Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. prominent

prominent Форумски идол

Иако се трудам да не бројам калории, во мојава ситуација е потребно да бројам за да знам точно колку внесувам.
    И еве ќе ти кажам, дневниот калориски внес ми се движи некаде од 2500-3000 калории дневно. Не сум висока, не спортувам, водам сосема нормален начин на живот (умерено активна).
    Не се лишувам од никаква храна. Јадам и пица и чоколадо, но и месо и зеленчук, се обидувам да внесувам се`. Јадам додека сум гладна, а некогаш и повеќе од тоа. Имам одличен апетит, од тоа не можам да се пожалам. :$
    За гејнерите и други ме советувале, досега се обидував без никакви суплементи, но изгледа ќе морам и тоа да го пробам.

Во секој случај, фала ти што одвои време да ме посоветуваш. Но за недела дена плус 3кг за мене е научна фантастика, иако би било супер. :)

tribulus likes this.
  2. forumce

forumce Форумски идол

Луѓе, кажите некој сигурен лек против опстипација. Суви сливи, кафе, рицинус, ленено семе, топла вода со лимон, многу течности, ништо не помага. Дури и хемороид си добив, боли, не можам да седам. Уште тоа ми фалеше.

3. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Ништо не ти помага затоа што не ги користиш правилно.
    Кафето протерува да ама не е природно не чини цревата да ти функционираат од кафе.Сена,коморач,крушина,бел лук,лута пиперка,нане,ѓумбир, направи го ова како прав и се раствара со вода, за 5 дена ќе ти го прочисти дебелото црево, пожелно е да останеш дома,бидејќи протерува после секој оброк,( бидејќи те чисти) го има овој прав и да се купи, 500 ден е мислам.Од овошје пектин содржи најмногу јаболката, дуњата.Проширените вени мачкај ги со невен.

Last edited: Oct 13, 2017
  4. BurstBerry

BurstBerry Популарен член

Според последниот резултат 4.5, дали сметаш дека ми е низок шеќерот и колку би требало да биде ? Инаку не сум приметила дека ми паѓа шеќерот, дури и тогаш кога ми беше 3.2 јас супер си се чувствував. А матичната ми нема укажано на тоа да испитам скриен шеќер ама следниот пат ќе и наговестам. Фала ти на советите и издвоеното време.

5. Annath

Annath Форумски идол

4.5 и 3.2 не е воопшто низок шеќер. Туку во граници на нормала. Значи јас не зборам за овие вредности што излегуваат на крвна слика, туку општо, во секојдневното функционирање кога осеќаш дека ти паднал шеќерот, значи почнуваш да се тресеш, да ти се мати видот, да ти се сечат нозете. Ако такви епизоди имаш често, а редовно и нормално се храниш, тогаш да испиташ, во спротивно нема потреба. Мене ми се случуваат такви испади кога не сум јадела подолго време, значи 8-10 часа, ама тоа не е често. Лекар ми спомна за можна хиперинсулинемија ако е пречесто. На кс вредностите ми се скоро секогаш околу 4, ама еднаш ми беше 2.7 што е прениско. А симптоми никакви немав.

BurstBerry likes this.
  6. tribulus

tribulus Активен член

koga treba da se proveruva sejker vo krv i drugi raboti,navecer netreba da se jadi blago slatko bomboni i slicno vo koj ima glukoza i dextroza. dekstrozata e brz razgranuvacki sejker i mozi da se zadrzi vo teloto i do podolg vremenski period a najloso e koga se zema pred spienje,teloto e vo miruvanje koga spieme taka da drugiot den odma ke pokazi visok sejker vo krvta. 4 saati pred legnuvanje treba da se izbegnuvaat jagleni hidrati i sejker i masti. koga se proveruva krv isto taka netreba da se pie ni voda na sabajle oti odma ke pokazi kako pokacen sejker! visok sejker e 10-12 togas e rizicno inace 4,5-5 e normalen:) inace sejkerot vo krvta ne pajga koga ke ni se tresat racete i ni treperi teloto tuku toe znak deka teloto gi crpi rezervite za da gi zadovoli potrebite so znaci deka ni treba brza hrana koja e bogata so fibri,jagleni hidrati i sejkeri. primer musli cokolado vo takov moment e idealen,15 - 30 grama dextroza pomesana so voda e uste podobro za brzo polnenje na teloto,crno cokolado,suvo grozje isto taka. kaj lujge nad 40 godini mozi da imaat problemi so sejker pa mu trebaat lekarstva ali kaj mladi zdravi lica po 20-25 godini mozi da varira za moment od nervna baza stres i slicno i ne e nisto strasno

BurstBerry likes this.
  7. LadyR

LadyR Популарен член

Некој добар стоматолог за пломбирање и трпелив околу Кисела Вода, Центар, Аеродром, Лисиче? И цена ако може

8. Belabelinakinder

Belabelinakinder Форумски идол

Здраво скоро 2 месеци има како се породив и нозете уште ми се отечени а пред една недела започнав со диета 8 дена и ја прекинав додека ја држев имав подобрување пд понеделник пак планирам да ја започнам дали некој имал ваков проблем

9. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Санте плус на рекорд. докторот е специјалист, колку заби имам правено ниту една пломба не ми се познава, естетски се.

10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Мислам пишав еднаш за проблемов.
    Пред година и пол на кожата под градите ми се појави мала дамка и од тогаш се шири постојано и е веќе огромна. Пред некое време престана, но последниве две недели приметив дека пак почнала да се шири и има сменето боја на некои места, а и од пред три дена имам нови помали флеки на стомакот што се потемни од првава и малку испакнати.
    Инаку бојата им варира од розевикава до бледо кафена.
    Што може да е причината?
    Ќе одам секако до кај матичната ама сепак да прашам да не паничам бадијала.

11. joy1

joy1 Форумски идол

зар чекаше година и пол за дамка која ја менува бојата и формата ?Или тогаш беше на лекар?

Avery and *Amethyst* like this.
  12. LadyR

LadyR Популарен член

а како одат цените ше можр да ми кажеш? На плави картони раб?

13. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Приватно е , една пломба е 900 ден, некогаш и 3 заба прави а наплаќа како за две пломби, скапо е малце, ама вреди, мене лично ми се погоди.

Justicija likes this.
  14. orevka

orevka Популарен член

Девојки може прашањево не ми е за тука ама ќе си прашам.
    Од кога знам за себе имам сува кожа барут значи лице тело се.
    Дури сум ставала на лицево бекутан за д ами омекне од тоа што ми е сува кожата,али веке месец дена мене грбот,кичмата,стомакот,градите кожата е многу мрсна и дури некои делови од лицево станаа мрсни.
    На почетокот реков ајде топло време али не престана еве веке месец дена е така,тоа ужасно ми смета во секоја гледна точка.
    Што да правам?што може да се случува?
    Водам хигиена пазам на сапуни и сл раб ,да не ми е нешто со хормоните?
    Фала ви девојки

15. Annath

Annath Форумски идол

Можно е да е нешто хормонски предизвикано, па не би било лошо да се испиташ. Конуслтирај се со гинеколог за тоа кога кој хормон да го провериш.

16. orevka

orevka Популарен член

Па приметив дека е нешто со хормоните по тоа што на лицето кај делот пред увото нон стоп имам мозолчиња ама не црвени туку само како испакната кожа и нон стоп се појавуват ќе ги остранам после некое време повторно.
    Од што доаѓа до промена на хормотие ?Дали е можно од тоа што пиев апчиња минатиот месец за прекин на менструацијата?
    Фала ти

Belabelinakinder likes this.
  17. Belabelinakinder

Да тие се хормонски

18. orevka

orevka Популарен член

Можно е и од нив да ми е до сега никогаш сум немала проблеми со хормоните или со кожава
    Фала ти за се мене малце паника ме фати

19. Belabelinakinder

Мене ми испопаѓа косата и ми беше многу мрсна и кожата хаос само на лицето ми беше мрсна а телото суво кога престанав се стабилизира се .

20. orevka

orevka Популарен член

Па да ти кажам и мене косата почна мрсна да ми биде,имам густа и не ми се мрси на два дена,туку на 6-7 дена и да не ја измијам ништо не и е,али сега на 2-3 дена ми се мрси
    За колку време све ти се врати во нормала?