Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    izvinete za latinica
    shekerot znae da mi padne Eden period mi beshe visok Ali go srediv.
    pred 4 god Bev anemicna so teshka borba ja podobriv
    a so pritisokot imam non stop prob.
    za brzo odam na odmor pa ke odam da proveram krv.
    fala vi devojki jas se isplashiv mn da ne e neshto strashno

На forumce и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  2. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Дојдов по помош.

Веќе по трет пат во животот приметувам дека како резултат на секојдневни мали стресови на работа или дома, имам проблем со несоница.
    Е сега, не обична несоница туку јас сврзувам неколку дена без да можам око да склопам ниту на половина час. Телото ми е исцрпено, преуморна сум, нерасположена и чувствувам како мала мачнина од стрес во желудникот.

Е ова дека ми е од вакви мали стресови сама си го дијагностицирав зашто си го знам телото. Треба да донесам одлуки, премногу притисок имам на работа, и да не разглабам повеќе.

Прашањето ми е како да заспијам а да не е релаксирачка музика, седативи и опуштање во каде оти се пробав.
    Ми рекоа да седам до огин, демек тоа смирувало и успивало, ништо луѓе, трет ден око не склопив.
    Дури и хелекс нема дејство врз сонот.

Некои појаки седативи не ми се земаат.
    Чаре, некој?

3. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.247
    Допаѓања:
    81.809
    @manja666 Пробај со чај од маточина, приготви го малку појак, мислам дека ќе ти делува.
    Можеш да пробаш и со валеријана, исто ја препорачуваат против несоници.

На manja666 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Јас сакав истото да и го пишам Мишела што ти го пишала. А види, има од Алкалоид некои нови билни таблети, лунерба плус (плусот е за добра ноќ, а обичните за добар ден). Мешавина од билки се, валеријана, маточина, мак... еве најдов линк http://www.alkaloid.com.mk/lunerba-plus-tableti.nspx
    Знам тие обичните не беа скапи, околу 200 денари беа, ни овие не би биле повеќе...

5. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    1. Кафе, алкохол и цигари исфрли од употреба навечер.
    2. Вежбај, пешачи, биди во движење во текот на денот за да ја потрошиш енергијата.
    3. Исклучи лаптоп и батали мобилен неколку саати пред да легнеш.
    4. Долг топол туш (иако е лето) многу помага.
    5. Валеријана.

6. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.773
    Имав пред 5 години операција на десното уво , оштетено ми е тампанчето , слушам водопади , извори и итн . бев на доктор , ми утврди Меринова ( мислам вака се вика , ако грешам поправете ме ) ми дадоа cinidil , betaserc , ( да напоменам дека и со средното уво имав проблем ) , некое време ми помина , но сега повторно ми се појави шум на извори , водопади и сл , и засилено , на вечер не можам да заспијам .... Дали некој се соочува со овој проблем ? Совет ?

7. tribulus

tribulus Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    55
    melatonin. posle 8 casot navecer mozokot pocnuva da laci melatonin,fakticki vo vecernite casovi i pocnuva da ni se prispiva koga sne vo miruvanje. od premnogu optereten mozokot nemozi da se laci melatonin i so to nemozime da zapadnime vo son. mi se ima deseno 3 dena voopsto da ne zaspijam i cetvrtiot den celden spiev. odi vo apteka i ke im reces da ti dadat melatonin mala doza aptekarite znaat kolku treba da koristi mislam max 10 dena se pie pa posle se pravi odmor. apcina za spienje nema da ti pomognat. ne e bolest ne e nisto strasno na site ni se ima deseno istoto

8. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Zdravo na sitee imam edno prashanje do vas..Vekje ova e nedela ipol kako mi se slucuvaa da imam problemi so varenjeto na hranata sho nikogas porano mi se nemase deseno.. Na pochrtokot beshe kako dijarea so grchevi i bolki vo dolniot del na stomakot, potoa opstipacija i na krajov sega kako povtorno dijarea ama poradii upotreba na chaj za olesnuvanje na crevata so preporaka na doktor. Zavchera bev i maticnata mi naprai abdomenalen pregled so prstite me pipase po stomak i kazha deka ne gleda oshtetuvanja vo organizmot. E sega, od druga strana pak imam problemi so tiroidnata zlezda vekje nekolku meseca, ii toa mi pravi hormonalen disbalans duri i so menstruacijata si imam problemi kako shto rece ginekologot deka normalno e vo mojov slucaj poradi tiroidnata... E sega maticnata moja e ubedena deka i ova mi se slucuva radi tiroidnata.. ama jas neznamm.. Od treta strana pak anksiozna licnost summm i neznam shto e rabotava. 17 godini imamm i imam mn losi misli, sega momentalno zelen chaj pijamm i nekaji mi gi ublazhuva bolkite , i vo ovulacija sum... E sega neznam stvarno shto se slucuva so crevata moi ama mene mi preci i me fakja panika da ne e neshto seriozno.. Ve molam ako imate slicni iskustvo, pishete , fala odnapred :)

9. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.702
    Допаѓања:
    40.074
    @manja666 Дијазепам од 2+ вит.Б6 и чај од камилица. Штом на трудница помага, можеби и на тебе ќе помогне.

10. жули

жули Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    85
    Не ми се верувa декa е нештo сериoзнo, aмa нaјдoбрo пoбaрaј втoрo мислење oд друг специјaлист-дoктoр. Прoбaј сo медицински јaглен, живееме вo ерaтa нa бaктериите. Мнoгу си млaдa зa прoблем сo тируиднaтa, зaвиси нaмaленa или згoлеменa и мoрaш aпчинa дa пиеш нели? Штo пoмaлку стресирaј се и мисли пoзитивнo, читaјќи книги и усoвршувaјќи се вo пoвеќе сфери, еднoстaвнo уживaј и пoвеќе нaсмевки. Зa тируиднaтa имaм читaнo декa јoд пoмaгa, сaмo зaвиси oд твoјaтa дијaгнoзa. Пoздрaв и пушти твoјa oмиленa музикa:inlove:

11. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Mene mi e stravvv za ovaaa so crevava sho mi eeee a za tiroidnata vekje terapina si ziaam manje probb e toa

12. жули

жули Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2017
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    85
    Нa пoчетoк ти нaпишaв, земaш медицинснки јaглен, вo меѓу време зaеднo сo рoдителите бaрaте втoрo мислење кaј специјaлист зa дa се прoвериш и евентуaлнo кaј психoлoг зa твoјaтa aнксиoзнoст. Пoздрaв

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @manja666 пробај ги таблеткиве, на билна база (валеријана, маточина, мак) + мелатонин, за добар сон се. Би требало да ти помогнат полесно да заспиеш. Плус магнезиумот е претеано корисен за организамот, не е лошо секој да го пие.
    http://www.alkaloid.com.mk/lunerba-plus-tableti.nspx

14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Од вчера имам јака болка во непцето до 7цата и ме боли и на допир. Болката ми се шири надоле и по должината на десната страна од вилицата. На забот значи не осеќам болка, само на непцето. Приметив и дека од страна ми е црвено и ми крвари кога мијам заби. Како да ја смирам сега засега и од што може да ме боли?

Последна измена: 19 август 2017
  15. _minnie

_minnie Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2017
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    336
    Мене истото ми се деси ме болеа сите непциња , а забите не. За да ми се намали болката држев шише со топла вода до непцата и пиев аналгин. Може да си земеш и прашак Efridol и да трлаш на непцата многу помага. После ми кажа стоматологот може да е последица на слаб имунитет и недостаток на некој витамини .

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.861
    Допаѓања:
    173.387
    Да си ја пробам среќата, да не чекам до вторник:wasntme:

Знае некој да толкува резултати од дензитометрија?

..се надевам точно го пишав називот:tmi:

17. lav4ence.e.e

lav4ence.e.e Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    407
    Допаѓања:
    246
    Често пати ми се случува да сум подуена и тоа доста, во пределот кај што е желудникот, некаде одма над папокот. Немам никакви потешкотии ниту симптоми, но ова со издуеноста ме загрижува, веќе подолг период ми е така. Од што може да е ??
    Има ли некаква врска со одредена исхрана?
    Да напоменам, конзумирам доста млечни производи.

Последна измена: 22 август 2017
  18. Згодната

Згодната Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2015
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    311
    Како да извадам трн од прстот, а да не е со игла?

19. _minnie

_minnie Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2017
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    336
    Со чупалица можеш :)

20. Згодната

Згодната Истакнат член

Се зачлени на: