Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Е со тоа си имам проблем, многу течности не внесувам вода јогурт ептен ретко и такви раб, јадам посува храна си јадам пак овошје зеленчук, но во глобала глупости благо, брза храна и сл..

може да е од тоа а?

2. orevka

orevka Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2016
    Пораки:
    1.332
    Допаѓања:
    5.407
    Имав исти проблем све на суво бев стомакот ми се дуеше како трудница се додека не добив болки во стомак и да се виткам
    Од тогаш да јадам брза храна ама внесувам многу течности и супа мн јадам,течна храна внесувам.
    Јогуртот е многу битен за телото гледај да го засакаш и него.
    Знам дека е тешко али борбата за своето здравје и тело е многу битно.
    Јади леќа,некои манџиџки,супа,јогурт,овошен јогурт,ориз варен,зеленчук варен,пире
    Доколку не внесуваш вода може да ти се случи како мене месец-два бев по лекари од настинки после долги контроли добив дехидрација на бубрези и причина зашто неможев да се тргнам од обични настинки од тогаш водата ја засакав хахаха секое сабалје една чаша вода на гладно.
    И мислам дека ти е од сува храна пробај еден период смени малце ако не се подобри одма на лекар

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    @joy1

Сакав да ти пишам порака но не можам па повторно решив овде да те прашам. За Легионелата пред една недела ми препишаа антибиотик chlarithromycin, или лекоклар. Антибиограм не направив бидејќи ми рекоа дека за респираторни инфекции не се правело.

Инаку, веќе речиси 10 дена го пијам овој антибиотик, но сеуште имам субфебрилна постојана температура која достигнува до 37,7. Во текот на денот варира, но најчесто кога и да измерам е 37,1 или со 2. Во текот на вечерта доспева повисоко, кога почнува да ме гуши, и се задржува 4-5 часа од прилика некогаш и многу помалку па пак се враќа на 37 или 37,2. Па, сакав да те прашам дали е ова очекувана и нормална реакција со оглед на силината на бактеријата? И дали овој лек - лекокларот е добар и соодветен за оваа состојба? Бидејќи ми го препиша матичниот доктор. Патем денес го почнав второто пакување од лекокларот, што значи дека ова ми е втора недела со него. Би била благодарна доколку ти или било кој знае да ми одговори.

4. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Zdravi devojki izvinete na fondot od mob sum.Imam edno prasanje sto mnogu me zagrizuva.vcera mm farbase edni gredi so boja so razredivac e arno ama mu prsnalo vo okoto no nikomu nisto denes od sabajle pocnalo da go cesa i da go bocka vnatre odma se setiv na prokulinot pa otisol do apteka da zemi a aptekarkata mu rekla deka e od toa i deka do nedela da poceka ako ne mu proaga da odi na lekar. sega me plasi toa sto toj vika deka vidot na toa oko mu e kako zamaten i nemoze bas dobro da gleda.dali imalo nekoj drug vakov slucaj i sto da se napravi

5. sara97j

sara97j Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.061
    Еднаш на татко ми нешто слично му се случи (не знам што точно му влезе во очите) и отиде на очен одма и таму му кажа што како и му помина. Поарно да појде на време, тие знаат најдобро :)

На SummerGirl12 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. SummerGirl12

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Ti blagodaram mnogu

На sara97j му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.254
    Допаѓања:
    118.925
    Се извинувaм штo влетaв. Oднеси плункa нa микрoбиoлoгијa. Јaс сум прaвелa тoa. Некa ти земaт брис oд нoс и грлo. Не е вo ред тoлку aнтибиoтици дa земaш a пoдoбрувaње дa немa.

На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.508
    терапијата ти е од матичен или од инфектолог?Крвна слика направи ли да видиш состојба на седиментација и леукоцити?Мн е битно дали се ниски или високи.

9. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245
    Терапијата ми е од матичен, а крвна слика сеуште немам направено бидејќи сметам дека е рано, само 10 дена сум на лекокларот. Како и да е, сеуште ги имам температурата и гушењето, па тоа е она што ме загрижува иако ми е многу подобро..не знам дали е очекувана реакција температурава која ја имав исто волку пред еден месец пред терапијата или не е?

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.508
    матичен не би требало да одлучува за терапија за ваква состојба.Он може само да ти препише она што ке ти го даде специјалист.Инаку крвна слика можеш да правиш да видиш дали опага седиментацијата.Ако опага значи делува антибиотикот.Ако е сеуште висока значи не ти делува.10 дена не е краток период за да не се почуствсуваш добро.
    гушење може да биде реакција на стрес или алергија.Во секој случај во понеделник појди побарај си мислење од стручно лице

На Nalayan му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nalayan

Nalayan Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    245

Ама седиментацијата не е проблем, CRP-то е она кое беше високо. Значи имам респираторна инфекција која предизвикува гушење, не е ниту стрес ниту алергија во прашање зошто правен ми е алерго тест. Додека причината поради која не се обратив кај специјалист е тоа што ме одбија од таму, со изговор дека не ми е ништо и на приватно ја најдов бактеријата. Пари за на приватно да платам специјалист немам, да имав ќе беше се средено досега. Треба пак да се враќам на истото место, кај истиот кадар кој апсолутно за ништо не ми помогна.

12. HeyHailie

HeyHailie Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    221
    Здраво, имам сколиоза, и кога стојам во место минимум 5-10 минути почнуваат да ме болат петите (некогаш само едната, кога стојам повеќе од 5-10 мин обавезно двете) и кичмата (крстот). Дали некоја од вас имала вакви проблеми? Иначе тежам околу 70 кг и сум висока околу 1.76

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    @snegce риба и сирење никако, од тоа ти е. Медицински јаглен и ќе бидеш во ред.
    @orevka да да, тоа се знаци на низок притисок. Кока кола или кафе, нагло се смени времево и тоа е причината.
    Следен пат кога ќе имаш ваков случај пробај да дишиш и издишиш полека и главата нагоре ќе се смири и ќе се вратиш во нормала.

14. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Дали некој знае зошто се појавуваат кетони во урината ?
    Прв пат ми се појавија пред 4 месеци, вчера испитував крв и мокрача и сеуште ги има.
    Да напоменам дека не сум на диета и шеќерот ми е 4.5. Повисок од претходната крвна слика кога ми беше 3.2.
    Повремено чувствувам жед, затоа што не пијам доволно вода.
    Исто така имам бактерија во мокрачата и еритроцити 2.86, што на претходната крвна слика ги немав.
    Седиментацијата на еритроцити ми е 20, а леукоцитите 10.1.
    Матичната ми рече да пијам само увин чај и чај од брусница. Другото вика добро е.
    И да напоменам само дека до пред два дена лечев вагинална инфекција.
    @joy1 @Annath

Последна измена: 10 октомври 2017
  15. SummerGirl12

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Devojki snosti od spienje me razbudi krkorenje na crevata isto i bolka t.e kako grc vo stomakot de dolu de pogore i kaj zeludnikot i dijareja.Svariv eden caj i dodeka ne se isprazna ne pomina.Potoa si staviv topla voda na stomaktot i se naspav :))isto ne napomenav imav i malku treska dali od strav ili od sto mi bese ladno neznam.Dali e ova od nastinka ili? Sovet sto da pravam da ja namalam dijareata pozz sevojki

16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.508
    на диета не си но дали внесуваш доволно јаглехидрати?Кетони се создаваат тогаш кога исхраната е сиромашна со јх,при обилно повраќање,вежби,стрес и слично.

леукоцитите се благо покачени ништо опасно.Незнам каква бактерија имаш во урина и дали си правела уринокултура.Само така ке знаеш дали конкретно се раб за бактерија .Јас бактерија со чај не би лечела.

седиментацијата може и од тоа да ти е покачена доколку сеуште имаш инфект на урината.

На BurstBerry му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    7.557
    Ако леукоцитите се покачени на 12,аларманто е нешто?
    А лимфоцитите намалени 21.6

18. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Вирус некој.
    Вака и беше на другарка, се истури од повраќање.

19. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.744
    Допаѓања:
    7.557
    Ама јас не повраќам,не осеќам никакви симптоми.

20. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    1.463
    Скоро се што јадеме содржи јаглехидрати, не е можно да внесувам недоволно. Доволно е тоа што јадам леб на секое јадење, што знам.
    А кажи ми можам ли сама да одам во пролече за уринокултура или мора упат од матичната?
    Фала ти.