Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Требa дa ми дoјде нa 28, сегa имaм кaфеaв исцедoк, минaтиoт месец имaв oднoси прaвев тест негaтивен,пoтoa ми дoјде. Е сегa требa дa ми дoјде втoр пaт пoсле тoј oднoс.

Ме плaши кaфеaвиoт исцедoк и јaкa бoлкa вo пaпoкoт.

Дa не ми е oд прелaдa или бременoст,штo не ми се верувaa..
    Вaши мислењa, денес нa лекaр не мoжaм дa се oбрaтaм :(

2. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Имам прашање во врска со вакцина......
    Вакцината што се прима на есен за да те штити од настинка и да ти го појача имунитетот во текот на зимата (ваљда за тоа е), веќе три години ја примам од прилика октомври-ноември.
    Фала Богу, ме штити и ми помага лесно да ја поминам зимата. И сите да се болни околу мене, јас само со малку поминувам. Ама проблемот е дека таа дејствуваат до јуни-јули (така ми кажа сестрата), и веќе кога ќе почне есента, кога ќе залади времето мене одма ме фаќа настинка.
    Еве и сега дека е катастрофа времево, одма осеќам слаби болки во главата, грлото, носот....кај и од алергии, кај и од прелада.
    Прашњето ми е дали додека ми делува вакцината сум 99% заштитена од настинки, ама кога ќе престане да делува ми слабее вродениот имунитет? Пошто пред да почнам да ја примам вакцината, се разболував ама не толку често, а сега откако ја примам вакцината и кога ќе престане да делува (овој период), јас сум како од стаклено ѕвоно пуштена и одма ме напаѓаат настинки, и организмот не може сам да се бори....како цел имунитет да ми е паднат без вакцина. Имунитетот ми е како на мало дете....или јас така си мислам?

Некој искуство има да сподели?
    Мислам @joy1 работи во болница, па да не знаеш нешто повеќе околу оваа вакцина?

3. viki-dete

viki-dete Истакнат член

Можно е да станува збор за овулација, што се смета за нормална појава и не е страшно, но сепак може да се работи и за циста. За да си бидеш мирна посети гинеколог.

SunnyGirl2 likes this.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Sekoja vakcina momentalno go slabee imunitetot i vo toj period mn lesno mozes da zakacis virus
    Niedna vakcina ne stiti CELOSNO od bilo sto.Toa sto ke se vakciniras protiv grip(na primer) neznaci deka apsolutno grip nema da dobies
    Jas licno sezonska vakcina ne bi primila osobeno ne na tvoi godini

Mozam po lp drugi soveti okolu jaknenje na imunitet da ti dadam

Asja and JollyGirl like this.
  5. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Имав болки на десната страна кај градата ме стегаше нешто едно пола саат.... Дали некој знае од што може да настанат такви болки на десната страна?

6. LollySky

LollySky Популарен член

Може ли со упат од приватен лекар да се прават испитувања на крвта на државно (на клиника, поликлиника и сл.)? Имам осигурување па да се искористи барем тоа, се на приватно е многу скапо.

Last edited: Sep 24, 2016
  7. atala

atala Популарен член

Може,земи упат од твојот матичен лекар,ако е приватен,нема врска тоа и со упатот оди на државна клиника,поликлиника за испитување на крвната слика бидејќи си осигурана,нема ништо да пречи.

LollySky likes this.
  8. LollySky

LollySky Популарен член

Благодарам :)

atala likes this.
  9. celineparis

celineparis Популарен член

Навечер тешко заспивам, многу сум исплашена, понекогаш силно ми чука срцето како некој постојан страв да имам. Што би можело да ми е??

10. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Пијам Феровит Феро ( фолна киселина ,б12 и железо) сабалјево имам главоболка дали смеам да пијам Аналгин?
    И дали би можело да се пие нескафе и Аналгин?

11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Уплав

celineparis likes this.
  12. celineparis

celineparis Популарен член

Да, од темно. Не знам што да правам.

13. LollySky

LollySky Популарен член

Дури не го надминеш спиј со ноќна ламба.

celineparis likes this.
  14. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Staff Member

Нормално е да ми се поместат просечните денови на кои ми иди менструација? Мислам веќе 5-6 години ми иди редовно на 25 дена, не ги рачунам тие неколку години плус не ги ни сметам во овие откако имам и не беше редовно. Последните два-три месеци (скоро четири менструации зошто ми иди на 25 дена), 3 од нив ми се на 27 дена, една на 23. И сега ми е 26 ден (зошто на 1 добив), па веројатно ќе ми дојди утре на 27 ден шо значи дека она почна да ги скока тие вообичаени 25 дена, на 27. Знам дека менструацијата во повеќе случаи е редовна и сега ме интересира дали е нормално вака да се помести малку погоре или подолу „за трајно“?

15. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Здраво на сите се надевам некој може е ми каже нешто повеке за "ревматоиден артритис"
    Имам некои болки на зглобовите и сум премногу исплашена :(

16. kanella

kanella Популарен член

На/во папокот имам гној, бела течност со силен и непријатен мириз. Ова прв пат ми се случува и заклучив дека е од фармерките со висок струк. Надразнето или не знам што.

Сама сум дома, од алкохол имам џин во фрижидер и грижи еден куп у главата. Да паничам? Можам дома да направам нешто или да појдам на лекар?

Читав со бетадин да се мачкам ама до утре нема да имам :|

17. baba Rada

baba Rada Популарен член

Ако е загноено, додека отидеш на лекар, измиј го барем сега со вински оцет и вода, три спрема еден.

18. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Dali nekoj e zapoznaen so lupus na kozata I dali moze da mi kaze dali uspesno moze da se tretira.Blagodaram

19. LollySky

LollySky Популарен член

Сериозно е заболувањето, мора да се следи препорака и терапија од лекар. Направете целосни и детални испитувања, и кај ендокринолог и кај имунолог (автоимуно заболување е).

joy1 likes this.
  20. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Mm odi kaj dermatolog ama nemA podobruvanje pie apcinja dekortin macka kremi I pak istoto e.Dalimoze da se pojavi lupusot I na drugi delovi od teloto?