Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. IronLady

IronLady Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.109
    Допаѓања:
    34.599
    @joy1 ако можеш да ми пишеш лп, оти ја не можам да ти пишам.

2. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Пробај терапија со ихтиолна маст, секој ден мачкање, го извлекува гнојот. Најубаво со фластер да залепиш после мачкање бидејќи има црна боја, да не ти офарба чорапи.
    За истиов проблем ми ја препорачаа маста и ми помогна.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.191
    Допаѓања:
    124.690
    Дали е можно и покрај ептен пазење на исхрана околу 4 мес. триглицеридите ич да не се намалат? Т.е дали од стрес би можело да се накачуваат?

4. bushavobebe

bushavobebe Нов член

Се зачлени на:
    7 август 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво. Сакам да ве прашам дали може со упат од 2017 лекар да ми закаже преглед кај друг за во 2018та ?

5. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Здраво.Лош ден за последен.
    Пред четири дена пулсот ми се зголеми на 120 отчукувања.Сношти беше врвот.Притисокот ми се симна а пулсот 140.Испив еден хелекс и сум заспала.Се разбудувам утрово и ми лета срцето како на маратон да сум била.И звонев на докторката и хитно ме прати по верапамил од 40 мг.Испив едно апче сега ама сеуште ми лупа срцето,па сигурно треба одредено време да помине.Да сум исплашена не сум,ни ти па сум претрпела стрес деновиве.Од што може да ми е вака се прашувам.
    Да поминат празнициве и летам на кардиолог.Дали некој има ги користено овие апчиња да ми помогне како да ги пијам

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.393
    Кафетин колд пиј лимонада чиста чаеви супи прскај прополис напиј се еден далерон и препоти се убаво
    @Avery на гладно срце една лимонада би требало да ти падне, ајран или пробај напиј се Б6 да те опушти малце и да ти го спласне.Или лук како што ти кажала членката погоре.

@Luminary јас бев анемична скоро 3 год.Јади многу спанаќ,аронија,цвекло или темно чоколадо она на Алпико што е со 70% какао.Пробај и со Спирулина.Кога внесуваш нешто со железо внесувај и нешто со Витамин Ц никако со млеко бидејќи калциумот му попречува на хемоглобинот да дојде до еритроцитите.

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  7. UnordinaryOne

UnordinaryOne Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2013
    Пораки:
    660
    Допаѓања:
    2.633
    Јас би те советувала да не размислуваш за срцеви болести, јаката тахикардија може да е чиста анксиозност. Не се јавува само после претрпен стрес, може да се јави и сама по себе. Како и да е чисто за ти да бидеш мирна посети си кардиолог и направи испитувања ама сигурна сум дека не е до срцето колку што е стресот. Поздрав

8. tribulus

tribulus Активен член

Се зачлени на:
    13 август 2017
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    55
    • Ве молиме пишувајте кирилично
    toa ti e od stres. se berelo se bereo od porano i koga se opustas togas fajka. skroz ist problem imav. zabrzano cukanje na srceto i ponekogas od spienje stanuvav od so ke se osejkav voznemiren. spies ali mozoko raboti potsvesno! pritisokot nema vrska so pulsot. mozi da e normalen 120-80 i srceto da cuka brzo i da se javi malo gusenje vo grloto i gradite. site sne go pominale to nisto ne e strasno samo treba da go prebrodis so samoto vreme ke iscezni. bev proveruvav srce da ne e nesto ama rezultatite izlegoja vo red,snimav glava isto se bese ok na krajo me pustija na psihijatar vo bolnicata :D kafe nepijaj,gazirani pijaloci ne, vitamin B6 ne. kokakola nikako alkohol nikako. ke si zemis od apteka magnezium 20 pakovanja 200 denari i ke go pies na sabajle odma koga ke stanis a vitamin c pred spienje. vitamin b6 ne se pie koga sne vo aksiozna sostojba ili voznemireni.

najcesto igra uloga hranata. treba da pazis na masnata hrana zolcka od jajce,svinsko meso,cipsi,alkohol,kafe,gazirani pijaloci,cokolada da ne se jadi. isto treba da se pazi so jadenje na leb,da ne se jadat i pogolemi kolicini na jaglenohidrati posto igraat itie uloga. pretezno lekarite davaat lukova perla apcina za namaluvanje na trigliceridite. odi pak kaj maticniot da ti smeni apcina ili da ti daj druga terapija!

Последна измена од модератор: 3 јануари 2018
    На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Аналгин или Кафетин? Кој од овие два е "побезопасен"?
    Секако во препорачаната доза, па дури и помала (едно апче на ден). Препоставувам дека Аналгинот е појак.
    Кафетинот некако не ми дејствуваше па земав Аналгин и добро си ја врши работата, ама како вистински хипохондрик, морам да си прашам, посебно зашто се изначитав се`и сешто по Интернетов.

10. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    @prominent јас користам ибупрофен за болка, колку што сум запознаена најбезбеден е. За аналгин и јас имам многу негативни работи прочитано, избегнувај го.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Miss.N

Miss.N Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2011
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    1.359
    Феминки откако залади времето околу усната од левата и десната страна на двата пресеци ми се направи како лишаи, и јас не знам што точно се.. суво и е како флека непријатно за изглед делува како како испукано од ладното време..

Ставам павловичева маст креми за хидратација и сл.. но некако не ми помага .. кажете со што да намачкам нешто поефикасно, дали некој имал сл искуство..

На theunforgiven му/ѝ се допаѓа ова.
  12. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    3.257

Јас едно време имав нон-стоп, и тоа со години... Баш чудно. Откако почнав да пијам терапија за тироидната жлезда - исчезнаа. Дури и заборавив, сега се потсетив, откако си пишала ти на таа тема.

Не знам што би можела да употребуваш за да ти помине, хм...

13. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    46.262
    Мене знае да ми се случи некогаш исто од ладното, и ептен ме нервира. Јас ставав вазелин, или кокосово масло (или какво и да имаш). Пробај и ти, но биди упорна. Јас ставав по неколку пати на ден.

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Нема безбеден лек, за жал. Јас за ибупрофенот имам читано дека долга конзумација го ослабнува срцевиот мускул.

На prominent и kristina.k им се допаѓа ова.
  15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.393
    Што те боли?Кај секој организам делува секое апче различно.Некогаш за главоболка и Далерпон ми помага некогаш и Аналгин.А кога имам и ме боли стомакот само Аналгин..
    Ибупрофенот не е малку повеќе јак?

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Ако бираме меѓу аналгин, кафетин и ибупрофен, ниеден лек не е безбедан ако се користи подолго време. Освен тоа и се намалува ефектот на лекот ако се користи пречесто.
    Како што ибупрофенот може да делува на срцето и бубрезите, метамизолот (аналгин) делува на крвта и предизвикува проблеми од типот на апластични анемии и агранулоцитози, па затоа е и забранет за продажба во многу развиени земји. А кафетинот содржи кодеин кој може да создаде зависност иако е во мали дози.

Јас лично за болка пијам парацетамол. И тој не е безбеден, го оштетува црниот дроб ако претерано се конзумира.

А најголем „отров“ од сите аналгетици на пазарот е Нимер/Вентор/Ефридол (еден ист лек, различни имиња). На долги патеки делува лошо на цел организам. А кај нас е лек на избор при секој вид на болка, за жал.

На JuLleE, kristina.k, prominent и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Земи крем на база на невен, може и масло од невен, ама домашно. Ист случај имав пред години, само тоа ми помогна.

Се извинувам за едно врз друго мислење, ама не можев да редактирам за да ја цитирам членката погоре.

На Miss.N му/ѝ се допаѓа ова.
  18. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Имам кариес што ме боли само навечер, кога ќе легнам (прочитав дека е поради зголемениот проток на крв во лежечка положба)
    Преку ден не ме боли, но навечер не можам да спијам добро ако не се напијам нешто против болки. Сега за сега, Аналгинот добро си ја врши работата. Кафетинот воопшто не ми делува, Парацетамол исто.
    Закажав на забар, ама дури по празнициве. До тогаш морам да истрпам и да ја смирам болката.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.920
    Допаѓања:
    203.169
    Ќе почне да боли и преку ден. Не е кариес, туку воспаление на пулпата (нервот). Оди што поскоро, оти ќе те фати јака болка што нема ништо да ја смирува. Не чекај после Божиќ.

На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  20. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.237
    Сега признавам дека ме исплаши малку. :|
    Не е дека толку се плашам од заболекар, туку сакав кај мојата да отидам, но очигледно ќе морам да барам друго чаре.

Инаку, ако не ти е тешко можеш ли на кратко да ми објасниш повеќе, зашто знам дека си професионалец.
    Како заклучи дека се работи за воспаление на нервот и кои се последиците ако не отидам итно?

Ти благодарам :)