Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Maja95.

Maja95. Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    73
    Допаѓања:
    58
    Дали хепатит се пренесува преку бакнување?

2. La diabla

La diabla Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    261
    Sigurno deka ne

3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Пак јас со мојот проблем со менструацијата. Јас со месеци веќе не добивам. Ни најслабо крварење, ништо, буквално ништо. Не сум сексуално активна.

Ги направив сите потребни испитувања. Причината е во премалиот процент на телесни масти и премалата тежина за мојата висина и возраст.

Е сега, знам дека ќе ме посоветувате да јадам повеќе, но јас јадам и премногу. Јадам секаков вид на храна и не се ограничувам. Не вежбам. Но јас никако не успевам да накачам тежина. Метаболизмот ми е ненормално брз.

Многу се плашам од предвремена менопауза. Искрено, не се плашам од неплодност, туку од остеопороза, која како што знаеме, често се појавува кај жените во и по менопаузата. Се плашам и од сите останати проблеми и симптоми што би можеле да се појават. Јас се чувствувам ок, нормално е се, освен тоа што веќе немам добиено, но овие мисли не ми даваат мир.

Има ли некој совет како би можела да се здебелам?

4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    др. Роза Ангелова во поликлиника Медика Плус. Работи со плави картони ама се чека околу еден месец за термин.

На Arja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Пробај пиј Агнес, на природна база се за регулирање од див костен.
    Ако имаш слободно време почни и физичка активност. За апетит на Кrüger побарај витамино од A до Z.
    Јас сум 1.67 а имав 49 кг, ми помогнаа, качив на 53.
    Со тек на години стигнав до 60, сакам да симнам ама не иде. :)
    Нема врска тежината, сестра ми е со нормална тежина па има проблеми.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  6. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Пиј повеќе течности,сува храна избегнувај ,внесувај храна со витамини
    И најважно не брзај кога јадеш

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  7. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Имам јас апетит, не е тоа проблемот. :) Си јадам, и здрава и нездрава храна.
    Физичката активност не ми ја препорачаа баш, на тој начин ќе сум согорувала уште повеќе калории и уште ќе се намалувал процентот на телесни масти. Онака, основна активност како пешачење, лесни вежби е ок. Теретана и високоинтензивни вежби- за сега никако. :|

8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Напротив, ќе качиш мускулна маса :?:

9. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Не е проблем мускулната маса, нискиот процент на масти е :(

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Исфли кофеин, што е можно помалку стрес. Фино што јадеш, ама обрати внимание и на храната што ја јадеш. Б-комплекс, пивски квасец, сурутка во прав, не пиј вода до пола саат пред да јадеш, јади пред да си легнеш... Некои такви финти, и со среќа...

11. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Сите со високи маснотии се борат ... Не знае човек што е полошо.
    Пробај еве Агнес 2,3 месеци, не е штетен.

12. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.867
    Денес приметив на левото око белката ми е црвена, ми се познаваат ко капилари. Зљсега немам други симптоми, што би можело да биде причината и дали да ставам нешто?

13. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.577
    Допаѓања:
    5.692
    Пукнати капилари, не е опасно. Најчесто при напнатост, стрес, нервоза.. пукаат. Лекарите обично препорачуваат капки за очи Прокулин, така да добро би било да ги ставаш.

И не се секирај, ќе ти се повлечат.

На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563
    Јадев туна конзерва и после 1 саат отприлика јадев нешто со сирење. Сега имам пролив и ми е тешко, ги пикнав прстите во уста и повратив. Малку подобро ми е сега ама пак имам мала мачнина. Можно ли е да е поради оваа комбинација? Сум чула дека не одат заедно ама ете...
    Што да земам?

15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Може и стомачен вирус да е. Медицински јаглен, електролити, можеш и пробиотик. И следи ситуација, ако се влошува оди и на лекар. Ако се работи за обичен стомачен вирус за ден, два поминуваат симптомите.
    Искрено да е до комбинацијата не верувам, сум слушнала и јас ама за млеко и туна.

@prominent не знам дали воопшто има некој стручен за ова кај нас од нутриционистите, ама дали си се консултирала да ти направат план на исхрана за зголемување на масти? Прават за обратно, па мислам и за твојот проблем ќе има решение.

16. snegce

snegce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 септември 2010
    Пораки:
    773
    Допаѓања:
    563

17. doubleinfinity

doubleinfinity Популарен член

Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.446
    Допаѓања:
    5.215
    и мене нешто слично ми се случи пред неколку години..јас пак јадев макарони со туна и мајонез и павлака и после научив дека можно е во некој ситуации организмот да реагира на комбинацијата риба и млечен производ и затоа од тогаш одбегнувам...ама тогаш и јас имав слични симптоми повраќање, омалаксанот, два дена неможев да станам од кревет...дали од тоа ми беше или така случајно се погоди со некој вирус стварно незнам...ама одмор, многу течности, супа, компир, двопек, ранитал ете ти спомнале и медицински јаглен чак и кока кола помага...не се плаши ќе ти се смири за некој ден

18. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Да ве прашам нешто девојки ако на некоја и се случило
    Вчера после пладне почна да ми се врти чуство како пијан човек ,ужасно се осеќав ме уморуваше.Во купатило ќе паднев вечерта кога си легнав мислев дека цел кревет ми се врти и многу ми зуеа ушите.
    Денес еден кратко период пак ми се вртеше ,ако се наведнам дупло полошо ми беше.
    Од што може да биде ?Можно е од низок притисок и промениве со времево

19. tribulus

tribulus Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    55
    nizok pritisok i nizkiot pritisok pridonesuva namalena cirkulacija na vratot. najcesto ovaj preriod smenuva vremeto na sabajle 2 stepeni denta +25 nagli promeni i site sne ko zasemeteni. skroz ist problem imam macnina vo glavata najcesto na ocite i mi se vrti mi se cini ke padnam vo toj moment meram pritisok i sekogas mi e 90 so 50. najdobro resenie kokakola po 1-2 limenki vo denot i vitamini magnezium vitamin c i b6 i ke ti se sredi i tecnost treba povejke minium 2 litri voda vo denot. so ova stradam vejke 5 godini i se naviknav na nizok pritisok :)

20. SnowQueen17

SnowQueen17 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    141
    На мајка ми и е закажана операција на жолчно ќесе. Сакам да прашам колку е ризична.