Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    976
    Допаѓања:
    1.243
    Помислив на тоа,и најмногу на тоа ми асоцира целава работа.Секој пат си се лечам сама чаеви,втамин ц и слично,можеби овој пат требало нешто повеќе.Ако не поминува,морам пак на лекар.

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    LDL CALC. sto moze da bide? Na krvna slika ova..

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    327.000
    Ldl е лошиот холестерол во крвта

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Sto ukazuva nizok holesterol da ne znaes? Patem i zelezoto mi e 3ka, tiroidnata haos i visoki trombociti, vo eden zbor bas se haos...

5. crazyinlove19

crazyinlove19 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    3.732
    Имам проблеми со премала телесна тежина, за тоа веќе сум пишувала тука. Одамна се обидувам да зголемам килограми со калорична исхрана и тежински тренинг, но не ми успева.Земам и суплементи (протеини). Е сега ми се појави уште еден проблем. Пред околу шест месеци престанав да добивам менструација. Точно три месеци немав, па потоа ми се врати, само со ептен слабо крварење, и ми траеше само два дена (за разлика од порано-седум). Сега пак два месеци немам. (нема шанси за бременост бар во тоа сум сигурна)

Се консултирав со лекар, измерив и телесни масти и ми рекоа дека 99% престанувањето на циклусот ми е од премала тежина и прениско ниво на масти во телото. Проблемот е во тоа што јас никако не можам да добијам на тежина.

Се сомневам дека станува збор за проблем со тироидната зашто имам и други симптоми, како анксиозност, вознемиреност, тахикардија. Планирам деновиве да одам и да го испитам тоа, но дотогаш молам за мислење или ако имала некоја од вас слично искуство...

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.937
    Допаѓања:
    327.000
    Тромбоцитите ти се покачени поради недостаток на железо.
    Зошто е ниско ке треба да испиташ.Зависи хемоглобинот колкав е,дали железото наеднаш ти падна,имаш ли црна столица,внимаваш ли на исхраната?

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.476
    Колку што знам, и тироидната може да е една од причините за ниски Ldl вредноси.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Pa maka macam so zelezoto posle bremenost, ne e naglo padnato, uspeav pred 3m do 14 da go kacam, pa eve sega pak padnalo. Mi zgolemi doza na eutirox, rece deka i poradi tiroidnata nemoze da se kaci lesno zelezoto, teloto mi isfrlalo i potrebni materii. A pa hemoglobinot e dobar i vika cudna rab 13ka hemoglobin, a 3ka zelezo... Kje vidime dali ovaa doza kje bide dobra, 25mg eutirox ic ne mi pomognale... Inaku normalna stolica imam, a edna nedela bev samo na UN dietata... Inaku super se hranam, mandzi, ceden sok so svasta od sabajle, ovosje plus preku den, samo nekoe vreme nekako meso ne jadam...

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Mislam deka e tiroidnata vo prasanje... Imas dosta simptomi za toa, ti preporacuvam dokolku si od Sk i ispituvas drzavno, da odis direkno drzavna, nemoj mlin balkan ili bitpazar, cesto nemaat reagensi za nesto, mene me iznasetaa... Jas ne sum preslaba, no imav isti simptomi kako tebe, ne dobivav, holesterol nizok.. so terapija pocnav na vreme da dobivam i sega poleka poleka dur pogodime terapija kje se sredam skroz :)

На crazyinlove19 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. t-sweet

t-sweet Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    580
    Допаѓања:
    6.155
    Некој да ми каже нешто повеќе за брадикардија од 3 степен и за вградување на пејсмејкер?

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.096
    Јас одамна се мислам да пишам во темава поради проблем кој веќе ми смета, а го имам повеќе од година. Се работи за ептен забеган ПМС ако тоа, пред менструација мене ептен ми паѓа имунитет, почнувам да кивам, да ми тече нос нешто како настинка или алергиска реакција (ова ќе испадне буквално алергична сум на менструации :D), се осеќам малаксано и безволно, а во последниве месеци приметувам дека и кандида ми се јавува баш тој период веројатно ради паднат имунитет. Пред шест месеци имав целосен систематски, целосна крвна слика ми е одлична само кај резултати од хормони имав ТCH 6 и ме пратија на уште едно испитување. ПАП последен ми беше добар, сеа ќе одам и на микробиолошки за посигурно. Јас не знам од што може да е ова веќе умот ми оди на се и сешто, наводно сум здрава, а јас на периоди се осеќам ептен исцрпено и болно. Инаку се хранам здраво претежно јадам се што треба да се јаде да бидеш здрав. Дали некој се соочува со сличен проблем и дали можеби има идеа што може да ми е?

12. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    7.500
    Некој да не има искуство со таблетите Coupet 20mg.за висок холестерол?

13. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Mazot mi gi pie,ima zamasten dziger,visok holesterol i trigliceridi.Po pienje eden mesec namaleni mu se i trigliceridite i holesterolot ama se uste se nad granica.Istovremeno pie i silimarin forte.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    7.500
    Јас почнав да ги пијам пред 3 дена,ама некако ме вознемири тоа што прочитав дека може да страда црниот дроб.:(
    Silimarinot самоволно го зема,или со препорака на доктор?
    Мојот доктор ми ги препиша Byol 2.5mg.во замена на Atenalol и Aspirin 100:)
    Поздрав:)

15. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Silimarinot mu go prepisa maticniot, 3 meseci da pie po red za da se ocisti crniot drob, a so toa da mu se namalat trigliceridite i holesterolot.

16. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    7.500
    A беше кај интернист?
    Некако ми е поверно што ќе каже интернистот....во денешно време човек се со резерва зима,за жал:(

17. manako

manako Активен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    372
    Da internist mu gi prepisa,rece mnogu si mlad ama moras da gi pies,maticniot samo mu gi dade silimarin za dzigerot tie se na bilna baza.

На anaja1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Здраво женски,

Минатиот месец на 15-ти примив вакцина за тетанус поради гребаница мислам дека е од невакцинирано куче, само прочистено.. таа ја примив превентивно пошо не беше голема.. за втора неми кажаа ништо.. дали треба и на колку време се прима другата?

Инаку многу сум исплашена имам вртоглавици, болки во мускулите на нозете (иначе вежбам, трчкам и возам велосипед овие денови), имам главоболка, омалаксаност и лошење..

Дали може да е нешто од тоа или ниско железо нешто.. Многу сум исплашена :(

19. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Од што може да се јави пецкање кај срцето? Уште мала кога бев вака ми се случуваше од време на време ама ми поминува. На пример ако земам длабоко вохдух и осеќам како пецкања, како бодежи околу срцето, ама не секогаш туку во одередени периоди од годината.
    Имам правено и екг, се е во ред и наводно нормално си било така, повеќе луѓе осеќале бодежи :?:
    Си викам да не е од стрес или нервоза, ама мала кога бев сигурно не сум била под стрес.

20. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.308
    Тоа ти е всушност грч во мускулите. Мене знае често да ми се јавува, особено зимно време кога е поладно. Ако често ти се случува, можеш да пиеш магнезиум.

@1209 претпоставувам дека тоа што ти се случува се должи најмногу на стрес и нервоза. Имав и јас еден подолг таков период во животот, па затоа такци претпоставки давам. Стресот и нервозата водат кон пад на имунитет, а во комбинација со дополнитечни нервози од хормонските флуктуации при ПМС работава ти кулминира.

Пробај покрај здравата храна да пиеш и витамини, а за кандидата земи си една-две дози Лактогин пробиотици. Сега и од топло+влошки се јавуваат проблеми. Све на куп.

На JollyGirl и 1209 им се допаѓа ова.