Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. Oscar Lady

Oscar Lady Популарен член

Пред 2 дена почна ова ..
    кога ќе ја кренам главата нагоре, имам јака главоболка, пулсирачка..исто и кога се навалувам наназад ..
    и наутро кога ќе станам, чувствувам дека ме боли главата. Вчера се напив кафетин, мислев дека е обична главоболка, ама еве и денес исто..
    Решение?:(

2. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Гo извaдив, стискaв секoј ден.
    Влaкнo oгрoмнo. Сегa ми е белег, нo фaќaм пaк е нркaкo длaбoкo..

3. kjukli

kjukli Форумски идол

Devojki pomagajteeee.. Spiev samo po gakjicki ne pokriena i naednas me zdobole premnogu stomakot.. Od papokot pa do kaj jajnicite..Imam gadenje ama ne mozam da povratam. Ne znam sto da pravaaamm.. Treba vecer da patuvam za skopje.

4. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

@kjukli trk do apteka i objasni tocno kaj te boli i deka ti se gadi.....ke ti dadat nesto.

5. kjukli

kjukli Форумски идол

Toa e problemot ne mozam ni da mrdnam.. Sedam zgrcena.. Ne mozev da povrakjam, nema nisto.. Of ...se nadevam bar malku kje mi potpomine da mozam da odam do apteka.

6. sofijanoka

sofijanoka Популарен член

Како се лечи настинка во лето? :angel:

Мене првпат ми се случува и каша попара направив.Топла супа, ручече и сладолед за десерт во комбинација со мноооогу негро бонбончиња.
    Читав дека и сладоледот помага, ама од друга страна знам дека му правам шок на организмот со внесување на премногу ладна храна и пијалоци кога темературите се високи.Ама и топли супи и чаеви на пеколов не можам да поднесам. :tmi:

7. Oscar Lady

Од пред некој период (6месеци сигурно) имам вртоглавици.Во последно време ми се случуваат секогаш кога ќе станам наутро. Знам дека не треба нагло да рипнам од кревет..ама кај мене се многу чести.
    Еве , пред да го напишам постов, седев на кревет, се лакирав..и од наеднаш ми се стемни . Мислев дека ке се онесвестам. Малку фалеше овојпат. И брзо легнав ..сама сум дома не знам како да си помогнам. И при одење пример, ми се случува да ми се сврти..како зашеметување, и морам да се потпрам на нешто за да ми помине вртоглавицата. Решение?

8. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Да си направиш крвна слика задолжително, можеби ти заслабело железото.
    И не го земај ова за зло, ама мислам дека проблемот ти е во исхраната, те имам читано низ темите и добив впечаток дека внесуваш многу малку.

Oscar Lady likes this.
  9. Oscar Lady

Крвна слика да ке си направам пред да тргнам на одмор. Правев пред 6-7 месеци, се беше супер. Дури и докторката и моиве дома се зачудија. :)
    А инаку не знам зашто таква слика сте добиле за мене, не е воопшто така. Си јадам сосем нормално :)
    Фала :)

Mishela likes this.
  10. poenta

poenta Форумски идол

@Oscar Lady Честите симптоми на вртоглавица можеби се должат на некакви проблеми со центарот за рамнотежа како резултат на некаков недостаок во организмот. Најдобро направи крвна слика за да знаеш што треба да преземеш со начинот на исхрана.

Oscar Lady likes this.
  11. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

Вака, ги имав истите проблеми, краткотрајна главоболка и затемнување, не треба да се плашиш, оди на лекар, можеби е мигрена и таа не е толку опасна со неколку апчиња се се средува, но ако го имаш овој проблем само од ставање тогаш тоа не е загржувачко, сепак си била во некокучасовен сон, секогаш пред ставање треба да се одмориш и од спиењето, нема потреба од загрижување. но кажи ми дали чувствуваш жед? потреба за вода, или дали јазикот ти е бел, и немаш желба за јадење??

mencemeni and Oscar Lady like this.
  12. Oscar Lady

фала @poenta :) Инаку за жед , нормално како и секогаш,не гледам некоја промена.. пијам зачестено вода ,да ама пошто ми е премногу жешкооо :( Кога станувам прво седнувам на кревет..неколку мин. па после станувам на нозе. Секогаш. Јазикот не ми е бел. А за јадење..па речиси секогаш во лето немам голема потреба да јадам многу..од топлово ништо не ми се прави.
    Д-рката вчера кажа дека имало стомачен вирус..мене вчера цело време ми сед гадеше и имав чувство и нагон за повраќање а никако да повратам..и ми кажа да се напијам јаглен :)

13. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

тогаш немој да се загржуваш, ако ти беше јазикот бел и имаште многу потреба за вода а без желба за јадење ќе беше дехидритација но не е тоа, не е опасно но сепак најди некој добар лекар и ќе се среде тоа со недела-две :)

14. Oscar Lady

фала. Мислев дали можам некое апче да се напијам? Бедоксин..? било што..зашто овие вртоглавици не се поднесуваат веќе..:(

15. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

би можела да се напиеш апче на пример за денес, но не земај редовна терапија на своја рака. не е тоа ништо опасно немој да се плашиш да одиш на лекар тој ќе ти ги даде точно апчињата кои и се потребни на твојата главичка и после некое време ќе скокаш од креветот без да ти се свртува (fingers)

16. Oscar Lady

хах душаа, фала ти многу :)

marijaaxl likes this.
  17. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се плашам многу за мене и за мојот живот ;(. Имам модринки по целото тело,никаде се неман ударено ;(. Ми текна на тоа што го збореше докторот на мехмед џан(малиот ага), дека тоа не се обични модринки,детето имаше леукемија ;(. Страв ми е да помислам. Башка и менструацијата ми помина пред една ипол недела, сега видов малку крв сосема малку,при бришење во вц. Ми излегоа два херпеси на устата. Сега баш видов 3 мали топченца херпес ептен мали(како и нив да ги излечам да не ми пораснат поголеми)... Девојки помогнете ми многу се плашам.

18. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

http://www.utrinski.mk/?ItemID=0F548E2A8BE49F41B0CFEEFFC090B152
    http://kukuriku.mk/herpes-na-usnite-simptomi-i-lekuvan-e/
    http://boza.mk/2013/narodni-recepti-za-lekuvanje-na-herpes/
    http://www.zdravjeizivot.mk/izlecete-go-herpesot-na-priroden-nacin/

не, модринките не укажуваат само на леукемија, може да е ти е малку ослабната крвта, железото, сепак отиди на лекар, немој да се плашиш не мисли на најстрашното, од такви работи може да испадне нешто уште полошо, напиши на гугл модринки по тело никаде не излева прва леукемија , тинк позитив.

mencemeni likes this.
  19. Oscar Lady

појди си на лекар, направи си анализи, прегледај се и види што е:)

20. marijaaxl

marijaaxl Истакнат член

и да, сигурно е до железото пошто логично е херпесот е поради паднат имунитет а и модринките исто земи некои витамини јади овошје и зеленчук

mencemeni likes this.