Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Lilit, 14 јануари 2011.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.668
    Допаѓања:
    7.499
    Еве сируп за кашлање 47198643_10211508554024421_2399879471323676672_n (1).jpg

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.774
    Допаѓања:
    202.680
    За ова не ти треба брис. Еве и @Alishan30 може да потврди дека свирење на градите при дишење е симптом на бронхитис.

На Feminka22 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Точно како што пиша Анат. Не ти треба брис.подобро крвна слика, седиментација и ЦРП да испиташ. Инхалаторно да дишеш нешто. И секогаш не е бронхитот од бактериско потекло па да мора антибиотик. Можеби е вирусен или алергиски а тука не помага антибиотик. РТГ на бели дробови исто доаѓа во предвид и консултација со интернист доколку матичен неможе да те среде

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    цинк со витамин ц

На JoanaS и Alisa22 им се допаѓа ова.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Што значи ако ноктите побелат, некој недостаток на витамини или? Сега го избришав лакот на ноктите на нозете и вака никогаш не ми биле, ептен бели, особено на палец и на тој до него.. малото и до малото не ми се ич. Бело креч :?:

6. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Се зачлени на:
    18 октомври 2012
    Пораки:
    908
    Допаѓања:
    562
    Дали сеуште важи правилото да се прават задолжителни превентивни прегледи кај матичната докторка?
    Ептен одамна не сум била кај неа, сегде одам приватно, ама сега морам да одам да ми даде упат да проверам некои работи, па да си знам. И што проверуваат, само крв и урина?

7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.388
    Допаѓања:
    17.606
    Не знам дали ти се среди бојата до сега. Можеби и пред лакирање ти биле такви ама не си приметила, можеби е хемиска реакција од отстранувачот на лак. Бојата и обликот на ноктите се показател дека нешто не е во ред со организмот. Можеби е само недостаток на витамини, но за секој случај направи си едно ехо кај интернист, посебно црниот дроб. Кога сме кај бојата на нокти, и намалувањето или исчезнувањето на белата полумесечинка на ноктот укажува на проблем во организмот.
    Не за џабе и при хируршка интервенција забрануваат лакирани нокти.

8. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Мене еднаш годишно ми стигнува по пошта картичка-покана за превентивен преглед. Прегледот опфаќа крв, урина, ЕКГ, мерење крвен притисок, тежина и висина .

На MIA-SK му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Како над ноктот да е белото, обично при недостаток сум имала на ноктите на раце ама под ноктите бели цртки. Пробав со турпија на нозеве и како малку да се среди, изгледа е реакција од ацетон, сум избришала и одма сум лакирала...

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Едно прашање... Тетка ми ми спомна, а гледам и по нет пишува дека постојат некои реагенс плочки за детектирање скриена крв во столицата кои се купуваат од аптека... Да не знаете во која аптека би имало такво нешто? И која цена се? Окултно крварење е 350-500ден, ако се помалку да земам, ми треба повеќе тестови..

11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    2.230
    zenski pisav pred nekoj den tuka ama ne bev napraila test edenes pravev I negativen e znaci ne sum trudna.
    Jas posle poragaj otkako dobiv ciklus mi e neredoven vo pocetokot mi skokase I po meseci a sega znae da mi docni po dve nedeli, desetina dena,nedela nezavisno.E taka I ovoj mesec mi docnese I imav simptomi na dobivanje I dobiv pred tri dena.Kako I voobicaeno prviot den imam malku krv pri brisenje I potoa duri svedniot den imam obilno krvarenje no ovoj pat ottogas ne imamkrvarenje tuku samo pri brisenje I ne sekogas krv potemna izmesana so ligavo belo a nekogas posvetla no mn malku a na gaki voopsto krv.a me boli kicma uzasno,gradi no eve vaka mi e a nemam dobieno.Sovet I mislenje mi treba.Inaku cicame aktivno uste (21mesec sme)

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Побарај упат за хормони од матичен гинеколог...

13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.906
    Здраво
    Има некпи 5 години како на тилот ме заболува и ми се чини в тој момент како некој да ми кине жила од левото око. Матичната само вели пролада.
    Вчера ..и не само вчера повеке осеќам како да имам вода на тилот и се ми е како магла ..после не можам да се сетам и не можам да ги забалежувам деталите. Вчера од бол и чувство в главата како да имам вода на тилот ми се намали видот и слухот. Сега сум добра.

Што би можело да е?
    Може некој ќе се најде да објасне...

14. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Се зачлени на:
    1 мај 2018
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    671
    Зошто не идеш на лекар?

15. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.906
    Затоа што кога и да идам матичната вели пролада и ми дава за имунитет апчиња

16. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Можеби е мигрена или синуси, но во секој случај оди на матичен и побарај и упат за подетални испитувања (невролог или оториноларинголог).

На SunnyGirl2 и Darlingzz им се допаѓа ова.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.012
    Допаѓања:
    14.498
    каква прелада какви апчиња за имунитет.. Мери очен притисок и обавезно компјутерска томографија. Сама барај си. Ако сами не си побараме нешто за кое мислиме дека ни е потребно никој ништо нема да ни даде. Или во најмала рака менувај матична.

На SunnyGirl2 и Feminka22 им се допаѓа ова.
  18. Ruza.Ruzica

Ruza.Ruzica Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    199
    Допаѓања:
    24
    Здраво јас имам уртикарија сакам да прашам дали некој правел алерго тест во клинички во Скопје, како се прави и колку чини? На кои алергени се прави?

19. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    238
    Допаѓања:
    298
    Дали знаете од што може да биде да имате чувство како да ви тежи ногата и да не можете да идете??? (Поточно десната нога) Одеднаш така има ли некој искуство?? Бев на лекар ми рекоа ништо не е, а јас не можам да одам, како утрната ми е ногата!!!

20. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    45.605
    Грч да не е?
    Или ако ти е намалена циркулацијата. Пробај масирај ја, вежбај, види како ќе ти биде.
    Ако не ти е нешто друго, тогаш веројатно не е ништо страшно :)