Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. kala21

kala21 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2013
    Пораки:
    1.896
    Допаѓања:
    15.406
    Зашеметена си бидејќи ти е низок притисокот (иако не е многу)ама може си навикната на повисок,ако пулсот во мирување ти е 97 тоа е многу од 60 до 80 е нормално:)

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.102
    Jaс си имам мака, пред околу месец забележав на ногата мал сув дел како лиша, во круг и црвено. Ми се прошири и почна да станува се посуво, не ме чеша но беше црвно, отидов на одмор и од водата или сонцето ми исчезна, сега гледам на стомак пак исто такво. Ќе одам на лекар ама матичната ми е на одмор до 20 и сега ме фаќа паника, дали се лишаи или некоја габична инфекција, дали некој има искуство со ова?

3. celineparis

celineparis Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2014
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    2.576
    Пред две три недели имав инфекција на едното око, користев капки Тобрекс и ја фрлив маскарата затоа што ми беше страв да не се пренесе и на другото око. Моето прашање е дали да си купувам нова, мислам дали е паметно одма да ставам маскара откако прекинав да ставам капки во очи? :(

4. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Мој совет ти е ако што туку си прекинала со капките, да почекаш малку пред да користиш маскара. Нека ти одмори окото од шминка извесен период.

На celineparis му/ѝ се допаѓа ова.
  5. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Феминки сакав да прашам..Веке 3 дена позади на главата чувствувам болка како да ме удира нешто од време на време и од време на време чувствувам вртоглавица..Пред една недела чекајки ред во болница се онесвестив..Кога ме пуштија од болница ми беше слаба крвта но после недела дена ја проверив добра ми беше..И неможам да спијам ни навечер ни пак преку ден додека спие малиот..Што може да е..?

6. ladyh07

ladyh07 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2013
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    31
    Здраво,

Сакам да прашам дали некој од вас има искусено нешто како ова моето... Има периоди кога на сабајле многу ми е ладно, ме тресе, а воедно и ми се лоши... Повеќе се случува кога претходниот ден не сум јадела повеќе особено за вечера или не сум каснала повеќе благо... Во секој случај многу грдо чувство е, ми требаат повеќе ќебиња без разлика колку е надвор топло, за да можам да се стоплам... Се соочувал некој со нешто вакво? Немам прашано доктор, освен стрес или нешто паѓање на шеќерот не знам што би можело да биде... Ама ова и да ми паѓа шеќерот, не ми е јасно како само мене, кога познавам луѓе кои може само еднаш денот да јадат и другиот ден ништо не им е... Што мислите?

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.042
    Moze da ti studi od mn slaba krv

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.102
    Бев денес на лекар и ми рекоа дека лишаите или раните ми се од дерматомикози предизвикани од животно, јас баш во тој период го прибрав тоа мачето и ете тогаш ми излезе, па веројатно ми е од тоа. Ми даде маст и рече да сум упорна дека само така поминува, инаку се шират и можат да се незгодни. Е сега не ми објанси баш дали е преносливо, дали е штетно за внатрешни органи, дали повторно може да се јави бидејќи јас имам куче дома...ништо не ми кажа. Малку сум испаничена и читам по нет свашта, дали некој има со сличен проблем или со знаење во врска со ова?

9. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    686
    Допаѓања:
    765
    Не се грижи, не може да се пренесе на внатрешните органи, со упорна терапија се ќе биде во ред. Во врска со дерматомикозите се препорачува секогаш да си користиш своја (и само твоја крпа), често менење на постелнина...

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.832
    Допаѓања:
    3.180
    Од што може да биде предизвикано често (секојдневно) присуство на шлајм некаде во грлото... И константна потреба да се искашлува т.е. да се прочисти грлото? Значи, не доаѓа од белите дробови тоа, можеби од синусите? Како може да се сопре? Некој ефикасен лек, спреј, капки, таблети? Можно е да е нешто сериозно?

11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.102
    Да тоа секако, ама јас одсекогаш и користам само своја крпа, облека, постелнина. Но јас живеам со куче, докторката ми рече дека најверојатно не е од моето туку од мачето кое го прибрав, моето има постојана заштита од паразити и слично, ама сепак не знам дали можам јас нему да му го префрлам или да го префрлам на некок друг, читам како демек заразно од човек на човек, а пр ајде да не ме фаќа никој на тие места ама дечко ми секако има контакт со тие делови од кожата конкретно стомак и бутови, дали може нему да му се пренесе? Ептен некако не ме информираа.

12. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @1209 ако имаш ringworms- инфекција што изгледа како круг, со зацрвенети краеви, а внатре посветла кожа, можат да се пренесат на човек. Јас имав од маче и му пренесив на мм (одамна беше, тогаш дечко, значи не користевме исти предмети само од допир префати). Канестен користевме двајцата.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.874
    Допаѓања:
    45.102
    @kristina.k да тоа е. Значи најверојатно е од мачката. Ќе внимаваме тогаш, дечко ми нема уште никаква појава ама ќе внимаваме. Фала ви на одговорите. Кажи ми ти се има појавено пак, дали успешно го излечи?

14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @1209 Да, најчесто е од мачки предизвикана. Успешно ја излечивме со канестен, за недела- две и не сме имале од тогаш, само се сеќавам дека ужасно чеша. Не е страшна, габична инфекција е, ќе помине за брзо со маста.

15. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.832
    Допаѓања:
    3.180
    Имате некој совет за настинка? Ама нешто онака екстра ефективно :) ? Инстант лек? :D За затнат нос и слично...

16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.341
    Допаѓања:
    120.148
    Tylol hot. Baraj vo Eurofarm vo Zegin nema.

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  17. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.832
    Допаѓања:
    3.180

Ма какво... Не помага. До антибиотици стигнав јас.

18. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Чај од жалфија :) Само тоа .

19. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.265
    Настинка лесно се шири на горниот респираторрен систем ударно кај носот со симптоми на кашлица , грло воспалено , мрсулав нос и повремена грозница и тие траат до една недела , тие се пренесуваат кај друг човек со вдишување на воздух што ги содржи тие вируси ( рино) или при бакнување со спојување на заразен мрсулав нос и предмети ( каде вирусите може да опстанат подолго врме чекајќи нова жртва 8) ) и со немиење на рацете фаќајќи вакви згадени предмети , површини преку раце со чешање на очи и носот и воала вирусот си влезе кај нова жртва ! ... кога некој е заразен и кива апчихаааа бегај да не дојдеш во допир со тој воздух загаден со вирусите :D

20. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.832
    Допаѓања:
    3.180

@bijonse ма!!! :))) Па фала ти на широкото образложение. Така е. Кој знае кај закачив јас, битно си влечкам еве веќе 6ти ден. До инекција стигнав. Ама ајде, се дешава, нели? Жив човек...