам) не нагодувај дека ти е од сонце алергијата, најдобро оди на Клиника да направиш алерго тест. Вака како што кажа ако ти е од сонце само труди се да го избегнуваш, ставај заштититна крема со највисок фактор и по можност носи долги ракави. Но прво да одиш да направиш алерго тест зашто не се мали последиците. Немој да пиеш лоратадин и да ставаш декотал освен ако не те чеша. Направи тест па ќе ти објаснат( сега прашав на клиника тие така ме посоветуваа) :*

2. bigfish

bigfish Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    27
    of course , na google transale , ама му фалат зборови , македонскиов ни е ептем рецит немаат толкав фонд тие :lol:

3. Anely

Anely Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    225
    Вака на лицето имам акни не толку многу еве едно 5-6 но околу нив скоро по целото лице ( мислам образите, а челото, брадата, носот чисти ми се) имам некакво црвенило. Зборував со една лекарка и ми рече нешто хормонално....искрено не ја разбрав потоа бидејќи имав смртен случај и не ми беше паметот таму. Многу грозно ми изгледа, без пудра ни во wc неможам.

Имал ли некој ваков проблем да ми каже како да го решам.
    Хлорамфеникол, лосиони, креми не ми помагаат сум пробала!!!!!
    Ве молам ако знае некој нема ми помогне, одвратна сум си сама на себе со години веќе! :(

4. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Консултирај се со дерматолог и медицински козметичар за овој проблем..Исто така пожелно е да си направиш хормонски испитувања и внимавај на исхраната(избегнувај многу мрсни јадења) и пиј многу вода...

5. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    Во окото имам мало бело топче во средишниот дел и малку црвено ми е окото,значи не е на капаците за да биде јачменче ,во средината е . Не ме чеша окото ,не ме ни боли ама ете го забележав топчето .
    Ви се има вас така направено ,што е и како да исчезне? Хелп :(

6. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    Да не ти е масно ткиво?

7. kate-the-great

kate-the-great Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2010
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    1.833
    Масно ткиво на окото? Незнаев дека и таму може да се манифестира...

8. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.691
    На другарка и се појави викендов не баш во око нели,под него веднаш.Бело беше ,како топче беше на лекар и со игла и го дупчеле-така нешто,и и дале упат на очен.Не ја болело ,туку само и беше чудно што е ,зашто од мало порасма големо.Не велам дека и тука е исто,најубаво да си појдеш на лекар да не погодуваме :)Сега прочитав убаво дека тебе ти е внатре во окото,така да не би требало да е тоа

9. cupidsarow

cupidsarow Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2010
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    13
    да ве прашам нешто..јас одсекогаш сум јадела месо..и дури пред 1,2 недели јадев пилешка шунка и врат ..зашто не обожавам баш такво месо..повеке јадев шунка..а обожавав пилешко ...сега не можам да јадам никакво месо..кога ке го мириснам веднаш ми се гади..го јадам ама ми мириса на живо..и неубаво..има нешто проблем со мене или ?

10. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Имам правено алерготест и на кожно и преку крвта и покажа дека не сум на ништо :(

11. leptirce

leptirce Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    55

Кате , јас имав такви топчиња на двете очи, инаку медицински тоа топче го викаат ХОЛАЗИОН. Ке пробам да ти објаснам .. значи топчињата се внатрешни ечменки и внатре во топчињата се ствара капсула која содржи течност во себе. секој ден капсулата созрева и може да дојде до пуцање и само од себе да го снема топчето, но во највеќе случаи потребна е хируска интервенција. мислам не е нисто страшно зашто јас имав 4 интервенции, единствено што може да биде лошо е тоа да почне да скапува. Не сакам да те плашам , но најдобро би било да одиш на очен лекар. Ако те интересира нешто повеќе прати ми ЛП. Поззз и усте нешто пробај да ставаш топли облоги на местото каде е топчето , можеби ке пукне....

12. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Пред неколку дена постојано ми се гадеше, се плашев да не сум бремена дури и тест направив, ама приметив дека еден ден не пиев кафе и ми беше се ок додека не се напив една голтка од кафето на дечко ми. Што би можело да биде? Јас типувам на притисокот. И не ми е јасно зошто вака одеднаш, секогаш сум имала малце понизок притисок, ама колку што знам кафето го крева притисокот...

13. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    Желудникот изгледа не ти поднесува кафе и затоа ти се гади...Пробај да пиеш чај од нане со мед, наместо кафе и ќе ти биде подобро...Инаку комбинацијата кафе со млеко внатре е штетна за желудникот - ја нагризува слузницата...Пробај и со полесна храна деновиве...

14. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Луѓе, колку време не смееше да се има секс пред гинеколошки преглед? 24 сати или? :?:
    Со кондом наравно.

15. ciribiribela

ciribiribela Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2010
    Пораки:
    1.272
    Допаѓања:
    652
    Имам читано тука некаде дека не требало 24 часа, ама јас мислам дека е тоа ако свршува во тебе, ако не нема врска.

16. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Јас кога и да одев порано на гинеколог (за вагинален преглед) избегнував односи тој ден пред посетата.

17. Anely

Anely Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2011
    Пораки:
    788
    Допаѓања:
    225
    А каде можам да ги направам тие хормонски испитувања?

18. milky-candy

milky-candy Нов член

Се зачлени на:
    6 ноември 2010
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    715
    За Anely

Прво на преглед кај дерматолог и после тој ќе ти даде упат за кои хормони да ги испиташ и каде...

19. UbavkaBube

UbavkaBube Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    95
    Oф топик- прашањево го образложив и во темата СДП ама изгледа овде му е вистинското место. (се извинувам за повторувањето)
    Он топик - маж после незаштитен анален сексуален однос добива инфекција на уринарниот тракт предизвикана од Ешерихија коли. Симптоми - често мокрење, мокрачата му е заматена и со јак мирис. После направена лабораторија му препишуваат орален антибиотик Амоксиклав.
    Инаку, докторката рекла дека е истата манифестација на цистит како и кај жените и со терапија од 7 дена по 2 апчиња на ден ќе помине.
    Некој/а искуство со вакво нешто?? :^)

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.534
    Допаѓања:
    201.644
    Ај еве и јас да прашам нешто тука :)
    Zlatusko, претпоставувам дека слушаш ортопедија, или можеби веќе си положила, но ме интересира да ми објасниш за типовите по Граф кои се однесуваат на развојот на колковите кај бебињата, кој тип на која возраст се среќава. Јас не слушав ортопедија на факултет (не ни беше во програмата), па сакам да ми каже некој што има макар и минимални познавања од оваа област. На интернет не сакам да читам, бидејќи пишува се' и сешто. Однапред благодарам! :)