Општи здравствени проблеми - прашања и одговори

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Lilit, Jan 14, 2011.

1. anaja1

anaja1 Популарен член

Еве сируп за кашлање 47198643_10211508554024421_2399879471323676672_n (1).jpg

2. Annath

Annath Форумски идол

За ова не ти треба брис. Еве и @Alishan30 може да потврди дека свирење на градите при дишење е симптом на бронхитис.

Feminka22 and Alishan30 like this.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Точно како што пиша Анат. Не ти треба брис.подобро крвна слика, седиментација и ЦРП да испиташ. Инхалаторно да дишеш нешто. И секогаш не е бронхитот од бактериско потекло па да мора антибиотик. Можеби е вирусен или алергиски а тука не помага антибиотик. РТГ на бели дробови исто доаѓа во предвид и консултација со интернист доколку матичен неможе да те среде

Feminka22 likes this.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

цинк со витамин ц

JoanaS and Alisa22 like this.
  5. mariz

mariz Форумски идол

Што значи ако ноктите побелат, некој недостаток на витамини или? Сега го избришав лакот на ноктите на нозете и вака никогаш не ми биле, ептен бели, особено на палец и на тој до него.. малото и до малото не ми се ич. Бело креч :?:

6. MIA-SK

MIA-SK Популарен член

Дали сеуште важи правилото да се прават задолжителни превентивни прегледи кај матичната докторка?
    Ептен одамна не сум била кај неа, сегде одам приватно, ама сега морам да одам да ми даде упат да проверам некои работи, па да си знам. И што проверуваат, само крв и урина?

7. Abeja

Abeja Популарен член

Не знам дали ти се среди бојата до сега. Можеби и пред лакирање ти биле такви ама не си приметила, можеби е хемиска реакција од отстранувачот на лак. Бојата и обликот на ноктите се показател дека нешто не е во ред со организмот. Можеби е само недостаток на витамини, но за секој случај направи си едно ехо кај интернист, посебно црниот дроб. Кога сме кај бојата на нокти, и намалувањето или исчезнувањето на белата полумесечинка на ноктот укажува на проблем во организмот.
    Не за џабе и при хируршка интервенција забрануваат лакирани нокти.

8. LollySky

LollySky Популарен член

Мене еднаш годишно ми стигнува по пошта картичка-покана за превентивен преглед. Прегледот опфаќа крв, урина, ЕКГ, мерење крвен притисок, тежина и висина .

MIA-SK likes this.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Како над ноктот да е белото, обично при недостаток сум имала на ноктите на раце ама под ноктите бели цртки. Пробав со турпија на нозеве и како малку да се среди, изгледа е реакција од ацетон, сум избришала и одма сум лакирала...

10. mariz

mariz Форумски идол

Едно прашање... Тетка ми ми спомна, а гледам и по нет пишува дека постојат некои реагенс плочки за детектирање скриена крв во столицата кои се купуваат од аптека... Да не знаете во која аптека би имало такво нешто? И која цена се? Окултно крварење е 350-500ден, ако се помалку да земам, ми треба повеќе тестови..

11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

zenski pisav pred nekoj den tuka ama ne bev napraila test edenes pravev I negativen e znaci ne sum trudna.
    Jas posle poragaj otkako dobiv ciklus mi e neredoven vo pocetokot mi skokase I po meseci a sega znae da mi docni po dve nedeli, desetina dena,nedela nezavisno.E taka I ovoj mesec mi docnese I imav simptomi na dobivanje I dobiv pred tri dena.Kako I voobicaeno prviot den imam malku krv pri brisenje I potoa duri svedniot den imam obilno krvarenje no ovoj pat ottogas ne imamkrvarenje tuku samo pri brisenje I ne sekogas krv potemna izmesana so ligavo belo a nekogas posvetla no mn malku a na gaki voopsto krv.a me boli kicma uzasno,gradi no eve vaka mi e a nemam dobieno.Sovet I mislenje mi treba.Inaku cicame aktivno uste (21mesec sme)

12. mariz

mariz Форумски идол

Побарај упат за хормони од матичен гинеколог...

13. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Здраво
    Има некпи 5 години како на тилот ме заболува и ми се чини в тој момент како некој да ми кине жила од левото око. Матичната само вели пролада.
    Вчера ..и не само вчера повеке осеќам како да имам вода на тилот и се ми е како магла ..после не можам да се сетам и не можам да ги забалежувам деталите. Вчера од бол и чувство в главата како да имам вода на тилот ми се намали видот и слухот. Сега сум добра.

Што би можело да е?
    Може некој ќе се најде да објасне...

14. Darlingzz

Darlingzz Истакнат член

Зошто не идеш на лекар?

15. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Затоа што кога и да идам матичната вели пролада и ми дава за имунитет апчиња

16. LollySky

LollySky Популарен член

Можеби е мигрена или синуси, но во секој случај оди на матичен и побарај и упат за подетални испитувања (невролог или оториноларинголог).

SunnyGirl2 and Darlingzz like this.
  17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

каква прелада какви апчиња за имунитет.. Мери очен притисок и обавезно компјутерска томографија. Сама барај си. Ако сами не си побараме нешто за кое мислиме дека ни е потребно никој ништо нема да ни даде. Или во најмала рака менувај матична.

SunnyGirl2 and Feminka22 like this.
  18. Ruza.Ruzica

Ruza.Ruzica Истакнат член

Здраво јас имам уртикарија сакам да прашам дали некој правел алерго тест во клинички во Скопје, како се прави и колку чини? На кои алергени се прави?

19. Irenaiki

Irenaiki Истакнат член

Дали знаете од што може да биде да имате чувство како да ви тежи ногата и да не можете да идете??? (Поточно десната нога) Одеднаш така има ли некој искуство?? Бев на лекар ми рекоа ништо не е, а јас не можам да одам, како утрната ми е ногата!!!

20. Luminary

Luminary Форумски идол

Грч да не е?
    Или ако ти е намалена циркулацијата. Пробај масирај ја, вежбај, види како ќе ти биде.
    Ако не ти е нешто друго, тогаш веројатно не е ништо страшно :)