Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Pandora-

Pandora- Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    574
    Тахикардијата не секогаш значи дека постои некаков проблем со срцето , може да се јави и поради многу други причини како на пр.ако имаш тироидна жлезда, анемичност, расипани заби , зголемена телесна тежина , анаксиозност , стрес и сл.
    Биди физички активна но повеќе рекреативно, избегнувај вежбање, трчање и поголем напор.
    Исто така избегнувај кафе, цигари, и тоа многу влијае на зголемување на пулсот.
    Земај си магнезиум многу помага за ова, јас го користам тој во прашок што е на Алкалоид, најдобар ми е.
    И јас имам тахикардија повремено и пијам Верапамил по потреба , препишано од лекар.

Последна измена: 25 јуни 2017
    На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    А од што ти е предизвикана тахикардијата ? Што ти рекоа на лекар за неа ?

Сега испитував и тироидна жлезда,во ред си е, имам историја на анемичност меѓутоа сега железото ми е 11.9 а хемоглобинот 12.5, расипани заби немам, имам некој вишок на килограми, анксиозна сум и тоа ми ствара додатен стрес. Пешачам секој ден, кафе може некогаш да се напијам едно, некогаш и воопшто не пијам, цигари не пушам. И јас го пиев тој магнезиум на алкалоид но прочитав некаде дека има некои штетни состојки па го баталив. Ќе барам сега некој во форма на апчиња.
    Пред 2 ипол години правев и ехо на срце, носев и холтер, се беше во ред, освен тахикардијата. Ми дадоа и тогаш верапамил по потреба. Да помине празникот па ќе појдам докај матичната.
    Ви благодарам девојки.

3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    @BurstBerry и јас неколку години имам тахикардии, само кај мене се јавуваат некогаш и во интензивни напади проследени со гушење, трпнење во раце и зашеметеност. Мене не ми најдоа ништо лошо, туку такво срце сум имала само, посклона сум била кон тахикардии. Ти препорачувам да бидеш физички активна но не премногу да се заморуваш, или можеш на јога да одиш. Како што ти кажаа погоре пиј помалку кафе и не јади многу масна храна, барем кај мене приметив дека ми предизвикува. Земај магнезиум, исто така спиј доволно и избегнувај стрес. Најди некаква занимација да речам што би те отргнала од секојдневни грижи.

4. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    imal li nekoj problem so posvetla stolica svetlo kafena veke mi e takva 4 meseci mnogu sum isplasena sto moze da bide

5. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Дa се нaдoврзaм.
    пишувaв и вo темaтa зa бaктерии вo уринa, нaнет читaв дијaбетис пa еритрoцити или леукoцити в уринa рaк цисти
    . Е сегa денес зaбележaв вo уринaтa кo пaрчињa, хмм кo нaтoпенa сaлфетa смo мaли делчињa или кaкo кoгa пoсле сoнчaње се лупиме. Вчерa и денес пиев чaј oд брусницa и мaгдoнoс

Дaли сте имaле вaкoв случaј?

6. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Проблемот е што јас не чувствувам дека имам тахикардија, туку кога и да си го измерам пулсот, мене ми е 90 или 100. Веројатно и подолго време го имам ова, само сега приметувам. А кога ќе почне пулсот да се накачува над 100 тогаш чувствувам лупање.
    Сигурно има некое решение за ова. Ти благодарам за советот.

7. yana147

yana147 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2016
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    222
    imal li nekoj problem so posvetla stolica svetlo kafena mnogu se plasam sum prasala doktor nikoj neznae da mi dade objasnuvanje zosto e takva

8. СВН

СВН Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    Дали некогаш се имате удрено со главата на некој тврд предмет притоа сте добиле раничка од која има потечено крв, но од тој удар сте немале потрес на мозокот.

9. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.989
    Допаѓања:
    59.659
    Сакам да прашам и да замолам ако некој има или имал искуство со Карцином на Бешика кај мажи и оперативен зафат ставање на вештачка бешика да сподели искуства.

10. Adi888

Adi888 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    6.189
    Допаѓања:
    23.256
    Лек за плускавици? Нешто дома што имам што можам да искористам?

11. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
    Ако имаш кантарионово масло натопи памукче и залепи го врз плускавецот.
    Или едноставно пробај да го пукнеш за да истече течноста од него и така ќе ти помине одма.

На Adi888 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    На стомакот уште пред година дена ми се појави еден мал розев белег и до денес стана поголем и уште се шири. А приметив уште два ми се појавиле такви. Како на сликава.
    212354-325x321-Morphea.JPG
    Не чеша и не е нешто рапаво на допир. Сега засега не е на видливо место, но не сакам да се прошири на раце, лице...
    Од што може да е?

13. Pandora-

Pandora- Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    574
    Мене ми имаат кажано дека пулсот до 100ка се смета за нормален, особено ако си таква личност нервозна, анаксиозна, често под стресови итн.
    Високиот пулс можеби си го имала од порано а можеби и не, тахикардијата кај секој не дава симптоми. И јас мојов не го осеќам кога е висок , а го открив случајно на рутински преглед.
    Решение би било да се најде причината за тахикардијата. Можеш да побараш и второ мислење, од кардиолог ,
    а не би било лошо да испиташ и крвна слика евентуално и подетални испитувања со тоа.

Последна измена: 29 јуни 2017
  14. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Се ми е испитано душо, и крвна слика во ред, и тироида, холтер, ехо, екг, се во најдобар ред. Приметив дека кога пешачам секоја вечер, пулсот не ми е многу забрзан, дали тогаш се ослободувам од стрес, се опуштам, па може и срцето си успорува. Не знам веќе што да мислам. Денес бев кај матичната, ми вика не се грижи, опушти си се, здрава си, права, мисли си на позитивни работи, се ќе си се среди, ама мене пулсов многу ме вознемирува. Не знам што да правам.
    Ти превзема ли нешто за тахикардијата, откри ли зашто ти е забрзана работата на срцето ?

15. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    23.773
    @BurstBerry да не имаш потсвесно некаков стрес, нервоза, страв? И анксиозност може да е во прашање.
    Штом резултатите биле во ред не грижи сѐ. Продолжи да пешачиш, опушти се и прави работи кои те опуштаат и ти го одолговлекуваат вниманието од секојдневието.

16. BurstBerry

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Да, имам дијагноза анксиозност, внатрешен немир, вознемиреност, лоши мисли. Се трудам многу да не мислам на тоа во текот на денот, но знаеш кога ќе си легнам сите мисли таму ми одат. Се надевам дека е период и ќе помине. Многу ви благодарам на одговорите.

17. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    23.773
    Сконцентрирај се на други работи. Колку и да е тешко.
    И навечер кога легнуваш земи читај книга, гледај филм дур да ти дојде дремка за да не мислиш на тоа.
    Ќе помине.

18. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Ми се има појавено во лето од сончање, ама не ширеше. Исто и на дечко ми му се јави и тоа на поширок дел на стомакот. Сепак, најдобро е да посетиш дерматолог, можеби е друго во прашање а може и се лечи..

19. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.335
    Допаѓања:
    18.233
  20. СВН

СВН Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    28
    @Bitter-Sweet пред веќе 2 месеци (на 3 мај) ја удрив главата во една даска но тогаш ништо немаше(немаше ниту рана ниту крв). Таа вечер ми се слоши и отидов во болница на преглед. Ме прегледа дежурен неврохирург и рече дека нема ништо и дека нема потреба да се снима главата. Но, мене тоа не ми беше доволно за да се смирам. Од таа вечер постојано имам некои мисли дека се нешто имам во главата како потрес. Исто така после настанот гледав на интернет некои глупости што се може да ми се случи. Тоа додатно влијаеше како стрес. Од тогаш еве веќе два месеци ми е постојано страв. И исто така имам некое чувство како се да е нереално и како да ми лазат мравки по кожата на главаатаа ( оти главата цело време ми е во мислитееее). Сакав да прашам дали ова е анксиозност и дали му се има случено ова на некој друггг..