Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.076
    Допаѓања:
    91.117
    Некој совет ,лек,превентива за намалување на болки во половината ?

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Ти да не имаш проблем со крајниците?

На crazyinlove19 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.026
    Допаѓања:
    36.091
    @crazyinlove19 Можеби се работи за воспаление на крајниците или инкубација на вирус.
    Наутро и навечер прави плакнење на грлото со раствор од сода бикарбона. Наместо таблети за лижење, земи спреј за грло Септолете плус кој има антибиотик и пиј чај од жалфија.

4. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    И јас помислив на крајници. Во случај да е тоа, како превентива пиј почесто топли чаеви супи, витамин Ц, а и доста помага спреј за грло од прополис.
    Седни покрај печка/камин, згреј го местото некако, би требало да ја намали болката :)

5. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Немам проблем со крајниците, не сум ни имала никогаш, ова сега ми дојде во "право" време. Се гледам на огледало и не ми е зацрвенето грлото ни па имам гној скраја да е. :D
    Некако чудно се чувствувам, не е класична болка, не е гребење... не знам ни како да опишам

6. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Вежби што ја размрдуваат и истегнуваат половината и висење на вратило нормално или наопаку. 20 мин вежбање на ден е веќе сосема доволно по извесен период да престане да те боли (под услов да смееш да вежбаш и да немаш повреда која е контраиндицирана на вежбите).

7. cvetce93

cvetce93 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2011
    Пораки:
    1.434
    Допаѓања:
    577
    Здраво, навистина сум загрижена па сакав да ве прашам дали некој знае или имал слично искуство. Братучед ми има намален слух на едното уво, и прво му рекоа дека е затната Евстахиева труба (или како и да се вика) ама еве веќе може 3-4 месеци поминаа, слухот не се подобрува. Знам дека му правеа нешто со воздух, и вика првиот саат од кога ќе ми напраат добро е, ама после исто. Е сега незнам, едно време викаше и дека има зуење во ушите, сега незнам. Ништо нема на ушето, никакво воспаление, никаква бактерија ништо.. И плус многу го боли грлото веќе долго време, и антибиотици и ништо не помага. Сакав да прашам дали е можно да така наеднаш се оштети слухот, или ради грлово, да не се крајници можеби? Ама на лекар не му спомнале ништо за крајници..

8. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.445
    Допаѓања:
    20.072
    @cvetce93, нека провери синуси, тие знаат да предизвикаат такви незгодни симптоми- ушите, носот (односно синусите) и грлото се тесно поврзани меѓу себе па сосема е можно проблемите со ушите да се последица на воспалени синуси. Исто така, нека се провери и за алергии.

9. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Dali nekoj mize da mi dade link kade mozam da vidam kako izgleda normalna usna suplina.jas pred nekoj den pisav ovde za grloto i denes bev na lekar mi veli nemam nisto a jas go gledam toa topce i go osekjam.e kako so ja razbrav tie od stranata neznam kako gi kaza dali na krajnici mislese ,deka nekogas otekuvaat pa moze toa bilo,ama ete ne mi e ubedliva,pak mislam deka mi e nesto:@

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Крајници се, инаку крајници отекуваат и те болат додека голташ. И незнам какво топче збориш, се приметува дека си отечена од страна барем мене ми беше така. Не прават проблем, во најголеми и потешки случаеви се острануваат хируршки. Инаку поголем лек од вибрамицин ( проверено!) за крајници нема. За жал,се издава само на рецепт, па можеш да земеш кафетин колд да ги пиеш и тоа помага ама ќе мора да се стрпиш малку, не пиј ладна вода и ладни пијалаци, избегнувај газирано.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Elaria

Elaria Активен член

Се зачлени на:
    20 декември 2015
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    182
    Добри се дигиталните апарати во глобала, секако зависи и од марката ама во принцип се прецизни. Притисокот треба да се мери по најмалку 15 минути мирување, и секој ден во приближно исто време. Не треба да го мери наеднаш 2-3 пати затоа што раката веќе била стегната, најверојатно ради тоа варира. Нека има растојание од барем 15тина минути.

12. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Имам проблеми со концентрација и пад на енергија. Крвта ми е добра, но јас едноставно немам воопшто енергија, постојано имам слаба главоболка, понекогаш и чуство на слаба вртоглавица. Цело време се чувствувам изморено и ми недостига сон, иако спијам по 8, а понекогаш и 10 часа. Како никогаш да не ми е доволно спиење, наутро едвај се будам, како да сум во некоја кома, бунило...
    Би сакала да направам уште испитувања покрај крвната слика, но не знам кои. Можеби тироидна жлезда?
    Ве молам за совет, бидејќи не знам од што е предизвикана мојава состоја.

Последна измена: 5 јануари 2016
  13. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Fala ti buba4e,jas dosega nesum imala problem so krajnici i neznam kako izgleda koga se oteceni,nadvoresno nema nisto,a mi preporaca gargara so soda i voda,ama ako ne pomine pak ke i idam.

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.109
    Помага тоа, па не ти се извадени веројатно зашто не си била болна како мала и не ти правеле пречка. Тоа е многу ретко, познавам луѓе што имаат извадени крајници за да немаат понатамошни проблеми понатака. Можеш и лимон без шеќер да јадеш.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  15. barbiegirl.24

barbiegirl.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.454
    Ме боцка кај срцето, под срцето и денес имам болки во левата рака.Уште од лани ми е вака, правев екг на срце пред 6месеци и пред некој ден и ми рекоа дека е добро. Не знам што би можело да биде.
    Следната недела ќе одам срце да испитам пак ме пратиа ехо да направам, ехо на стомак, тироидната да ја проверам т3 рекоа не ми била баш добра, не разбрав. Крв често проверувам добра ми е, последниот пат само за тироидната ми кажаа.
    Крвна слика се тоа ќе проверам, ама некако страв ми е. Од што мислите дека ме боцка?

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Дали некоја била да се снима на КТМ кај др Толовски кој си има приватна ординација кај Диф? Ме интересираат цените, треба да се снимам па да имам во предвид колку да спремам :wasntme:

17. vvv123456789

vvv123456789 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    Колку е нормалниот број на отчукувања на срцето во една минута, при мирување? :)

18. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Resting heart rate
    Your resting heart rate is your pulse when you are calmly sitting or lying. It’s best to measure your resting heart rate it in the morning before you get out of bed, according to the American Heart Association (AHA). For adults 18 and older, a normal resting heart rate is between 60 and 100 beats per minute (bpm), depending on the person’s physical condition and age. For children ages 6 to 15, the normal resting heart rate is between 70 and 100 bpm, according to the AHA.

But a heart rate lower than 60 doesn’t necessarily mean you have a medical problem. Active people often have lower heart rates because their heart muscles don't need to work as hard to maintain a steady beat. Athletes and people who are very fit can have resting heat rate of 40 bpm.

A resting heart rate lower than 60 could also be the result of taking certain medications. "Many medications people take especially medication for blood pressure, such as the beta blockers, will lower your heart rate," Bauman said.

If coupled with symptoms, a low heart rate may signal a problem.

"A low heart rate in somebody who is having dizziness and lightheadedness may indicate that they have an abnormality that needs to be looked at," Bauman said.

http://www.livescience.com/42081-normal-heart-rate.html

19. emmacool

emmacool Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2015
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    22
    Знае ли некој да ми каже нешто повеке за скриен шеќер во крвта ? Како се испитува и кои се симптомите? Дали нормалниот шеќер ( што се испитува преку правење на обична крвна слика ) треба да биде барем малку покачен за да може да постои сомневање за скриен шеќер?

20. barbiegirl.24

barbiegirl.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2014
    Пораки:
    804
    Допаѓања:
    4.454
    Бев направив ехо, се супер и бубрези, жолчка се. Уште ехо на срце да направам и мокрача да проверам. Боцкањата најверојатно биле од промаја, или од половината, така ми кажаа. За т3 ми рекоа ништо дека не страшно, дека многу малку ми била покачена, ми олесна.

На vvv123456789 му/ѝ се допаѓа ова.