Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Што да се напијам за гρч на ρаκата κај палецот.Умρев веќе :@

2. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.445
    Допаѓања:
    20.072
    @Winter Lady, знам дека за грчеви многу помага магнезуим ама не знам дали има моментално дејствие.

На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  3. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Кај ќерка ми (2 години) се појави јачмен што премина во халазион и еве веќе пола година и стои.
    Ни препишаа маст Хлорамфеникол и ТОПЛИ суви облоги неколку пати на ден.
    Ако е кај тебе јачмен, не е страшно, најчесто од топлото поминува, а ако не помине, хируршки се отстранува (и тоа не е страшно, со анестезија за 15 мин. си готова).
    Во секој случај, посети очен лекар, да не е нешто друго во прашање, па да искомплицираш нешто.
    П.С. Јачменот е топче, а не е подуено цело око.
    Поздрав :)

4. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Рак на дебело црево со метастази низ лимфа... 4Стадиум... Има болки низ стомакот што беше и единствен симптпом. Отстрането е хируршки но болките не се повлечени ниту се повлекуваат при приманње инексии за болка... Дали и како има шанса болките да се намалат?

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Се појавува од нехигиена, од немиење на лице,прашина,легнување со шминка на очи. Не остава никакви последици, а за тргање колку што му е потребно.

6. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Со оглед на тоа што е 4-ти стадиум и метастази на лимфа, ситуацијата е тешка. Дали се испитани и евентуални метастази на други органи? Каква е прогнозата од докторите? Кај овие состојби се користат силни аналгетици и седативи, но дозирањето зависи од состојбата на болниот и од други фактори. Најдобро е за терапијата да зборете со онкологот.

7. macamaca24

macamaca24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    79
    Засега нема метастази на друг орган.. Ме интересира и какви ефекти би се постихнале со хемо или радиотерапија? Прогноза за 5годишно преживување е само 10% :( ваше мислење?

8. eloves

eloves Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    2.669
    Допаѓања:
    7.606
    Две прашања имам.
    Крвта ми е 103 (тоа веројатно не е добро) а притисокот 120 со 70, незнам сеа тоа добро е или лошо?
    Инаку од средата сабајлето левото око ми е подуено. И онака имам спуштени капаци ама вака ептен се приметува и на почетокот на окото ми е како помодрено и подуено како топче да имам внатре. Ем многу ме чеша. Насабајле ко станам едвај го отворам, затворено ми е како на штотуку родено животинче. Од што може да ми е вака?

9. Tiniiic

Tiniiic Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    104
    На сестра ми и се појави на рацете нешто како топченца,плици многу ситни и стојат ден-два и после пукаат и се прави црвенило и ја чеша и изгледа како изгореница и почна да се проширува насекаде по рацете. Знае ли некој што е ова и што да користи за да и помине?

10. besafetested

besafetested Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2015
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    18
    Jas pocnav se pocesto da se gusam ,nemozam ni preku nos ni preku usta da disam ubavo. Se gusam osekam kako topka na gradite. Pritisokot mi varira 110:55,100:60 a srcevite otcukuvanja koa se gusam mi se 60 a se smiram malku se pokacuva na 85 otcukuvanja. Vecerva imam zakazano kaj maticnata se nadevam na dobro.

11. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    51
    Може ли терапија за откажување од алкохол (апчиња) да влијае некако на човек што е инсулин зависен дијабетичар ?

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.759
    Егзем е некаков, нека оди на кожен доктор да и дадат соодветна терапија.

Како да влијае? Појасни на што мислиш.

13. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    36.091
    @eloves Притисокот ти е добар. Нормален е 120 со 80, а крвната слика треба да биде подобра. За тоа разговарај со матичниот лекар. Во врска со проблемот со подуено око, можеби се работи за некоја инфекција. Најдобро е да закажеш преглед на офталмолог и да ти дадат терапија.

На eloves му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Freja.Stella

Freja.Stella Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2014
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    51
    Да има на пример покачување на шеќерот, притисокот или паѓање на шеќерот, да предизвика дијабетна кома и сл..

15. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Pred desetina dena imav silna bolka vo grloto,mi bese vcrveno no ne bev na lekar niti pak piev nesto,pomina taka,ovie nekolku dena koga pijam voda osekjam kako nesto da imam vo grloto,denes vidov od desna strana kako izrastok,topce skros dlaboko vo grloto kaj krajnikot,i pak osekam bolka,mozno li e toa da mi e od grloto ili afta ili krajnikot go osekjam taka,ili nesto dr e.zakazav za vtornik na lekar,ako ima nekoj iskustvo da mi kaze?

16. Sanja999

Sanja999 Нов член

Се зачлени на:
    27 август 2015
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    Pred malku zabelezav pomegu dolnata vilica od vnatresna strana i jazikot kako malo i mnogu cvrsto topce (kako mozolce), ne se primetuva mnogu i ne boli. Dali ste imale nesto vaka slicno ili pretpostavuvate sto moze da bide? Fala vi mnogu

17. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    246
    Да ве прашам... за мајка ми се работи. Има висок притисок , моментало е на терапија, но и кажаа стално да го мери. Не размислувајки многу купивме дигитален апарат, и на секое мерење, на пример два- три пати по ред ако си го мери и покажува различни вредности , 8-9 степени разлика, понекогаш 6-7, зависи. . Прашањето ми е дали при мерењето притисокот може до толку да варира за исто време или можеби е до апаратот нешто ? Барајќи низ нетот, прочитав некаде дека некои не се задоволни многу од дигиталните апарати , но колку и да не ги бива ваљда нема да покаже некоја драстична разлика од притисокот што ти е во моментот? Се извинувам за прашањето ако е глупаво.

18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Секое сабајле се будам со потечено и болно грло, а преку ден ме отпушта, но преку ноќ пак отекува. Некој совет?

19. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    1. Промени ја исхраната, избегнувај продукти што создаваат слуз или го заслабнуваат имунолошкиот систем.
    2. Провери дали си алергична на некој продукт или на нешто во станот.
    3. Размисли кога почнале првите симптоми.
    4. Имаш ли и некои други здравствени проблеми кои би ги поврзала со грлото.
    5. Провери дали ти се забите здрави.
    6. Оди на лекар да провериш да не се крајниците за вадење или сеуште можат да се спасат.

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  20. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Се разбудив со чудно чувство во грлото, значи не е болка, не е гребење, туку како да ме стега кога голтам. Се плашам ова да не е првата фаза на некоја настинка или грип зашто деновиве бев постојано во простории со многу луѓе па може да имам некој вирус.
    А не можам да си дозволам сега да го изгубам гласот, никако. |(
    Што да земам,а да не е Септолете, Стрепсилс и слични зашто не ми помогнале никогаш?