Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. orevka

orevka Популарен член

Пред некој месец сите заби темелно ги средив од вадење правење немам сеа никаков проблем.
    Секојдневно сум на промаја

2. anaja1

anaja1 Популарен член

Добро,јас само како идеа,дека и од заби може да се има проблем.
    Во моето патешествие,ми рекоа дека може да е и од спондилоза.

3. fana

fana Форумски идол

Неурoбиoн и мaгнезиум 2*375 (ќесички се) прoбaј, ништo не губиш.

anaja1 likes this.
  4. blessed.an

blessed.an Популарен член

Од вчера чуствувам како нешто ми мрда во стомакот :$ Бремена не сум што може да е многу ми е чудно..Прв пат ми се случува вакво нешто

fana likes this.
  5. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Движи се повеќе или прај некои вежби за да го размрдаш тој дел, колку повеќе седиш толку повеќе ќе те боли. Не знам што проблем имаш конкретно но ако затоплување ти помага, може да пробаш со јакија да си ставиш.

6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Можно ли е од жешково малку да имам крв во носот и болки во главата:?

fana likes this.
  7. _minnie

_minnie Активен член

Да можно е одмори и пиј течности.

GirlLove likes this.
  8. prominent

prominent Форумски идол

Пак јас со истиот проблем-менструацијата и телесната тежина.

Веќе пишував за ова на темава, ама не добив конкретен одговор. Имам намалена телесна тежина за мојата висина и возраст. Исто така, премало ниво на телесни масти. Инаку јадам нормално, дури и многу, не се лишувам од ништо, па и од нездрава и висококалорична храна.

Се консултирав со лекар баш за проблемот со тежината, немаше одредена причина, едноставно таков ми бил метаболизмот. Ретко, но се случува.
    Проблемот е тоа што јас веќе скоро и да немам менструација. Со месеци веќе. Пред два месеци имав кафеав исцедок, но толку беше.Нема шанси за бременост, барем во тоа сум си сигурна, зашто долго време немам односи. Сигурна сум дека е поврзано со мојата мала телесна тежина.

Најмногу ме плаши тоа што читав дека ова може да доведе до остеопороза, предвремена менопауза и уште куп здравствени проблеми.
    Имал ли некој вакво искуство? Почнувам сериозно да се плашам.

9. Avery

Avery Популарен член

Веројатно менструацијата ти изостанува поради тежината, но тоа е само веројатност. Мој совет е веднаш да отидеш на гинеколог, да провериш крв и да ги провериш хормоните, доколку не си проверила. Не знам дали константно губиш на тежина, но твојот проблем може да е предизвикан и од тироидната жлезда. Закажи гинеколошки преглед, направи крвна слика со проверка на сите параметри и отиди кај интернист. Не верувам дека некој од форувов би можел да ти помогне, а одговорот на лекарот кај што си била дека "таков ти е метаболизмот, ретко се случува, ама ете..." ми личи на незаинтересираност од негова страна, несфаќање на сериозноста на изостанок на менструација и немање желба ( незнаење) да се открие вистинскиот причинител на состојбата.

JuLleE, kala21, Lolipop23 and 2 others like this.
  10. GoldenRose.

GoldenRose. Истакнат член

Ми заглави леќата некаде во капакот на окото и не можам никако да ја најдам, а осеќам дека имам нешто внатре. Некој начин, било што за да ја извадам ?? И дали е штетно да спијам со тоа? :(

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@GoldenRose. Измиј го окото убаво со вештачки солзи, прокулин или физиолошки за очи, претпоставувам нешто имаш дома штом користиш леќи, можно е да е суво окото и да се има залепено. Ова од искуство со брат ми, долго време е со леќи и секакви случки имал.

GoldenRose. likes this.
  12. GoldenRose.

Освен течноста во која ги чувам /плакнам леќите , друго немам. Да не знаеш дали може со тоа да се промива окото?

13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Целосно се сложувам со @Avery .
    Како смее доктор да рече "таков ти е метаболизмот" а ти речиси и да немаш мензис? Па еве јас како лаик знам дека секоја млаза и здрава девојка има редовен циклус, а ако нешто не функционира како што треба, има и причина за тоа.

Секој доктор првин би направил комплетна крвна слика, проверка на хормони и работа на тироидна.

И на интернет лесно можеш да најдеш дека хипертиреозата се манифестира со губење на килограми и зголемен апетит. Понатаму, намалена телесна тежина, да, е причина за изостанување на мензис, но во твојот случај мора да се најде причината за тоа.

Не читај сенешто на интернет и не се нервирај. Распрашај се за сериозен лекар кој ќе ја открие причината и ќе ти препише соодветен третман.

joy1 and prominent like this.
  14. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@GoldenRose. Искрено не знам, ама мислам дека не би требало да се користи за очи, колку што знам течноста ги дезинфицира и чисти па сигурно би била јака дирекно в око.

GoldenRose. likes this.
  15. prominent

prominent Форумски идол

@Avery @Rebecca_R

Ispitana mi e tiroidnata, se' e vo red. I jas prvo pomisliv na toa, no ne e..

Se izvinuvam za latinicata.

Avery and Rebecca_R like this.
  16. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Сите хормони ти се испитани?

17. Rubiii

Rubiii Популарен член

Немој одма да паничиш меноупаузи и сл.
    Гинекологот ми има кажано дека има жени кои имаат само 2 пати годишно циклус, а останувале бремени одма, и обратно.
    Да не си под стрес и притисок? Пробај не ја мисли и не брои денови.

18. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Поради анксиозност и тахикардија подолг период, пијам пропранолол по една четвртина наутро и хелекс навечер. Меѓутоа надвор сум од мк, работам и чувствувам дека сум под притисок. Работата ми е претежно физичка, без слободен ден. Ќе работам уште еден месец.

Во вечерните часови, најчесто во мирување, приметив дека ми се појавуваат екстрасистоли, т.е чувствувам како треперење во градите, некои си 5-6 пати во рок од една недела.
    Пред месец дена имам направено скоро 10 екг на срце, сите беа уредни.
    Ме фаќа паника, не знам дали да зголемам доза на пропранолол на своја рака за уште една четвртинка ? Матичната ми рече тогаш кога ќе осетам посилна тахикардија, слободно да земам две четвртини, но тогаш немав прескокнување на срцето. Совет некој, што да правам ? @Annath
    Исто така дали и да продолжам со хелексот, затоа што го пијам веќе месец дена, најмалата доза?
    Некои витамини други, освен магнезиум ?
    Или пак да си појдам тука на лекар ?

19. GoldenRose.

Во ред е , сепак ти благодарам.
    Дали некој друг може да потврди за ова со сигурност? Или да посочи нешто друго со што може да се мијат очите внатре во овој случај?

20. Annath

Annath Форумски идол

Не знам што може да биде причина за таквата состојба, ама јас тука не сум компетентна да ти кажам дали да зголемиш доза на лекот. На твое место би отишла на лекар, сепак не е еднаш или двапати.

Lolipop23 likes this.