Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Директно на лекар да си одиш и да не читаш многу-многу по форуми. Секое тело е индивидуална ствар...

Petra777 and Ladybbc like this.
  2. Ti19943

Ti19943 Истакнат член

Здраво. На самата вилица одма под забите имам како топче некое колку зрно ориз. Што може да биде тоа ?

3. WinterGirl16

WinterGirl16 Истакнат член

Ефикасен ли е Линекс против дијареа и стомачни болки и на колку саати се пие?

4. cimparka

cimparka Истакнат член

Дали те боли, дали е црвено или пак подвижно при допир? Може да се работи за апсцес, или пак за обична внатрешна акна.

Линекс Форте е пробиотик кој содржи два вида на млечно-киселински бактерии (Lactobacillus acidophilus LA-5 и Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12), кои се вклучени во воспоставувањето и одржувањето на рамнотежата и функцијата на цревната микрофлора. Млечно-киселинските бактерии се нормално присутни во тенкото и во дебелото црево. Тие ја одржуваат кисело-базната рамнотежа која е неопходна за нормална работа на ензимите за варење на храната, имунолошкиот систем и перисталтиката на цревата. Дополнително го спречуваат прекумерниот раст на штетните бактерии.
    Бактериите во Линекс Форте капсулите се лиофилизирани (т.е исушени на ниска температура). Поради тоа, чувањето на собна температура е можно без промена на формата и активноста на бактериите.
    Линекс Форте капсулите се користат за превенција и дополнително лекување на пролив, метеоризам (надуеност) и други стомачни пореметувања, кои настануваат поради нарушување на рамнотежата на цревната микрофлора. Такви состојби се: - бактериски и вирусни желудечноцревни инфекции кај новороденчиња, деца и возрасни (на пр. ротавирус инфекции, пролив кој се јавува при патување); - лекување со антибиотици со широк спектар и хемотерапевтици; - зрачење на абдоминалните и карличните органи.
    Употребата на млечно-киселинските бактерии ефективно ја намалува честотата и сериозноста на благите до умерени дигестивни симптоми (главно пролив), кои настануваат поради нарушување на нормалната цревна микрофлора и ја одржува нормалната цревна перисталтика. 2. Што треба да знаете пред да го употребите Линекс Форте Немојте да го употребувате Линекс Форте, ако: • сте алергични (преосетливи) на некоја од активните супстанции или било која друга составна компонента на Линекс Форте. Бидете посебно внимателни со Линекс Форте, ако: - имате телесна температура над 380С;
    - забележите крв или слуз во Вашата столица; - проливот трае повеќе од два дена; - имате обилен пролив придружен со дехидратација и губење на телесната тежина; - проливот е придружен со сериозна стомачна болка; - имате пролив и други хронични болести (дијабетес, болести на срцето) или сте имунодефициентни (ХИВ-инфекција).
    Дозирање и времетраење на употреба: Новороденчиња и деца до 2 години: една капсула еднаш на ден. Деца од 2 до 12 години: една капсула еднаш до два пати на ден (на пр. наутро и навечер, во зависност од сериозноста на симптомите). Возрасни и деца над 12 години: една капсула еднаш до три пати на ден (на пр. наутро, напладне и навечер, во зависност од сериозноста на симптомите).

Last edited by a moderator: Feb 11, 2018
    WinterGirl16 likes this.
  5. Luciferovog zlo♧

Luciferovog zlo♧ Популарен член

Купи медицински јаглен и бентонит глина,( или било каква природна глина) измешај ги и испиј ги.
    (глината ги упива сите отрови од дебелото црево и нема да имаш проб)

WinterGirl16 likes this.
  6. Ti19943

Ti19943 Истакнат член

Црвено е но само на допир боли.

7. 1209

1209 Форумски идол

Луѓе мене ме загрижи менструацијата месецов. Добив на 28.01. и ми траеше нормално до 1ви, предходна сабота уствари. Оваа сабота ме заболеа јајниците и мислев од овулација, после некој саат гледам пак сум добила, значи растојание една недела откако ми помина и 15 дена порано. Обично имам многу болна менструација но овој пат не беше така. Обилност нормална, без јаки болки. Имате ли идеја од што може така да се поремети? Ќе одам кај матична ама за жал денес сум без скршен денар и немам со што да си платам оти мојата матична зема пари и за преглед иако правилно не треба. :|

8. Avery

Avery Популарен член

Може си прокрварила дека си во овулација поради наглото опаѓање на естрогенот. Убаво би било да направиш ехо и пап, а по консултација со гинекологот можеш да испиташ и хормонски статус доколку е потребно. Нека не те фаќа паника, релативно честа појава е крварењето меѓу два циклуса. Колку дена ти траеше крварењето? “Нормалното” крварење за време на овулација трае од неколку саати до 3 дена максимум.

Rebecca_R likes this.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Еве 3 ден е, намалува веќе. Скоро правев тест, редовно правам и се беше во ред. Ама може треба да видам со хормоните, одамна се сомневам на проблем со тероидната. Фала ти.

Avery likes this.
  10. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Ти си добила повторно на 13 дена, и најлогично е да е од овулација. Можеби е и од ова лудо време, не е нормално од 12 преку ден да падне на -2 преку ноќ. Можеби си имала циста која пукнала, па крварењето да е од тоа, докторите велат не е страшно. Ако продолжи крварењето и 4ти и 5ти ден оди на гинеколог.
    Мојот матичен сакаше да ми земе пари за ПАП, кој еднаш годишни ми е бесплатен. Ептен е добра докторката па не ја менуваш? Пари за ехо само, ако е преку фонд за обична консултација не смее да зема пари.

11. 1209

1209 Форумски идол

Па скоро и да поминува веќе, мислам дека нема да продолжи. За жал не е причината за менување дека е многу добра, туку дека е единствена во градов што има така подобри апарати и колку толку добра услуга. Секогаш ми зема пари безразлика што и да прави. Се наканувам да одам некаде приватно во Ск многу одамна, мислам дека сеа е време. Фала ти сепак.

Rebecca_R likes this.
  12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Да споделам па ако некој има совет или слично нешто да му се случило да ми каже, секако и стручна медицинска помош ќе побараме, инаку не e за мене. Вака при јака неиздржлива болка во рамото односно горниот лев дел на грбот што е најдобро, да се направи целосна снимка, да се појде на физијатар, ортопед или?
    Инаку за оваа болка пиено е и ибупруфен и дијазепам, примано е и инекција кетонал и сите овие болката ја намалуваат само 30-40% и тоа привремено.
    Што би можело да биде штом таа болка не поминува воопшто односно мн малку се намалува и трае веќе 3-4 дена?

13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Епа ако е таква работата, штом дојдеш до пари, закажи си во Скопје и мирна глава. Барем ке знаеш дека одиш на приватно и плаќаш за целосна услуга, а не вака ем има договор со фонд и од таму зема пари, ем зема пари за секоја услуга. Нашла па зашла, ама тоа е.

Штом престанува, нема потреба да се нервираш. :) Другарка крвареше како тебе, ама цела недела, докторот рече циста и пиеше нешто.

14. celineparis

celineparis Популарен член

Луѓе што вирус/грип е ова пет дена некоја ниска температура и кашлица па еве дури сега носот ми се пушти да тече. Некој сезонски вирус ли е?

15. victoria

victoria Форумски идол

Леукоцоти под референтна вредност асоцираат на вирус? околу 3 ми се..3.6..други симптоми немам од типот растечен нос,температура, кашлица...само вчера чувствував блага треска..како да ми студи..ама многу кратко траеше..
    Грип ли е...некој др вирус..страв ми е за бебево и поголемково дете да не им пренесам нешто

16. blessed.an

blessed.an Популарен член

Менструација добив на 20минатиот месец ми траеше долго околу 10дена но ми рече док не е ништо..Е сега 4-5дена кога одам во вц обавезно и ам крв на гаките се бришам нема ништо..Вчера цел ден немав ништо се до сега пак исто..Што може да е..Мислев дека ке добијам но веке 5 дена вака да ми прави..Искуство..?

17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Таков е вирусот. Може да те блече бавно со слаба темп или да вивнеш до 40. Јас денеска сум баш како камион да ме прегазил, се ме боли а темп немам. Од времиштево полудевме веќе.

celineparis likes this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Можно ли е поради тоа што ја подигам пижамата нагоре за да ја доам малата од ладното да ме боле грбот надоле некај половината и ребрата како да ме болат?

mal.ecka likes this.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

можно е мене така ми беше често пати додека доев.Навечер знаев така гола и да заспијам (facepalm)

forumce likes this.
  20. Followill

Followill Активен член

ИТНО Дали некој знае каде работи д-р Ежова моментално?