Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    161
    Здраво! Ве молам ако знае некој нека помогне ,го имам следниов проблем...веќе 7 месеци по ред подругнувам на секои 15 минути.Бев на ренген,испитував бактерија,од гастро ме вратија под изговор дека проблемот сама треба да си го решам.Единствен симтоп ми е ждригањето ,и понекогаш имам подуеност во цревата.Пробав со бавно јадење без голтање на воздух,пробав и со лекови против стрес,пробав и лекови како ланзопразол и пантопразол ама ништо не помага .Инаку сум студент и сите ми викаат дека е од стрес ама премногу месеци ми трае ждригањето и веќе не можам да го поднесам,Ве молам споделете совети или слични искуства .Благодарам

2. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    28.620
    Можно е да имаш Хеликобактер пилори од тоа се ждрига многу. Провери си.

3. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    161
    проверив и тоа,негативно е

4. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    28.620
    Не знам што би можело да биде друго. Најчесто ждригањето е предизвикано од лоша храна и прекумерен внес на мрсна храна исто така. И од многу чоколадо,кофеин,пеперминт.
    И од лош избор на пијалаци.

5. BigMisterP

BigMisterP Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2015
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    102
    Ова нешто ме мачи веќе подолго време..
    Започна пред 4, 4 и пол месеци. Чуствував притисок во градите, на ниво на градна коска, но на факултет пиев доста кафе што за мене е нормално(преосетлив сум на кофеин). Пред околу 2 месеци забележав на моменти балго пулсирање во абдоменот, кон левата страна. Се беше пропратено со ослабена циркулација во нозете и стапалата. И јас од страв прекинав кафето. Кафе немам пиено цели два месеци. Но, од пред недела, недела и пол се вратија симптомите. Чуствувам благо мрдање на лева страна од абдоменот, пропратено со слаба циркулација во нозете, некогаш и во рацете. Одвреме навреме ќе осетам мрдање на крвен сад во стапалото, како засилен проток на крв. Имам и трнење на прстите на нозете понекогаш. Одвреме навреме ќе осетам палпитација на срцето и крактовремено ќе изгубам здив. Последните ден-два си го чуствувам и пулсот во десното уво. Некоја докторка на форумот да ме упати што би можело да биде ова? Доста сум потресен од ова. Ова не би требало да се случува барем не на моја возраст. :^)

6. Yeeah

Yeeah Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    2.822
    Здраво,ме мачи нешто и сакам да побарам совет. Имав одреден лош период неодамна,од тогаш многу се изменив психички. Неможам да истрпам ни најмала караница со блиските дома и со дечкото. Почнувам да се тресам и ме тера да се удирам себе си,некогаш успевам да се контролирам но некогаш тоа е посилно од мене. Потоа се мразам и каам зошто сум кренла рака на себе. Порано бев сосема друга личност,секогаш ведра насмеана но сега сум сосема друга,каде да се обратам на психолог ли? И дали ми е ова сиг се од психичка база :/ ....

7. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Здраво на сите феминки . Се надевам некој ќе знае да ми одговори , бидејќи мојата матична не е нешто по стручна :D
    3 дена по ред имам болки во грлото , носот затнат но и секрет (кога како), кивам како шлакната , кашлам (сува кашлица но и секрет)и болка во предел на синуси. Имам алергија па 90% мислам дека е од тоа но покриена сум со лоратади и кортико спрејчиња . Но ме чуди зошто навечер накај 11,12 осеќам горење на лицево , мерам темератува 37.4-37,5 еднаш до 37,8 ми отиде. Пиев парацетамол ама еве денес решив да видам дали ке спадне сама .
    Да напоменам и во пмс сум изгледа , дали е настинка, поленска треска или пмс ? Обично во пмс до кај 37,2 ми иде , така ми е и од сабајле деновиве. Дали има некој сличен проблем. Позз

8. vvv123456789

vvv123456789 Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2015
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    32
    Здраво девојки. Да ве прашам.
    Еве веќе три четири дена сум со болно грло и кашлам ептен многу немам отидено на лекср пијам витамини и чај. Но денес малце претерав седев со отворена врата од балконот нс кратки ракави плус испотена дека трчав предтоа. И цел ден кивав и ми течеше носот. О еве сега неможам да заспијам од болка во рамената и вратот на задната страна. Дали е можно од промаја ладно или од што сум настината.
    А и да не заборавсм извинете зс лошо напишаните зборови, од телефон сум а и неможам дс гледам од што ми се спие..

9. Tutan

Tutan Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    58
    Здраво девојки.
    Имам едно прашање, не можев да најдам соодветна тема па решив тука да прашам.
    Во последниве неколку дена ( 3-4) ми се случува да не можам да земам убаво воздух, а веќе од синоќа почна и паника да ме фаќа. Имам правено анализи на срцето и на органите за дишење но се е во ред.
    Некои доктори ми велат дека тоа е од уплав/стрес/нервоза.
    Сакав да ве прашам дали некој имал искуство со ова и како најдобро да се справам со истото. Дури ми препорачаа да се напијам дијазепам доколку не можам да спијам, а имам 21 година. Не би сакал да се трујам со апчиња кога не се работи за здраствен проблем..
    Ве молам доколку некој имал вакво искуство нека се изјасни, бидејќи неподносливо е, а и почнувам да размислувам да посетам бајачка...

10. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Дечки дали некој имал искуство со црни ситни точки во измет и како црни ресички?
    Што би можело да биде тоа, дали станува збор за од храна или нешто друго?

Имено почнав да одам и по 3-4 пати на ден :(

11. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359

Пробај на бајачка, но јас мислам дека станува збор за анксиозност.. тоа ти е од стрес.. доколку не ти помине од бајачка посети си психолог и ќе виде дали станува збор за анксиозност..

Чим те фаќа паника мислам дека е тоа.

Поздрав

12. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Од промаја ти е + што си настината ти е капак на се :)
    Ќе ти помине, топол туш, чајче, масажа и ќе бидеш како нова :)

13. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.397
    Допаѓања:
    4.935
    дали пиеш некакви суплементи за железо?црната боја може да биде ефект баш на таквите лекови што се за железо

14. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Имаш правено алерго ? Јас имав слични проблеми пред 4 год па дознав дека е алергија од скала 0-10 мене 10 . Оди одма на пулмологија зш може да ти прави мн проблеми .

15. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Не, пијав антибиотици и толку..

Но, секој ден внесувам храна со железо како брокула, спанаќ, марули, авокадо итн.. може да е од тоа или.. ?

16. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.445
    Допаѓања:
    20.072
    @Miss.N, најверојатно тоа доаѓа од темнозелениот зеленчук како спанаќ и марула но јас сепак би ти препорачала да посетиш лекар, чисто да си бидеш на сигурно-црно во измет може да е од храната но може и да е од крв.

17. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    ќе проверам не дај боже да е тоа.. мислам дека не е .. пошо се ситни како точки како суво нешо...
    сепак фала

18. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    161
    Здраво.Ве молам споделете ако знаете нешто за овој проблем.Имам постојано ждригање на празен желудник,на секои 20 мин се повторува.И кога ќе внесам храна истото продолжува.Само да напоменам дека внимавам на исхраната,не конзумирам тешки храни ,ниту сум пушач.Ве молам споделете некој совет и дали е можно да имам некое оштетување на желудникот .Лекови како Ланзопразол и Пантопразол не помагаат .Благодарам

19. anaspace

anaspace Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    161
    Најдобро обрати се кај психолог,разговарајте за проблемите .Не сакам да претерувам ама не ја изоставувај можноста некој да ти направил нешто па така да се однесуваш .Лекот во тој случај се бара на друго место

20. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.529
    Допаѓања:
    28.620
    Провери си да не имаш некоја бактерија.