Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2016
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    1.092
    Сигурна ли си 100%за одговорот?
    Јас од порано имам правено кожни тестови за алергија и тогаш знам ми беше кажано две недели претходно да не пијам ништо за алергија оти ќе покаже неточен рез., па не ми беше јасно сега за овие преку крвта што се испитуваат дали важи истото..
    Која е разликата ?

2. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.086
    Сигурна сум. Преку крв се испитуват имуноглобулините и ти немаат врска со лоратадинот, бидејќи тој само ги намалува симптомите на алергија како што се црвенило, чешање итн. Кај кожните тестови со вбризгување на алергенот се појавува црвенило а ако се користило лоратадин може и неточен рез да даде.

На GoldenRose. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Не е активна многу темата во Исхрана и диети, па ајде тука ќе се обидам.

Откако почна летото јас уште повеќе ослабев. Не знам на што се должи тоа, можеби сум поактивна, ама и не би рекла, последниов месец само на биро пред компјутер сум или по кафиња. Ретко вежбам (1-2 неделно) и тоа е само strength training, никако кардио.

Јадам повеќе, не пресметувам калории зашто ми е глупаво и опсесивно, ама гледам да јадам дупли порции од тоа што го јадев порано. Благо, мрсно, тестенини, но и многу чисти протеини, овошје, јаткасти плодови, значи гледам од се` по нешто да внесувам.

Се запрепастив кога застанав на вага, уште едно кило минус. Ги облеков шорцевите што ги носев кога имав 12 години, едвај се држат на мене. Ме фаќа страв зашто менструацијата пак ми станува нередовна, ми се случува да не добијам два-три месеци, а и кога ќе добијам кратко ми трае и не е воопшто обилно.

Знам дека ќе ме пратите по лекари и испитувања, јас самата сум опасен хипохондрик и имам веќе во глава страшни сценарија и свесна сум дека треба да одам, ама ајде прво да си прашам тука, да не случајно на некоја од вас и` се има случено нешто вакво.

4. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.018
    Најмалку десет дена не смееш да пиеш антихистаминици пред било какви тестови за алергија. Лоратадинот не е само за да ги намали симптомите туку во самата крв ги врзува материите кои тебе ти предизвикуваат алергија, така да тестот ќе ти покаже лажни негативни резултати.

На joy1 и GoldenRose. им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.711
    Допаѓања:
    40.086
    Имам читано во едно како брошура за алерго тест преку крв, пишува дека не мора да се прекинува антихистаминската терапија кога се прави тестот преку крв, за разлика од оној преку кожа.

На GoldenRose. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Мила слична сум како тебе јас одвај бев 40кг со помош на дм качив 43кг се борев и бев сува а добиеното ми беше редовно али мн ме омалсуваше,пребледував,се онесвестував пошто мн крварев плус слаба.
    До пред еден месец дојдов до 50 кг бев најсреќна по една недела 48кг нормално топло немаш апетит имам и јас слична работа како тебе цел ден на биро и пред пц.
    Еве сега вратив едно кило.
    Али како сум подебела немам проблеми многу со менструацијата немам толку болки.
    Внесувај повеќе зеленчук-магдонос,краставица,брокула и сл мене мн ми помага зеленчукот.
    Исто така пијам апчиња за имунитет пиев магнезиум во вид на прав и едни апчиња на природна база од печурка.За менструацијата најубаво да си идеш на гинеколог мислам дека нема врска што си ослабела има сигурно некој друг проблем.Еве јас не вежбам ама пешачам секој ден од 2 до 4 км. и јадам многу зеленчук и многу течности.Не паничи ќе се среди се ќе видиш многу добро те разбирам зашто слични сме.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Goci39

Goci39 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2017
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    14
    Здрaвo ...имa ли некoј естрaсистoли и кaкo се спрaвувa кaкo ги пoднесувa кaжете нештo зaштo ме спoулaвеa више ...кaј aнксиoзнa пa и oвие прескoкнувaњa нa срцевo ужaс ми е

8. flowersss

flowersss Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    130
    Веке неколку дена имам болки на левата страна на главата ме стега страшно пијам и аналгин и прашок ефридол но се е моментално по некое време болката пак ми се јавува.....дали е можно од климата да ми е на работа точно тој дел од главата ми го дува или....

9. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Денеска ми е 25ти ден од менструацијата, а еве добив. Најрано сум добивала на 27ми ден. Ме загрижува зошто вака ми подрани. Можно ли е да е ради стрес? Го имав овој месец.

10. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    lek za pliuskavci?? pomosh!!
    izvinete za latinica

11. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Дечки, имам 22 години, и чувам маче веќе 4 години, последниве две години ми доаѓаат симптоми на отежнато дишење, па прашањето ми е дали е можно да сум станала алергична на него зошто често имам недостиг на кислород и срцебиење? Во првите две години немав алерго реакција, но сега од лани повремено ми се јавува ова? Помош ве молам каде да испитам?!!!

Последна измена: 14 јули 2017
  12. Michelle*

Michelle* Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    154
    Допаѓања:
    838
    Проблеми со розацеа, некој?
    Пишете ми ЛП

13. greenota

greenota Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2015
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    57
    Здраво, дали некој може да ми каже како да си ги видам резултатите што ми земаа крв во Авицена преку странава нивна https://patients.avicenalab.com.mk/login, тој код каде да го барам? ми дадоа само фискална денес, видов 2 броја таму осумцифрени ама не е ни еден од нив.. Help please

14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.589
    Допаѓања:
    5.936
    Задржување на течности/вода во организмот

Како да се ослободам,како да се справам?

Ваши совети искуства

читав на нет но пак сакам од вас да прочитам

15. aleksandra4444

aleksandra4444 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2016
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    292
    Имам про.ив веќе 2 недели.Јадам житарици,салати и предходно тоа си го јадев ама ништо не ми беше..А сега и да не јадам пак одам,нонстоп сум на шолјата,вода да пијам после 20 мин во веце сум..од што можи да е ова како да го сопрам?:(

16. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Sakam da prasam iako prasanjeto ne mi e za ovde kolku denovi boleduvanje ima pravo opstiot maticen lekar da ni dade

17. K!k!k0k0s

K!k!k0k0s Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2016
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    243
    По трансфер,матичниот гинеколог може да ти даде две недели боледување.Општ матичен не дава мислам.
    На знам какво искуство имаат другите феминки.

На stevemila му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Meckicja

Meckicja Форумски идол

Се зачлени на:
    25 јуни 2017
    Пораки:
    6.664
    Допаѓања:
    8.205
    Ne mislev na gin mislev na opstiot maticen lekar kolku dena boleduvanje moze da ni dade

19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.145
    Допаѓања:
    40.509
    До две недели но со дијагнози како бронхопневмонија или посериозни нарушувања. Со послава дијагноза обично до една недела. Јас пред трансфер сум користела по неколку дена

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.252
    Допаѓања:
    118.914
    7 дена вкупно(во тие 7 дена се вбројуваат и викенди и празници и се)

На Meckicja и stevemila им се допаѓа ова.