Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    290
    Kako da se namalat bolki od shilci vo vratot iskustva nekoj da ima????

2. Pandora-

Pandora- Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    574
    Imam zakazano pregled so upat kaj specijalist na klinika vo Skopje no ne sum vo sostojba da odam toj den, pa sakav da znam dali postoi moznost da me primi i pregleda lekarot so toj upat vo sleden termin ili toa e nevozmozno , so ogled na sistemot
    ?

3. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    може да те прими и наредниот ден.Е сега колку гужва ке има тој ден со закажани и кога ке дојдеш на ред тоа зависи.

4. lovely97

lovely97 Популарен член

Се зачлени на:
    27 септември 2016
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    9.088
    Дали има некој тука кој е малку по упатен во медицината?
    Да ми пише порака да му објаснам што и како е работата па можеби ќе ми помогне.

5. poenta

poenta Форумски идол

Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.028
    Допаѓања:
    36.094
    @kostadinka24 Веројатно станува збор за цервикална вратна спондилоза, заболување кое e локализирано во пределот на вратот. За намалување на болката практикувај масажа на проблематичното место и нестероидни антиинфламаторни лекови кои помагаат при третманот на континуирана болка.
    Гелот БлокMакс е наменет за оваа состојба.

6. kostadinka24

kostadinka24 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2012
    Пораки:
    732
    Допаѓања:
    290
    Da taa e dijagnozata mi dadoa terapija i kravata za vratot no me plasi ova da nevtreba na operacija da se odi.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.507
    кој е најдобар детски нефролог во Мкд,сеедно дали е на државна или приватно?

8. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ... масажа при вратни болки не се препорачливи,

[​IMG] [​IMG]
    Да ! ......................................................... Не !

Шансова кравата во комбинација со пластичен потпорен дел со еден час дневно носење, а не само сунѓереста кравата која нема да ја заврши баш како треба исправноста на вратните пршлени...

најважно, удобно и правилно поставување на главата на анатомска перница

со права на кичмата и вратот на перницата, ниту повисоко ниту пониско...

[​IMG] [​IMG]

нестероидни антиинфламатори од тип на Наклофен Дуо или Индометацин ...

и најважното континуирани постепено воведни утрински вратни вежби со кои кој е упорен ќе добие многу позитивни разултати !

Последна измена: 14 декември 2017
    На baba Rada, dedrade и kostadinka24 им се допаѓа ова.
  9. anonymous16

anonymous16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    921
    Здраво, би сакала доколку некој знае да ми каже... зошто одредени делови од телото не ги чувствувам, т.е. отрпнати ми се, поточно пределот околу стомакот и половината, а пред околу еден месец не ги чувствував препоните но тоа ми помина...?

10. Anababe

Anababe Активен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2017
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    21
    Здраво. Веќе неколку дена како имам болки во долниот дел на рбетот , поточно на левата страна. Пиев кeтонал за болки и таблети Миорел по препорака на лекар , но приметив дека нешто од нив не ми одговара не знам што , ми се активираат симптомите на алергичен ринит (астма) кои веќе ги имам. Во што може да е проблемот?? Препорачајте ми нешто друго за болки? :/

11. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Здраво,би сакала да ве прашам што би можело да биде причина за подолго време засипнат глас?Мајка ми го има овој проблем веќе некое време,била во болница и рекле од стрес е и дале антибиотик и веќе ги испи лековите(1 недела ги пиеше) и денес пак и се фати.. Се јави да се снима на уво нос и грло сега кај друг доктор,но се плашам да не се работи за рак на грло,бидејќи татко и почина од тоа,ме интересира дали е наследен,и дали секогаш мора да значи дека ова е симптом на рак?Прогуглав,и секаде пишува дека е можно да е тоа,ќе ве молам ако имате слично искуство да споделите,навистина би ми значело.Ви благодарам однапред.:l:

12. bijonse

bijonse Истакнат член

Се зачлени на:
    5 септември 2016
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    1.266
    ... се чудам како можеш да пиеш лекови без да ти се даде точна дијагноза, т.е. да се знае што здравствен проблем имаш?
    човекот има еден подарок од природата ,, Болка,, што укажува дека некој орган е нападнат и трпи, треба да се открие кој орган од што да се рагира таму и болката сама ќе се повлече кога ќе се санира куршлусот, а вака да се даде лекови да ,,се смири болката,, ? невидена работа... макар и од лекари препишано, прво МОРА ДА ИМА ДИЈАГНОЗА ! а да има дијагноза треба лабораториски анализи, ртг снимки и други мануелни прегледи од специјалисти на соодветните очекувани болести !:)
    п.с.
    само полуфункционален орган, мртви клетки и ткива НЕ ДАВААТ БОЛКА! :call:

... аман, веднаш на рак помислувате. а уште не сте направиле основни испитувања!!??!!:!:
    зарипнување на гласот?? од стрес да зарипне гласот?? прв пат слушам , единствено ако стресот доведе до силна караница , па сите ,,се развикувале,, по домата...дали е последица на вирусно ,,прошарување,, чие прележување не се почуствува на друг начин туку само така ,,воспаление на на грло,, ... дали е грло или воспаление на гласни жици има разлика тука !....дали е пропратено со болка?... дали е присутно тешко голтање ... дали се поднесува многу топло или многу студена вода или храна која веднаш од фрижидер се испи/изеде и во моментот настана ,,настинување,, на гласните жици.....или можно е проблеми со штитна жлезда да се даде такви симптоми... или појава на полип на грло или крајници....сето може да се препостави де додека не се НАПРАВАТ СИТЕ СООДВЕТНИ АНАЛИЗИ макар сами вие побарајте ако матичниот ви вели дека нема потреба, никако немојте да пиете лекови а посебно антибиотик како што погрешно ,,сте послушале,, додека не сте одредиле ШТО ТОЧНО СЕ СЛУЧУВА со гласните жици или грлото, ако вие не се грижите за вас најмалку други, паушално лечење или од искуство не се базира на точно лекување и терапија, освен ако случајно се стрефне ! ;(

... еее го најде местото каде најмалку може да биде ,,отрпнато,,стомакот и половината!
    прашање што подрзбираш под ,,отрпнато,,, за да не чувствуваш одредени делови од телото треба две работи да се парализирани(не дај боже) и да нема циркулација ( би било прво патолошки бело, па модро со силни болки поради немање крв- стоп на местото)... главно прашање барем да се препостави е дали си мушко или женско и дали имаш 16 години? :) и дали воопшто се движиш или цел ден седиш/лежиш пред компјутер и Тв 8)
    п.с.
    дури не ми се пишува дека имаш реуматски проблеми, оти сигурно си млада, вака од око би рекла дека тие ,,отрпнувања,,ти се од хормонска природа предменструални синдром доколку си женско ! :)

Последна измена од модератор: 18 декември 2017
    На elenaxbbg, anonymous16 и baba Rada им се допаѓа ова.
  13. Katty52

Katty52 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2017
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    345
    Здраво на сите . Вака имам едно прашање до вас. Имам 17 години, и веќе 2 месеца имам киселини во желудникот. Ајде ми ги снема одреден период ама од пред недела дена пак ми се вратија. Огромен паничар сум одма ми одат мислите да не е нешто сериозно. Утре ќе одам кај матичниот и ќе видам штто и како . Ама вечерва имав паничен напад, токму од тие негативни црни мисли што ме обземаат бидејќи прочитав за чир едно друго.. Дали некој има некое слично искуство? Вака знам дека сум мала за киселини, дури и децата во школо коа ке ги прашам дали имаат киселини, они се чудат што се тоа. Немам некои болки и тегови, единствен проблем ми е киселината и тоа што ме тера на ждригавица. Се мислам да не ми е од исхраната, зошо имам лоши навики на исхрана. Фала ви однапред .

14. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Имаш одговори во темата проблеми со желудникот.

15. anonymous16

anonymous16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    921
    Точно е дека сум послабо активна периодов, да женско сум 21 година и имам хормонален дисбаланс, дали тие мускулни грчеви и трпнење би требало да укажува на нешто? Благодарам за одговорот :*

16. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    Проблемот беше што не беше ниту болна претходно,туку наеднаш и се фати а трае веќе долго време,и матичната и препишала антибиотик и тоа без снимање на грлото туку само ја погледнала и заклучила дека требало да мирува,да ги одмара гласните жици да пие антибиотици и сл.А женава 1 месец е зарипната и ми немаше смисла констатацијата на докторката..Затоа ме интересираше за какви болести може да е ова симптом.

17. girl44

girl44 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Здраво, имам голем проблем. Навечер кога ќе легнам имам преголеми болки во вратот, грбот и рацете. Потоа продолжуваат и во текот на денот со намален интензитет. Ова се случува долг период. Пред 2 дена осетив иста болка во нозете над колениците и не можев да ги поместам.помош

18. Nina+O

Nina+O Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    108
    Здраво девојки, денес мислам дека едното око ми се јави како виножито кое пулсира како видео ефект(знам звучи смешно но од памет се извадив ми траеше околу 10 /15 минути.

До сега не сум имала никаков проблем со очите или можеби не сум знаела или проверила...

Иначе во секој случај одам утре на лекар... Имате идеа што ми е????

19. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Сигурнa ли си декa не билo некoјa рефлексијa oд некoј предмет? Зa вaквo нештo кo винoжитoвo првпaт слушaм, нo дoкoлку не си билa oд скoрo нa oчен лекaр, убaвo е дa пoсетиш.

20. Nina+O

Nina+O Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    108
    Thx ама незнам како да го опишам и да го изгуглам (како одблесок) ....