Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

прво кај матична ке ти даде упат за кај шо треба

2. Lavica01

Lavica01 Истакнат член

Ти благодарам многу
    Во понеделник ке се обратам, па ќе ве информирам што се случува
    Тебе дали ти се нормализира притисокот ?

ALISA0000 likes this.
  3. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Има ли медицинско лице овде сакам да прашам нешто итно ми е ?

4. Meliha.

Meliha. Истакнат член

Последните неколку дена многу желудникот ме боли.Горе,под градите,и имам гадење некогаш ми се повраќа.Ми се лежи само омалаксана сум како сила да немам,дали е можно некоја бактерија да е или..

5. forumce

forumce Форумски идол

Можно е да е хеликобактер. Испитај ја.

6. Meliha.

Meliha. Истакнат член

И јас на тоа мислев дека ја имав еднаш таа бактерија.Фала ти сепак:)

7. Afroditaaa

Afroditaaa Истакнат член

Дали некој ги пие Magnezium B6 ? За што се ?

8. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

@Afroditaaa , б6 делува благо релаксирачки на нервите а магнезиумот ги опушта мускулите. Моја блиска личност ги земаше за полесно да се справи со стрес а и поради тоа што стресот и предизвикуваше болки во градите. Можеби имаат и друга примена ( магезиум се зема и при грчеви и слични проблеми со мускулатурата) но јас не сум запознаена...
    Иначе, зошто прашуваш? Може ќе ти помогнеме подобро ако се знае причината :)

*Amethyst* and Afroditaaa like this.
  9. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

@Afroditaaa магнезиумот е минерал улра-супер битен за телото, за многу процеси поточно. Прочитај на интернет, има многу статии и на македонски и англиски.

Инаку Магнезиум се комбинира со Б6 за побрзо да се апсорбира во телото. Но, Б6 може да ти го отвори апетитот, па имај го и ова на ум.
    Подобра опција ти е Магнезиум директ кој е особено е добар после вежбање, превентивно ради грчеви. Можеш да го земаш и како додаток, ретко кој внесува доволно магнезиум преку храна.

Кога се во прашање витамини и минерали, најдобро е да се внесуваат преку храна, ама слободно може и преку таблети. Витамин Ц (препорачувам Ц 1000 оние од Каливита), се разградуваат во тек на 7-8 часа по пиење за да може организмот целосно да ги искористи.
    Магнезиум директ, Б-комплекс, пивски квасец, потребни му се на телото и нема штета од нив.

*Amethyst*, Afroditaaa and Dust like this.
  10. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

@alisa222 , мајка ми цел живот пати од низок притисок па може ќе ти се најде некој совет...
    1. Кафе, кока кола, кисела вода со лимон
    2. Во една чаша вода стави една лажца шеќер а во друга(не многу полна ) стави сол. Промешај и испи ја прво солената па благата вода. Пожелно е и да измешаш солена и блага храна, сепак умерено да не ти се слоши(пр. кикиртки и чоколадо)
    3. Масажа на вратот, најдоброда те измасира некој друг а доколку нема кој, стави топче за тенис на вратот и доближи се до ѕид или до наслонот на каучот. Движи го вратот дури го држиш топчето со него и масирај се.
    4. Освежителни пијалоци како лимонада или цедени портокали се добредојдени.
    5. Пробај да отспиеш. Секојдненото рутинско вежање (пр. на сабаjле) ќе ти помогне даодржиш енергија.

Имаше некои точки на телото кои со масажа го подобруваат притисокот, само не се сеќавам точно... Гуглај и може ќе најдеш нешто ;)
    Поздрав :hug:

11. Maja95.

Maja95. Истакнат член

За низок притисок, а особено кога е споен , исто така многу помага чаша вода на собна температура ( не мора стриктно битно е да не е ладна водата) помешана со едно лажиче сол. Пробајте
    Мене само ова ми помага за притисокот, ниту благо ниту кафе/ сок не може да ми го крене.

12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Вчерa пaднaв ,
    ме стегa мускулoт вo нoгaтa
    ,oнoј нaд кoленoтo штo вели сестрa ми гoлемoтo месo хaх. Oд нaдвoрешнa стрaнa. И ме зaпекувa мaлку.

Штo требa дa прaвaм?

13. CoCoGiiiRL

CoCoGiiiRL Популарен член

Мислам дека ке ти помогне колку толку коњската маст.

14. celineparis

celineparis Популарен член

Имам некоја досадна кашлица и тоа обично кога ќе си легнам навечер па од неа не можам да заспијам. Се напив лоратадин оти мислев дека е од алергија ама џабе. Помош.

15. *Amethyst*

*Amethyst* Популарен член

Е во ред да се пијат но да се прави и пауза, затоа што при секојдневен внес на синтетички витамин Ц поготово од 1000мг што е доведува до создавање на камења во бубрези.

Rebecca_R likes this.
  16. anaja1

anaja1 Популарен член

Мене тоа ми се случува,кога имам киселини.Ако касно јадам или од одредени јадења.
    Спас ми е сода бикарбона:D

celineparis likes this.
  17. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Девојки, ми треба помош....
    Имам полицистични јајници и намалено лачење на тироидната жлезда, што резултира со променливо ниво на хормони.. Поради тоа имам различни проблеми... Најмногу ме грижи тоа што однесувањето ми се менува. Понекогаш се чувствувам женствено, нежно, смирено, а понекогаш сум дива, нервозна, инаетлива.. Тоа ми смета во односите со најблиските. Не сум агресивна или нешто слично, но многу менувам од ден во ден, ми пречи во секојдневно функционирање. Друг проблем е тоа што на лицето ми се појавија акни и црвенило во еден реон и не исчезнуваат. Бев на дерматолог и проблемот е најверјатно предизвикан од хормонален дисбаланс.

Има ли некој како мене, со сличен проблем? Има ли некој начин да го регулирам нивото хормони без терапија? Природни лекови, стимуланси, било што???
    Плис хелп... :worried:

18. celineparis

celineparis Популарен член

Дефинитивно е од алергија бидејќи правев крвна слика и ми препорачаа 10 дена да пијам Лоратидин. Ова го кажувам чисто за оние што се мачат со пролетниве алергии. Мене ова првпат ми се случува годинава.

19. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Во последните месец дена два пати ми се случи да ми се укочи вратот, задниот дел кај 'рбетот, и одма ко да ми се стемнува пред очи и се осеќам ко да ке се онесвестам. За 5 минути одприлика болката поминува. Дали е можно да е последица од епидурална?

20. mariatim

mariatim Популарен член

Може сируп од исландски лишај за продуктивна кашлица?